2016. június 28. kedd | 26. HÉT | 180. NAP | 09:43 | LEVENTE, IRÉN

Bándy-ügy: minden kétséget kizáróan P. László tette egyedül

2012. július 21. | 12:31
A szombati sajtótájékoztatón elhangzott, hogy minden kétséget kizáróan P. László egyedül követte el tettét, és a nyomozást hátráltatta a sajtó túlzott szenzációhajhászása, mivel az elkövető onnan értesült az ellen folyó nyomozásról. Részletkérdéseket még tisztázni kell, de a nyomozás további szakasza várhatóan nem hoz új fordulatokat.

Az előzetes tervekkel ellentétben végül nem hétfőn, hanem szombaton tartotta meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a meggyilkolt pszichológusnő nyomozásáról a sajtótájékoztatót. Az eseményen Dakos József dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitány, Ambrus Ágnes ezredes, bűnügyi igazgató, Ruszák László alezredes, a nyomozás vezetője és Zsobrák Péter rendőrségi szóvivő vett részt.

Dakos József elöljáróban ismertette, hogy az időrendet a sértett holttestének megtalálásától, azaz július 11-től kezdi. E napon történt meg a holttest megtalálása, a szükséges nyomok és bizonyítékok begyűjtése, valamint az áldozat azonosítása is, melynek során világossá vált számukra, hogy kolléganőjüket fedezte fel a három kisgyerek egyike, akik a közelben bújócskáztak. Már aznap bebizonyosodott a rendőrség számára, hogy aljas indokból történt gyilkossággal állnak szemben.

Július 14-én azonosították az elkövetőt, majd rá egy napra, július 15-én fogták el az M60-as autópálya és az 57-es út kereszteződésétől pár száz méterre.
Hat verzió létezett a nyomozás elején, végül kettő maradt, abból az autós verziót zárták ki, valamint a több elkövetőt is. J. Olivér többszöri kihallgatás alatt, poligráfos vizsgálatokon át bizonyította alibijét a kérdéses órák tekintetében.

Más személyt sem keresnek már, de néhány részletkérdés tisztázásra vár, valamint pár szakértői vélemény is hiányzik még az ügyhöz. P. Lászlót a DNS-minta alapján azonosította a rendőrség - hangzott el.

A július 8-ról 9-re virradó éjszakán körülbelül fél háromkor találkozhatott P. László a későbbi áldozatával, annak lakása előtt. Kapcsolatteremtési céllal szólította meg a pszichológusnőt, aki eltávolodott otthonától, és a Kiss Ernő utcán át a Vadász utcai buszmegállóba sietett P. László elől. Onnan hurcolta magával a ledinai bokros részre, és ott követte el a bűncselekményt. A rendőrség képviselői elmondták, hogy a tettes saját elmondása szerint valóban fogyasztott kábítószert, amire rá is ivott, és céltalanul kóborolt az utcán, majd meglátta a fiatal lányt, akivel meg akart ismerkedni.

Újságírói kérdésekre válaszul Dakos József elmondta, hogy július 9-én, hétfőn délben rendelték el az eltűnt munkatársuk miatt a körözést, de arra a kérdésre, hogy átkutatták-e a Ledinát a holttest megtalálásáig, nem adott egyértelmű választ a rendőr-főkapitány. Három bújócskázó kisgyerek közül talált a holttestre az egyikük szerdán, akit kihallgattak többször is, mert tényleg kapott fenyegetéseket egy autóból szerdán az áldozat megtalálása után.

Bándy Kata kapcsolatrendszerének felderítésével kezdték a nyomozók a munkájukat, akik 8 poligráfos vizsgálatot végeztek el az elmúlt napokban, amelyeket a többség önként kért magára - tették hozzá a rendőrség képviselői.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy P. László tette elkövetése után élte tovább életét, és a hírekből értesült arról, hogy őt feltételezi a rendőrség a gyilkosság elkövetőjének. Ennek kapcsán a rendőrség képviselői kifejezett rosszallással éltek a sajtó felé, mivel a szenzációhajhászással akadályozták a nyomozás menetét, mert P. László onnan - és a Facebook-ról - értesülve kezdett menekülésbe, ami egynapos 'hajtóvadászatba' torkollott.

Elfogásakor nem találtak nála fegyvert, de ellenállt a letartóztatásnak. Közbevetett kérdésre válaszul kiderült, hogy az áldozat testén sem találtak semmilyen eszköztől, vagy fegyvertől származó nyomot, P. László megfojtotta a pszichológusnőt.

Az elkövető háromszor adott vallomást, melyek fő vonalakban megegyeznek egymással: tetszett neki a lány, követte, és azért fojtotta meg, hogy ne kiabáljon. A rendőrség szerint tisztában volt azzal, hogy ölt. Az áldozat mobiltelefonját és készpénzét magához vette, a többi holmit pedig egy kukába dobta - később a pszichológusnő táskáját a rendőrök megtalálták. Arra a kérdésre, hogy meg is becstelenítette-e áldozatát, a rendőrök szerint az elkövető sem adott még egyértelmű választ.

Dakos József a tájékoztató végén kijelentette, hogy Pécs biztonságos város, hiszen ebben az évben négy gyilkosság történt, melyből mind a négyet fel is derítették. A nyomozás során több mint száz nyomozó, valamint a közterületi állomány kereste előbb az áldozatot, majd az elkövetőt, aki a bizonyítékok előtárása előtt már beismerő vallomást tett. Jelenleg a részletkérdések tisztázása folyik, az elkövető elmeorvosi vizsgálata is hátravan, a megbecstelenítés tényében is szakértői véleményt várnak, valamint P. László egyértelmű beismerését is a kérdésben.

A sajtó azon kérdésére, hogy a rendőrség mit javasol a lakosságnak, főképp a fiatal hölgyeknek az éjszakában való közlekedésről, Dakos József dandártábornok lakonikus tömörséggel így válaszolt: "Menjenek haza többen, vagy hívjanak taxit."

Az elmúlt napok nyomozásáról ebből a cikkből nyerhet további információkat.


Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Pécs, Bándy Kata, gyilkosság, nyomozás, sajtótájékoztató, P. László, elkövető, egyedül


a rovat további hírei
Dinnyét és narancsot árult a NAV Közös elnökségi ülést tartott a Színházi Társaság és a Teátrumi Társaság A bolygó hollandival kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada Vihar: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tovább gyűjti az adományokat Ammónia szivárgott egy húsüzemből Csökkent a forgalomban, esett a BUX - nesze nekünk Brexit Kis mai Orbán: "Magyarország a rendet képviseli a rendetlenné váló Európában"
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő