2016. június 01. szerda | 22. HÉT | 153. NAP | 05:30 | TÜNDE, SZEMIRÁMISZ

Az előzetes várakozásokat is túlszárnyalta a felvételin a pécsi orvoskar

2012. július 29. | 13:40
Teljes mértékben ki tudta használni a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (PTE ÁOK) az orvosképzések területén megemelt keretszámokat, és 44 fővel növelte 2011-hez képest a felvettek számát. Miseta Attila dékán szerint ezzel a kar elérte teljesítőképessége határait.

Ahogy azt már a tavaszi jelentkezési adatokból sejteni lehetett, a PTE ÁOK idén is jelentősen növelni tudta az államilag támogatott, magyar nyelvű orvosképzésbe felvettek számát, ami azt jelenti, hogy két év alatt mintegy százzal nőtt az orvostudományi tanulmányaikat Pécsett megkezdő hallgatók száma. Mindehhez természetesen hozzájárul a felsőoktatási keretszámok átszabása is, amelyből az orvosi képzések nyertesen jöttek ki, hiszen ezen a területen az általános trenddel szemben nem csökkent drasztikusan az állami ösztöndíjban részesülők száma, hanem enyhén növekedett is 2011-hez képest. Mindez azonban nem járt együtt a bejutáshoz szükséges pontszám csökkenésével, ami jól jelzi, hogy idén is nagy volt a tülekedés a pécsi orvosi helyekért.

A jelentkezők száma 336-al nőtt a tavalyi évhez képest, ami már előrevetítette, hogy hiába növekedett ezzel együtt a felvehetők létszáma is, idén is kemény versenyben lehet majd csak bekerülni a pécsi orvoskarra. Összesen 2265-en jelentkeztek államilag finanszírozott alapképzésre idén, ebből 386-an jelölték meg első helyen Pécsett. A kemény versenyt a ponthatárok igazolták is, hiszen azok a felvehetők számának jelentős növekedése ellenére 2011-hez képest alig változtak: míg tavaly 418 ponttal lehetett bekerülni például az általános orvos szakra, addig idén 415-el, a felvettek átlagpontszáma pedig 435 volt, valamivel magasabb, mint tavaly. A tavalyi 244 helyett idén ősszel végül 288 fiatal állami ösztöndíjas orvostanhallgató kezdi meg meg tanulmányait Pécsett, tízen pedig az angol nyelvű biotechnológia mesterszakon, ami szintén növekedés 2011-hez képest.

Miseta Attila, a PTE ÁOK dékánja alapvetően elégedett az idei eredménnyel, amely beleillik abba a néhány év óta megfigyelhető trendbe, amely azt mutatja, hogy a hagyományosan igen jó külföldi jelentkezési adatok mellett a magyar felvételizők körében is egyre népszerűbb a pécsi orvosképzés - nem feltétlenül függetlenül attól a körülménytől, hogy 2012-ben a Heti Világgazdaság felsőoktatási rangsorán a pécsi orvoskar az előkelő második helyett érte el. Az idegen nyelvű képzések eközben továbbra is igen népszerűnek bizonyulnak: az angol és német nyelvű programokra idén ötször-hatszor annyian jelentkeztek, mint 2011-ben.

Az óriási érdeklődés mellett azt is el kell mondani, hogy az orvoskar kapacitása nem növelhető a képzési színvonal csökkenése nélkül, teszi hozzá Miseta Attila. A hallgatók számának további növelése csak a személyi és a dologi feltételek javításával képzelhető el, ez pedig főleg a fizetős képzésben részesülő külföldi hallgatók esetében egyáltalán nem csupán az orvoskar, illetve az egyetem belügye, hiszen ezek a jellemzően nyugati fiatalok Pécs és egyben az egész ország gazdaságát is fellendítik jelenlétükkel.

A dékán megfogalmazása szerint mindennek érdekében "kitartóan kérik" az egyetemi, városi és kormányzati segítséget, miközben a kar saját hatáskörében nemzetközi akkreditációs rendszerének erősítésén dolgozik, illetve német és norvég kórházakkal kötött oktatókórházi megállapodást. Miseta Attila bizakodó, mivel úgy látja, hogy a döntéshozók is érzik, mekkora potenciál rejlik a magyar általános orvosi, fogorvosi, illetve gyógyszerész képzésben.

Az orvoskar egyike annak a két pécsi egyetemi karnak, amely növelni tudta a felvettek számát idén. A PTE egészét tekintve nem ennyire kedvező az összkép: a keretszámok drasztikus átszabásának következtében az egyetemen mintegy 1500-al kevesebb elsőéves hallgató kezdi meg ősszel a tanulmányait 2011-hez képest. A legnagyobb vesztes a 40 százalékos visszaesést elszenvedő jogi kar, ahol lényegében megszűntek az ösztöndíjas állami helyek.


Forrás: PTE ÁOK/Pécsi Stop   |   STOP


a rovat további hírei
Jól megy a PTE-n a szőlőnemesítés Jubileumi kiállítással ünnepel a PTE idén húszéves Művészeti Kara Bódis József: legyen saját vagyonuk a felsőoktatási intézményeknek Tovább faragja az adósságát a PTE Költözik a PTE Onkoterápiás Intézete Pécsen járt az amerikai nagykövet Az utóbbi évek leghidegebb PEN-je volt az idei
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő