2014. szeptember 02. kedd | 36. HÉT | 245. NAP | 16:00 | REBEKA, DORINA

Összeboronálná Nyírőt a meggyilkolt költővel - kifütyülték a fideszes polgármestert

2012. június 15. | 20:52
Csepelen a Radnótiról elnevezett művelődési házban rendeztek irodalmi estet Nyirő József emlékére. A kulturális intézmény előtt mintegy százan demonstráltak az emigrációban elhunyt erdélyi író kánonba emelése és így a "nyilasok rehabilitációja" ellen. A kerület fideszes polgármestere is megjelent a tüntetésen. Nem kellett volna.

"Nyirő József - A székelyek apostola" - áll a péntek este Csepelen rendezett irodalmi est felhívásában. A nyilas parlament tagjaként hírhedtté vált, már évekkel korábban is Goebbels-t dicsőítő írót abban a művelődési házban méltatták, amelyet a nyilasok által meggyilkolt Radnóti Miklósról neveztek el.

De mint ahogy azt az irodalmi est fővédnöke, Németh Szilárd kerületi polgármester, fideszes országgyűlési képviselő hangoztatta: megfér egymás mellett Nyirő és Radnóti. A kulturális intézmény előtt demonstrálók szerint viszont nem. (A DK és az MSZP hirdetett tüntetést a művelődési házhoz, a tüntetést az LMP helyi szervezete is támogatta.)

Tiltakozni kell a nyilasok rehabilitációja ellen. Mi ez, ha nem a holokauszt burkolt semmibe vétele? - hangoztatta Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. A mintegy nyolcvan-száz demonstráló előtt kijelentette: a pártszimpátia és az aktuális politikai divat senkinek nem adhat felmentést a rasszizmusért. Nem éri meg pár szavazatért a "náci söpredékkel" összekacsintani.

A megmozdulás végére megérkezett Németh Szilárd polgármester is, aki vitába szállt a tiltakozókkal. Szeretett volna szólni, ám nem talált "értő fülekre". Azt azért elmondta: ha bárki bemegy egy "jó" könyvesboltba, láthatja, hogy Radnóti és Nyirő a legtöbb helyen egy polcon szerepel. A jelenléte alatt végig fütyülő demonstrálókat kérte, menjenek be meghallgatni az előadást.

A kerületi vezető pénteken egyébként egy közleményt is kiadott, amelyben cinikus provokátoroknak nevezte az akkor még csak készülődő tiltakozókat, akik szerinte csak a politikai haszonszerzés miatt szerveznek ilyen megmozdulásokat. "Ők azok, akik a politikai dzsungelben, a népszerűségvesztés elleni harcban már odáig süllyedtek, hogy írók-költők vagy zeneszerzők műveit akarják eltüntetni a magyar kultúrából" - jelentette ki. Azt is hangoztatta, hogy alaptalan vádak fogalmaznak meg emberek úgy, hogy el sem olvassák az író műveit.

Németh Szilárd azt is bejelentette, hogy a csepeli önkormányzat "Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi versenyt" rendez, és az idén érettségiző csepeli diákok számára (közpénzből - a szerk.) Nyirő József Uz Bence című regényét és Radnóti Miklós verseskötetét ajándékozza.

A polgármester közleményét - mivel szerinte kevés helyen jelent meg - az irodalmi est előtt fel is olvasta. Ezt követően Fráter Olivér történész, Nyírő újratemetésének koordinátora mesélt sajátos nézőpontból az íróról és koráról, majd Takaró Mihály irodalomtörténész méltatta tovább Nyírőt.

Azt a Nyirőt dicsőítették, akiről Radnóti Miklós így ír naplójában:

"1941. nov. 3.

Zűrzavar a weimari költőnap körül. Ki "reprezentálta" hát a költők hazáját, hazámat? Újabb újsághír. "A Harmadik Birodalom ez év október 31-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyírő József erdélyi író reprezentálta. Nyírő az UFA számára többek között a következőket mondotta: "Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!"

Most, hogy másolom az újsághírt (Hétfő reggel nov. 3.) már csak tűnődöm... Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon? Még antológiában sem. Gatyába kötve sem...
(Radnóti Mikós: Napló. Magvető, 1989, részlet, 197. oldal)"


Szerző: Magyar Krisztián   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   STOP

címkék
Orbán-kormány, Fidesz, Horthy-kultusz, Wass Albert, Nyírő József


a rovat további hírei
Pofádat befogod ám...! A DK a honvédelmi bizottság összehívását követeli MLP: "kommunista diktatúra" épül a közműszektorban Százmilliárdos bukta - nem baj! Pofátlanság! - 58 ezer forint kell az iskolakezdéshez Jordánia fontos partnere Magyarországnak Kudarcos a BKK tevékenysége
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő

Itt van az ősz, itt van újra
Medline is őszi színekbe öltözött, de szerencsére úgy gondolta, hogy még utoljára megszabadul mindenétől.
Shiva, akár egy istennő
Mindent felperzsel maga kőrül, ha a szituáció úgy hozza.