2014. december 21. vasárnap | 51. HÉT | 355. NAP | 06:23 | TAMÁS, BODOMÉR

Teszt: Volvo XC60 Momentum D4 - Komolyzenére pogózni

2012. július 30. | 09:53
A svédek crossovere a biztonságos, kényelmes és stílusos helyváltoztatás egyik legjobb eszköze. Az öthengeres dízelmotorral pedig úgy megindul, mint egy bocsait védelmező, felbőszült anyamedve.

Valamikor a 2000-es évek elején ültem először Volvóban, de az élmény máig élénken él az emlékezetemben. Egyrészt lenyűgözött a kényelem és a minőségérzet, ami az autóból áradt, másrészt pedig elhittem, hogy tényleg biztonságban vagyok, történjen akármilyen váratlan helyzet. Azóta eltelt jó néhány év és jó pár tesztautó megfordult a kezem alatt, de a Volvók valahogy mindig elkerültek. Emiatt kezdtem egyre inkább csodálni azokat a sofőröket, akik bevállalták, hogy a svéd márka termékeit választják egy hasonló árú, felszereltségű és itthon talán nagyobb presztízzsel bíró német rivális helyett.

Hogy a csodálatból egyetértés legyen, egy hétnek kellett eltelnie a Volvo XC60 volánja mögött, no meg egy kétnapos stockholmi kirándulásnak, ami sokat segített, hogy jobban megismerjem a svédek mentalitást. Egyrészt megfigyelhettem, hogyan viselkednek a forgalomban, amire azt kell mondanom, náluk fegyelmezettebben közlekedő népet én még nem láttam. Másrészt pedig világossá vált, hogy a kiegyensúlyozottság kifinomult stílussal is párosul, ami első pillantásra az öltözködésükben nyilvánul meg, de ennek tudható be az is, hogy rengeteg Volvót látni az utakon.

XC60-at is dögivel, amit nem is csodálok, hiszen az aktuális modellkínálat egyik legpraktikusabb típusáról van szó, amely tágas utasterével, praktikus formájával és emelt hasmagasságával igazi mindenes. Crossover, vagyis mérsékelt terepezésre is alkalmas, de ezt az elsőkerék-meghajtás révén nem kell túlmisztifikálni, elég annyi, hogy nyugodtan lehet vele rossz minőségű földúton döcögni, nem kell félteni, ha padkára kell állni, és teltházas parkoló esetén nyugodtan felküldhetjük a domboldalra.

Továbbá városban is otthon érzi magát, hiszen a magas üléspozíciónak köszönhetően jól kilátni belőle, 4,6 méteres hosszával és közel 1,9 méteres szélességével pedig még épp a könnyedén manőverezhető kategóriába esik. Az viszont mindenképpen megemlítendő, hogy parkolásnál nagyon kell érezni az elejét, mert csak sejteni lehet, hogy a hatalmas Volvo emblémával díszített orra éppen merre jár. Ezen díszítőelemen kívül nem is nagyon került rá más cicoma, azonban az apró élek és az általuk keltett fénytörések, valamint az első és hátsó, jellegzetesen volvós lámpaburák sportos és tekintélyparancsoló megjelenést kölcsönöznek a családi batárnak.

Utóbbi már csak azért is igaz, mert elég nagy ahhoz, hogy az autópályán szétrebbenjenek előtte, másrészt pedig az ereje is bőségesen elég, hogy bármilyen sebességtartományban dinamikusan meginduljon. Álló helyzetből pedig kifejezetten türtőztetni kell magunkat, hogy nehogy túl nagy gázt adjunk, különben rögtön felsírnak a 17 collos per 65-ös gumik. Annál is inkább, hiszen ez a fajta boyracer huligánkodás egyáltalán nem illik az autó imidzséhez, azonban néha elkerülhetetlen a nyikkanás, mivel a gázpedál nagyon érzékenyen reagál a lábfej mozgására.

A teszt folytatódik! Tovább olvashatja autós szakportálunkon, az Autolabor.hu oldalon. Kattintson ide!


Forrás: STOP/Autolabor.hu   |   STOP

címkék
Volvo, terepjáró, SUV, crossover, komfort, kényelem, felszereltség, biztonság, fogyasztás, teljesítmény, lóerő, autóteszt


a rovat további hírei
Nissan Qashqai 1,2 DIG-T - Szemfényvesztő Hyundai Grand Santa Fe - Új fiú az oroszlánbarlangban Kia Soul 1,6 CRDi - Szellem a palackból Peugeot 2008 1,2 VTi - Lányos teszt lányos autóval Citroen DS3 1,2 PureTech - Hallott már Ön a gazdaságos luxusról? Jeep Renegade bemutató: Little Italy Fiat Freemont 2.0 MJet 4x4 Aut. Black Code - Láttalak már valahol?
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Önnek tetszik az ötlet, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a boltok?

bővebben
Igen Nem Nem élek már Magyarországon/hamarosan kiköltözök, így nem érint
címkefelhő
Nincs is szebb ruha a valódi bőrnél
Noha Jasmin, kifejezetten szereti a csinos viseleteket, a natúr bőrnél semmi nem áll jobban neki.
Alice igéző mosolya
Hatalmas szemek, mosolygó arc és nem mellesleg páratlan alak. Ő Alice, akin mindenkinek megakad a szeme.
A nyár utolsó képei
Zuzi imád a víz közelében tartózkodni és ilyenkor még a bikinit is ledobja magáról.