2016. június 30. csütörtök | 26. HÉT | 182. NAP | 17:42 | PÁL, APOSTOL

Összeboronálná Nyírőt a meggyilkolt költővel - kifütyülték a fideszes polgármestert

2012. június 15. | 20:52
Csepelen a Radnótiról elnevezett művelődési házban rendeztek irodalmi estet Nyirő József emlékére. A kulturális intézmény előtt mintegy százan demonstráltak az emigrációban elhunyt erdélyi író kánonba emelése és így a "nyilasok rehabilitációja" ellen. A kerület fideszes polgármestere is megjelent a tüntetésen. Nem kellett volna.

"Nyirő József - A székelyek apostola" - áll a péntek este Csepelen rendezett irodalmi est felhívásában. A nyilas parlament tagjaként hírhedtté vált, már évekkel korábban is Goebbels-t dicsőítő írót abban a művelődési házban méltatták, amelyet a nyilasok által meggyilkolt Radnóti Miklósról neveztek el.

De mint ahogy azt az irodalmi est fővédnöke, Németh Szilárd kerületi polgármester, fideszes országgyűlési képviselő hangoztatta: megfér egymás mellett Nyirő és Radnóti. A kulturális intézmény előtt demonstrálók szerint viszont nem. (A DK és az MSZP hirdetett tüntetést a művelődési házhoz, a tüntetést az LMP helyi szervezete is támogatta.)

Tiltakozni kell a nyilasok rehabilitációja ellen. Mi ez, ha nem a holokauszt burkolt semmibe vétele? - hangoztatta Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. A mintegy nyolcvan-száz demonstráló előtt kijelentette: a pártszimpátia és az aktuális politikai divat senkinek nem adhat felmentést a rasszizmusért. Nem éri meg pár szavazatért a "náci söpredékkel" összekacsintani.

A megmozdulás végére megérkezett Németh Szilárd polgármester is, aki vitába szállt a tiltakozókkal. Szeretett volna szólni, ám nem talált "értő fülekre". Azt azért elmondta: ha bárki bemegy egy "jó" könyvesboltba, láthatja, hogy Radnóti és Nyirő a legtöbb helyen egy polcon szerepel. A jelenléte alatt végig fütyülő demonstrálókat kérte, menjenek be meghallgatni az előadást.

A kerületi vezető pénteken egyébként egy közleményt is kiadott, amelyben cinikus provokátoroknak nevezte az akkor még csak készülődő tiltakozókat, akik szerinte csak a politikai haszonszerzés miatt szerveznek ilyen megmozdulásokat. "Ők azok, akik a politikai dzsungelben, a népszerűségvesztés elleni harcban már odáig süllyedtek, hogy írók-költők vagy zeneszerzők műveit akarják eltüntetni a magyar kultúrából" - jelentette ki. Azt is hangoztatta, hogy alaptalan vádak fogalmaznak meg emberek úgy, hogy el sem olvassák az író műveit.

Németh Szilárd azt is bejelentette, hogy a csepeli önkormányzat "Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi versenyt" rendez, és az idén érettségiző csepeli diákok számára (közpénzből - a szerk.) Nyirő József Uz Bence című regényét és Radnóti Miklós verseskötetét ajándékozza.

A polgármester közleményét - mivel szerinte kevés helyen jelent meg - az irodalmi est előtt fel is olvasta. Ezt követően Fráter Olivér történész, Nyírő újratemetésének koordinátora mesélt sajátos nézőpontból az íróról és koráról, majd Takaró Mihály irodalomtörténész méltatta tovább Nyírőt.

Azt a Nyirőt dicsőítették, akiről Radnóti Miklós így ír naplójában:

"1941. nov. 3.

Zűrzavar a weimari költőnap körül. Ki "reprezentálta" hát a költők hazáját, hazámat? Újabb újsághír. "A Harmadik Birodalom ez év október 31-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyírő József erdélyi író reprezentálta. Nyírő az UFA számára többek között a következőket mondotta: "Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!"

Most, hogy másolom az újsághírt (Hétfő reggel nov. 3.) már csak tűnődöm... Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon? Még antológiában sem. Gatyába kötve sem...
(Radnóti Mikós: Napló. Magvető, 1989, részlet, 197. oldal)"


Szerző: Magyar Krisztián   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   STOP

címkék
Orbán-kormány, Fidesz, Horthy-kultusz, Wass Albert, Nyírő József


a rovat további hírei
Bánki Erik mentegeti Habonyt Dinnyét és narancsot árult a NAV Közös elnökségi ülést tartott a Színházi Társaság és a Teátrumi Társaság A bolygó hollandival kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada Vihar: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tovább gyűjti az adományokat Ammónia szivárgott egy húsüzemből Csökkent a forgalomban, esett a BUX - nesze nekünk Brexit
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő