2016. június 01. szerda | 22. HÉT | 153. NAP | 07:24 | TÜNDE, SZEMIRÁMISZ

Vigyázz, szerelmes őzikék!

2012. augusztus 04. | 15:40
Óvatosságra intik az autóvezetőket, mivel az augusztus eleji szaporodási időszakban az átlagosnál is nagyobb a veszélye, hogy szerelmes, és így a szokásosnál óvatlanabb őzzel találkozzanak a közutakon.

A szarvasfélék legkisebb faja hazánkban az őz. Szaporodási ciklusuk július végétől augusztus utolsó harmadáig tart, és ebben az időszakban - főleg a bakok - elveszítik szokásos óvatosságukat. Ez számos közúti baleset forrása évről évre: ilyenkor nemcsak éjszaka találkozhatnak a vezetők az úton átkelni akaró egyedekkel, hanem fényes nappal is.

A legveszélyesebb időszakban - a kora délutáni óráktól a másnap késő reggeli órákig - a közutakon szinte bármikor megjelenhet átugró, szerelmes őz. Ezért arra hívják fel a közlekedők figyelmét, hogy fokozottan vigyázzanak, és ne csak a szűk útpadkát, hanem annak jobbra és balra belátható részét is figyeljék, a növényzettel takart útszéleken pedig a baj elkerülése érdekében csökkentsék a sebességet.

Mint írják, a vaddal való ütközés esetén a terület vadgazdálkodóját is értesíteni kell. Egy 2008-as adat szerint Magyarországon évente 500-1000 esetben ütköznek vadak gépjárművekkel.


Forrás: MTI   |   STOP

címkék
autóvezetés, őz, szarvas, szaporodás, szerelem, baleset


a rovat további hírei
Júliustól megint lehet pályázni hűtőgépcserére Kiderült, mikor történik a legtöbb baj az évben KSH: mérséklődtek a beruházások Több pénz jut jövőre a gyerekekre - állítja a Fidesz képviselője Záporokkal és zivatarokkal jön a nyár A gyorshajtók ellen tüntetnek Karancsalján Nézőpont: a Fidesz-KDNP egyedülállóan őrzi támogatottságát
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő