2016. június 29. szerda | 26. HÉT | 181. NAP | 07:24 | PÉTER, PÁL

Előzetesbe került a Bándy gyilkosság gyanúsítottja - Fotók

2012. július 18. | 10:41 | Frissítve: 2012. július 18. | 13:24
Szerdán 11 órakor helyezte a bíróság előzetes letartóztatásba a Bándy Kata meggyilkolásával vádolt P. Lászlót. Közben a Jobbik sajtótájékoztatót tartott a bíróság előtt.

13:10

Németh Zsolt sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szélsőséges bandák pécsi megjelenésével kapcsolatos hírek rémhírek voltak, a Jobbik ezért feljelentést tesz, hogy kiderüljön: mely médiumok terjesztették őket. További részletek itt!

11:25

Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság sajtószóvivője elmondta, hogy azért volt a megszokottnál eltérő rendőri elővigyázatosság a bíróság körül, mert előrejelzések szerint problémákra lehetett számítani.

11:21

Sólymos Sára, P. László kirendelt védőügyvédje elmondta, hogy védencét harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték aljas indokból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt Az ügyvédnő elmondta, hogy P. László nagyon megbánta tettét és fenntartja keddi vallomását. Arra is kitért, hogy P. László azért nem vonult be börtönbe egy korábbi szabálysértés miatt, mert Kelebiára kézbesítették a levelet, amikor ő már Pécsett tartózkodott.

11:20

Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője és Gyimesi Gábor önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztató a bíróság épülete előtt. Németh elmondta: ő már a Szigetvár környékén elkövetett brutális gyilkosság kapcsán felemelte a szavát, hogy el kellene gondolkodni a halálbüntetés visszaállításán. A folytatásban elmondta azt is, hogy mint látható nincsenek skinhead szélsőséges bandák a környéken, ezért rémhírterjesztésért feljelentést fog tenni.

Gyimesi Gábor a pécsi közbiztonság állapotáról szólt, szerinte a rendőrök nem győzik a munkát, szélesebb összefogást szorgalmaz a közbiztonság fenntartásához.

11:13

Semmi nyoma a beharangozott Budapestről érkező skinhead bandának. Semmilyen szélsőséges csoport nincs a helyszínen.

10:55

Az egész bíróság körbe van kordonozva, az épület déli oldalán több tucatnyi rendőr áll sorfalat. Tüntetők egyelőre nincsenek, néhány bámészkodó áll csak a bíróság előtt a média képviselői mellett, akik viszont nem meglepő módon jelentős számban jelentek meg.

10:50 A szakma is kiszolgálja néha a piacot

A Bándy-ügy kapcsán nyilatkozott néhány portálnak egy pszichológus, aki elemezte P. Lászlót. Mi is megkerestünk egy szakembert, aki elmondta, hogy szerinte nem lehet egy Facebook-profilból és pár sajtóhírből megállapítani egy elkövető profilját. A vizsgálathoz nem napoknak, hanem heteknek kell eltelnie, számtalan tesztet kell lefuttatni, és nagyon sok órát kell átbeszélni az elkövetővel, hogy a pszichológus hiteles személyiségrajzot állíthasson ki. "Tapasztalat és tudás, ez az alapja minden ilyen vizsgálatnak, a hírmorzsákból való következtetés pedig nem a legjobb módja a konklúzió megállapításának. Nyilván, aki nagyobb tapasztalattal rendelkezik a vonatkozó szakterületen, hamarabb juthat megfelelő következtetésre. Sajnos azonban a szakma is néha kiszolgálja a piacot" - zárta gondolatait megkérdezett pszichológusunk.

10:35

Le van zárva a bíróság, a bejáratnál egy szalag mögött öt rendőr áll, kollégáinkat is megállították, arra a kérdésre, hogy mikor lehet bemenni az volt a válasz, hogy holnap lesz ügyfélfogadás. Szélsőségeseknek a környéken semmi nyoma, két rendőrségi kisbusz érkezett, valószínűleg P. Lászlót hozták meg

Szerda 08:40

Bándy Katát július 23-án helyezik örök nyugalomra Szekszárdon.
Szerdán 11 órakor dönt a bíróság P. László előzetes letartóztatásáról, a Jobbik sajtótájékoztatót szervezett a bíróság épülete elé, egyesek fővárosi skin head-ek megjelenését is jósolják az eseményekre.

16:45

A kihallgatásról P. László kirendelt ügyvédje nyilatkozott, ez alapján a gyanúsított fenntartotta korábbi vallomását. A férfit 7 órán keresztül faggatták, mindenről részletes beismerő vallomást tett, és váltig állítja, hogy egyedül volt. Mint mondta: a Balokánynál borozott, de előtte drogozott is, Katával a lány házánál találkoztak, ott szólította le. Az már az ügyvéd feltételezése, hogy a lány kivilágított helyre kezdett menekülni, a lakástól felfelé, végig a Kiss Ernő utcán a ledinai buszmegállóba. A férfi végig követte, ott váltottak pár szót, majd arra a füves részre jutottak, ahol a holttestet megtalálták. Itt erőszakoskodott a pécsi pszichológussal, majd fojtogatta - azt, hogy ebbe belehalt a lány, állítólag a hírekből tudta meg. Akkor futott el, amikor a fiatal nő lecsúszott a szakadékba, ekkor pánikolt be. A pécsi lány összekarmolta a hátát, innen volt a körme alatt DNS.

Saját bevallása szerint P. László ellopta Bándy Kata telefonját és a táskáját. Pénteken kezdett menekülni, amikor meghallotta a DNS-ről szóló híreket, mivel büntetett előéletűként tudta, hogy ez alapján már azonosították. Két napig egy bokros-fás területen bujkált a Balokányhoz közel, onnan gyalog indult tovább, mert nem mert sehol mutatkozni. A határ felé tartott, amikor elfogták. Három napig nem evett, rossz fizikai állapotban van, és mostanra lelkileg is teljesen összeroppant.
Kirendelt védője szerint P. László ténylegesen életfogytig tartó börtönbüntetést kaphat aljas indokból elkövetett emberölésért.

14:47

A korábban az Nemzeti Nyomozó Iroda "döglött ügyek osztályát" vezető rendőr előrebocsátotta: a pécsi rendőrök az első perctől kezdve az ilyenkor szokásos protokollnak (eljárásnak) megfelelően, kiválóan végezték a dolgukat, ám a mielőbbi eredmény elérése érdekében néhány idősebb, hasonló típusú ügyeken edződött kolléga, így az ő véleményét is kikérték.

A holttest megtalálását követő közös gondolkodás során arra jutottak, hogy Bándy Kata csak akkor sétálhatott önként a lakásától 500-800 méterre lévő, igen nehezen megközelíthető szeméttelepig, ha erre egy ismerőse kérte. Ellenkező esetben erőszakkal, kocsival hurcolhatták oda (mert gyalogosan ilyen távon ez szinte lehetetlen), valószínűleg többen - taglalta a kriminalisztikai szempontú feltételezéseket az ezredes.

Szerinte az azóta elfogott, és beismerő vallomást tevő P. László nem lett volna képes egymaga autót vezetni, leendő áldozatát lefogni, netán már a kocsiban megerőszakolni, megfojtani, illetve a fiatal nő táskáját kiüríteni, vagyis elképzelhető, hogy nem egyedül követte el a bűncselekményt, de ez a feltételezés még bizonyításra vár.

Kovács Lajos arra a kérdésre, mi támasztja alá , hogy a bűncselekményt autóban követték el, azt felelte: ez csupán az egyik verzió. Az is lehet, hogy a pszichológusnőt az elhagyatott füves területen lévő dombon ölte meg a tettes, majd onnan görgette le a mélybe, utána dobva üres táskáját, ám ennek ellentmond, hogy a dombon az elrabolt holmiból származó egyetlen nyomot sem találtak.

A nyugalmazott ezredes megjegyezte: noha a szakértők még nem támasztották alá a nemi erőszak tényét, a helyszínen tapasztaltak alapján szinte biztos, hogy ez történt. A feltételezett gyilkosról szólva az életellenes ügyek nagy tapasztalatú nyomozója úgy fogalmazott: primitív személyiség, aki mindent, beleértve áldozata legapróbb tárgyait is, erőszakkal akar megszerezni. Jellemét jól példázza a blogjában írt kijelentése: "...én vagyok a f.... gyerek".

Az éjszaka egyedül hazafelé sétáló fiatal, csinos pécsi pszichológus elleni halálos támadás kísértetiesen hasonlít a kiskunlacházi H. Nóra-ügyre - vélekedett az ezredes. A 14 éves Nórát 2008. november 23-án a helyi diszkóból hazafelé tartva a település egyik elhagyatott részén erőszakolta, majd fojtotta meg az azóta jogerősen életfogytiglanra ítélt Pocsai József. A közelben lakó tettest (nála a tinédzser táskájából elrabolt holmival) hosszas, megfeszített felderítő munka eredményeként találta meg a rendőrség - emlékeztetett Kovács Lajos. Mint mondta, a pécsi konzultáció közben többször is felelevenítette ezt a bűnügyet, rávilágítva az elkerülendő "nyomozati résekre".

A pécsi nyomozás folytatását, illetve befejezését olyan rutinmunkának nevezte, amelyet az őrizetbe vett P. László többszöri kihallgatásának hozadékát is felhasználva a helyiek kiválóan elvégeznek majd. A felkért "idős" zsaruk tevékenysége valószínűleg véget ért - tette hozzá.

Kovács Lajos felidézte, hogy negyven évnyi aktív ténykedése során körülbelül nyolc-tíz hasonló bűncselekmény nyomozásában vett részt. Minden ilyen esetben a kora hajnali órákban egyedül gyalogló fiatal nőt erőszakoltak és öltek meg. A legnagyobb visszhangot kiváltó ügyek közül a Szergej bohóc magyar felesége elleni, a hetvenes években Budapesten történt támadást, illetve a kiskunlacházi gyilkosságot emelte ki az ezredes.

11:28

Hétfőn látványosan menekültek otthonukból azok a romák, akik egy ideig egy házban éltek Bándy Kata feltételezett gyilkosával. Ma ismét ott találtuk őket, állításuk szerint csak pár holmiért mentek vissza. További részletek itt!

Kedd 09:56

Zsobrák Péter úgy nyilatkozott portálunknak, hogy egyelőre nincs kitűzve sajtótájékoztató időpontja. Úgy tudjuk, hogy mindaddig nem ad ki információkat a rendőrség, amíg be nem gyűjtötték az ügy összes gyanúsítottját. A Magtár utca egyik meglehetősen romos épületében lakott P. László, ott kollégánk megtudta, hogy egy O. Tibor nevű férfit kerestek vagy keresnek a rendőrök. Ennek ellentmond, hogy P. László védője azt mondta: László beismerő vallomást tett, és egyedüliként vállalta magára a bűncselekményt. Jelenleg a gyanúsított kihallgatása zajlik.

20:11

Az m1 Híradójában elhangzott: P. Lászlónak július 2-án kellett volna 20 napra a kecskeméti börtönbe bevonulnia, mert nem fizetett meg egy rá kiszabott 40 ezer forintos szabálysértési bírságot, vagyis a bűncselekmény idején börtönben kellett volna lennie.

A Híradó beszámolója szerint a Bóly mellett, menekülés közben elfogott férfi, aki szexuális indíttatásból ölte meg a pszichológusnőt, legutóbb tavaly ősszel szabadult a börtönből. Akkor egyéves börtönbüntetését töltötte le, előtte pedig rablás miatt ítélték el öt évre.

A helybeliek szerint nagyon rossz híre volt a férfinak Kelebián és a környező településeken, mert több bűncselekménnyel, köztük gépkocsi-feltörésekkel, betörésekkel és lopásokkal is gyanúsították. Szobája szekrényén több bírósági végzés és rendőrségi idézés is volt.

Baranya megyei sajtóorgánumok információi szerint a rendőrök a boncolás megállapításai, illetve a holttest megtalálásának helyszínén rögzített nyomok alapján jutottak P. László nyomára, ugyanis a büntetett előéletű férfi DNS-mintája szerepelt a rendőrségi adatbázisban.

A Híradónak nyilatkozott a gyilkossággal gyanúsított férfi anyja, aki azt mondta, két hónapja költözött fia a kelebiai tanyavilágból Pécsre a nagybátyjához, de ő nem hiszi el, hogy fia követte volna el a bűncselekményt.

17:02

A Pécsi STOP-nak egyelőre név nélkül nyilatkozott P. László kirendelt ügyvédje. A férfit gyanúsítják Bándy Kata meggyilkolásával. Bár a Pécsi STOP úgy tudja, van más gyanúsítottja is az ügynek, védője azt mondta: László beismerő vallomást tett, és egyedüliként vállalta magára a bűncselekményt. Vallomásában szexuális indítékról beszélt a gyanúsított.

Az ügyvéd elmondta: a korábbi információkkal ellentétben nem Pécsett, hanem Bóly környékén, egy mezőn fogták el a rendőrök a menekülő gyanúsítottat. Ekkor tört el az orra: a férfi nem adta meg magát, a kommandósoknak kellett a földre teperniük.

Korábban számos információ jelent meg arról, hogy hol, milyen körülmények között történhetett a brutális gyilkosság. P. László ezekkel szemben ügyvédje szerint azt a tanúvallomást tette, hogy ott, az árok szélén gyilkolta meg a pécsi nőt, ahol a holttestet megtalálták.

A Pécsi STOP kérdésére, hogy a gyanúsított megbánta-e tettét ügyvédje elmondta: kimerült és megrendült volt, de a megbánás szót nem használta. P. László előzetes letartóztatásáról szerdán délelőtt tizenegykor döntenek a Pécsi Városi Bíróságon.

Az Index azt írja: P. Lászlót 16 éves korában zsarolás miatt vette őrizetbe 2003-ban a kiskunhalasi rendőrkapitányság. Az akkori hír szerint azt a P. Lászlót, aki kelebiai lakost volt, azzal gyanúsították meg, hogy testi bántalmazással fenyegetve mobiltelefonja átadására kényszerített egy 14 éves fiút, valamint pár nappal korábban egy 13 éves fiút is. A rendőrség akkori közleménye szerint alapos volt a gyanú, hogy a zsaroló több más hasonló bűncselekményt is elkövetett. Az Index megpróbált ezekről az ügyekről érdeklődni hétfőn a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányságnál, de a rendőrség ennyire régi ügyről nem tudott információt adni.

Más információk szerint azóta többször volt börtönben a férfi, rablásért, majd autófeltörésért, utóbbi büntetéséből kevesebb mint egy éve szabadult.

P. László körül hétfőn valósággal forrt a víz a Facebookon. A legnépszerűbb közösségi oldalon rengetegen osztották meg fotóját, egyik változatában egyebek mellett "Így néz ki egy gyilkos szörnyeteg" felirattal. A kérdés láthatóan megosztotta az oldal közösségét: a szóba forgó fotót sokan megosztották, de volt olyan is, aki ezt bírálta.. Azok, akik az utolsó hetekben egy házban éltek a gyanúsítottal, retorziótól tartanak.

16:17 Megszólalt Páva zsolt

Szülőként, magánemberként és polgármesterként egyaránt mélységesen megrendített az a kegyetlen bűncselekmény, amelyre évek óta nem volt példa, ám most mégis megtörténhetett városunkban. Egy fiatal lány életének kioltása és az az embertelen, lelketlen, aljas magatartás, ahogyan elbántak vele, felháborít és rendkívül elszomorít.

Most, hogy a rendőrség egyértelműen azonosítani tudta a tettest, illetve tetteseket, az igazságszolgáltatás pedig felelősségre vonja és megbünteti az elkövetőket, szeretném Pécs minden tisztességes polgárának nevében őszinte részvétemet nyilvánítani Kata családjának!

Az ügy részleteit nem ismerem, magam is csak a sajtóból tudtam nyomon követni a tragikus eseményeket, ezért részletes és személyes tájékoztatást kértem az ügyben a pécsi rendőrkapitánytól! Úgy gondolom ugyanis, hogy bár tudatos, előre megfontoltan elkövetett, szándékos bűncselekményről volt szó, mégis emiatt ma sok fiatal nem érzi magát biztonságban Pécsett. Attól félnek, hogy ilyen velük is megtörténet!

Szeretném kijelenteni, hogy a tőlünk telhető minden eszközzel megvédjük a pécsieket, megvédünk minden egyes tisztességes polgárt ebben a városban! A legszigorúbban fogunk fellépni azokkal szemben, akik veszélyeztetik polgáraink biztonságát, értékeit, akik képtelenek a normális, kulturált együttélésre és közösségi magatartásra.

15:05

InfoRádió úgy tudja, hogy a nyomozók már az ügy összes gyanúsítottját őrizetbe vették, de ezt a hírt egyelőre a rendőrség nem erősítette meg.

12:02

Megoszlanak a vélemények a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. Lászlóról. Volt környezetében, aki nem hitte volna róla, hogy ilyenre képes, mások azt mondják: nem szívesen ismerkedtek vele. Helyszíni riport itt.

11:21

A 26 éves gyanúsított munkanélküli volt, s Kiskunhalasról vagy az alföldi város környékéről érkezett Pécsre néhány hónappal ezelőtt. A PécsMa.hu információi szerint a férfi önkényes lakásfoglalóként élt; a lapnak nyilatkozó helyiek szerint az általa használt házban többen is meghúzták magukat, köztük gyerekek is.

A lapok információi szerint még egy embert keresnek, aki részt vehetett, bűnrészes lehetett a gyilkosság elkövetésében. Az MTI tudósítója az elfogás színhelyének közelében fekvő pécsi Magtár utcában a környéken élőktől úgy hallotta, szombaton éjjel tíz óra körül jelentek meg a rendőrök a helyszínen, s egy fénykép alapján keresték a később elfogott férfit.

Több hírportál is arról számolt be, hogy az esettel kapcsolatban egy gyanúsítottat az intenzív osztályon kezelnek.

10:17

A bama rendőrségi informátorára hivatkozva azt írja, hogy P. Lászlót vette őrizetbe a rendőrség, büntetett előéletű, élettársa prostituált. Információink szerint a gyanúsított a Magtár utcánál "lakott", a facebook-on pénteken még aktív volt.

08:23 "A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2012.07.15-én elfogott és őrizetbe vett egy huszonhat éves, magyar állampolgárságú férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a Bándy Kata sérelmére elkövetett emberöléssel.

A gyanúsított kihallgatása megtörtént, beismerő vallomást tett, ugyanakkor a rendőrség továbbra is nagy erőkkel folytatja a nyomozást.

Sajtótájékoztatót a bűncselekmény valamennyi körülményének tisztázását követően tartunk." - olvasható a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

Bándy Kata édesanyja vasárnap este 11 órakor a facebookon jelentette be, hogy megvan lányának a gyilkosa: "megvan a tettes" - olvasható az üzenőfalán.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap a Hír Tv-nek azt nyilatkozta: meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a tettest, közlése szerint a rendőrök nyomon vannak Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának ügyével kapcsolatban.

A Hír TV beszámolója szerint a rendőrök több órán át hallgatták ki azt a férfit, akinek információi lehetnek a pszichológusnő gyilkosáról. A férfi szombaton Pécsett kereste meg a Hír TV stábját, elmondása szerint egy ismerősére ráillenek azok a személyiségjegyek, amelyeket a rendőrség megadott a tettesről. A Hír TV riportere értesítette a rendőrséget, ők a helyszínre érkeztek, és kihallgatásra vitték a férfit.

A bama.hu korábban úgy értesült, hogy a boncolás megállapításai, illetve a holttest megtalálásának helyszínén rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendőröknek. A tettes kézre kerítését segíti az anyagmaradványokból nyert DNS-minta, amelynek alapján elfogását követően egyértelműen azonosítható lesz a gyilkos. A lap felveti, hogy a minta valószínűleg nem egyezett a rendőrség adatbázisában szereplők egyikével sem, ugyanis ebben az esetben már kézre keríthették volna az elkövetőt.

Hatala József országos rendőrfőkapitány szerdán egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít elfogni a pécsi rendőrségi pszichológus gyilkosát. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság aznap este a rendőrség internetes oldalán azt közölte: a nyomravezetőnek vállalnia kell, hogy tanúként részt vesz az eljárásban, a védelméhez szükséges intézkedéseket a hatóság megteszi.

Bándy Kata holttestére, eltűnése után négy nappal egy férfi bukkant rá múlt szerda délután Pécsen, a Délibáb utcában, egy bokros területen.


  |   STOP

címkék
Bándy Kata, gyilkosság, eltűnés, rendőrség, nyomozás, beismerő vallomás, P. László, előzetes


a rovat további hírei
Dinnyét és narancsot árult a NAV Közös elnökségi ülést tartott a Színházi Társaság és a Teátrumi Társaság A bolygó hollandival kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada Vihar: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tovább gyűjti az adományokat Ammónia szivárgott egy húsüzemből Csökkent a forgalomban, esett a BUX - nesze nekünk Brexit Kis mai Orbán: "Magyarország a rendet képviseli a rendetlenné váló Európában"
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő