2016. június 25. szombat | 25. HÉT | 177. NAP | 12:25 | MAXIM, VILMOS

Vigyázz, szerelmes őzikék!

2012. augusztus 04. | 15:40
Óvatosságra intik az autóvezetőket, mivel az augusztus eleji szaporodási időszakban az átlagosnál is nagyobb a veszélye, hogy szerelmes, és így a szokásosnál óvatlanabb őzzel találkozzanak a közutakon.

A szarvasfélék legkisebb faja hazánkban az őz. Szaporodási ciklusuk július végétől augusztus utolsó harmadáig tart, és ebben az időszakban - főleg a bakok - elveszítik szokásos óvatosságukat. Ez számos közúti baleset forrása évről évre: ilyenkor nemcsak éjszaka találkozhatnak a vezetők az úton átkelni akaró egyedekkel, hanem fényes nappal is.

A legveszélyesebb időszakban - a kora délutáni óráktól a másnap késő reggeli órákig - a közutakon szinte bármikor megjelenhet átugró, szerelmes őz. Ezért arra hívják fel a közlekedők figyelmét, hogy fokozottan vigyázzanak, és ne csak a szűk útpadkát, hanem annak jobbra és balra belátható részét is figyeljék, a növényzettel takart útszéleken pedig a baj elkerülése érdekében csökkentsék a sebességet.

Mint írják, a vaddal való ütközés esetén a terület vadgazdálkodóját is értesíteni kell. Egy 2008-as adat szerint Magyarországon évente 500-1000 esetben ütköznek vadak gépjárművekkel.


Forrás: MTI   |   STOP

címkék
autóvezetés, őz, szarvas, szaporodás, szerelem, baleset


a rovat további hírei
Ma van a Múzeumok éjszakája - Országszerte 400 intézménykészül programokkal Szombat hajnalban is megdőlt egy napi melegrekord Esett a BUX, az európai piacoknál mégis jobban teljesített - FRISSÍTETT (új: áruszekció) Lassabban szaporodtunk, de lassabban is fogytunk A NAV szerint ennyibe kerül júliusban az üzemanyag Csökkent az üzemanyagok ára Palkovics azt mondja, szeptembertől jó lesz az oktatás
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő