Pécsi templomban rombolt, 1,7 milliós kárt okozott, 2 évnyi szabadságvesztést kapott

2020. június 1. 10:54 2020. jún. 1. 10:54

Az ítélet még nem jogerős.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint a Pécsi Járásbíróság még május 27-én az előkészítő ülésen H.I. vádlottat rongálás bűntettében bűnösnek mondta ki, és mint többszörös visszaesőt 2 év szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Emellett a vádlottat feltételes szabadságra sem lehet bocsátani.

A vádlott tavaly február 18-án a 18 órai zárást megelőzően elrejtőzött egy pécsi templomban, majd miután egyedül maradt, a perselypénzt és kegytárgyakat próbált meg eltulajdonítani.

A közlemény szerint emiatt

"megrongálta a főhajó Szentségház-tartójának dupla ajtaját, a keleti mellékhajóban található Szentségház-tartójának ajtaját, az acél-bronz-sárgaréz anyagú korpuszrácsot, egy Thonett szék lábát kitörte, majd  a széklábbal megkísérelte kifeszíteni, illetve kivésni a falba épített Szent Antal perselyt, továbbá megrongálta a bejáratnál lévő életnagyságú keresztre feszített Krisztus szobrot és egy 1941-ben készített életnagyságú Szent József szobrot.

 A vádlott a fentieken túl kitörte a templom bejárati ajtaja mögötti szélfogó területet határoló üvegezett válaszfal és ajtók 24 darab 40x46 cm-es elemekből álló üvegezését, a szentély és a sekrestye közötti átjáró ajtó 40x38 cm-es üvegezését, és egy szék kárpitozott ívelt támláját."

A járásbíróság közlése szerint a romboláson kívül lopnia nem sikerült a vádlottnak, aki így 2019. február 19-én reggel, a templom nyitását követően kisurrant az épületből. A rongálással 1,771 millió forintnyi kárt okozott, amely nem térült meg. 

A közlemény szerint az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi STOP/Pécsi Törvényszék