2014. november 29. szombat | 48. HÉT | 333. NAP | 10:34 | BRENDA, TAKSONY

Szép új világ: szeptembertől indulhat a hallgatók röghöz kötése

2012. augusztus 02. | 12:44
A korábbi tájékoztatással ellentétben kizárólag az Oktatási Hivatal által előkészített és a felsőoktatási intézményeknek megküldött hallgatói szerződést fogadhatnak el a felsőoktatási intézmények, melyet a hallgató a beiratkozás előtt tölthet ki. A szerződés elérhető ugyan az interneten, de az egyetemek, főiskolák nem fogadják el az az onnan letöltött, vagy más forrásból megszerzett paktumot.

A 2012 szeptemberében induló tanév lesz az első olyan, hogy az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas képzésekbe felvett hallgatóknál hallgatói ösztöndíjszerződés aláírása lesz a beiratkozás feltétele. Az, aki nem írja alá, nem kezdheti meg tanulmányait a fentebb említett finanszírozási formákban, csak önköltségi képzésben tanulhat. Önköltséges finanszírozási formában a beiratkozás előfeltétele a hallgatói képzési szerződés megkötése.

A Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarának honlapján megjelentetett tájékoztatás szerint a korábbi tájékoztatással ellentétben az Oktatási Hivatal 2012. július 26-án kelt tájékoztatása értelmében kizárólag azt az Oktatási Hivatal által előkészített és a felsőoktatási intézménynek megküldött hallgatói ösztöndíjszerződést fogadhatnak el, amelyet az állami ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgatójelöltek beiratkozás előtt, a felsőoktatási intézményben a személyazonosság igazolását követően írnak alá. A szerződést az Orientációs Napok keretében kapják meg a leendő hallgatók.

A hallgatói szerződést, melyet július végén hozott nyilvánosságra az Oktatási Hivatal, a hallgató és az állam nevében eljáró Oktatási Hivatal köti meg. Határozatlan időre jön létre, melyben az állam vállalja a hallgató képzésének megfelelő arányú finanszírozását maximum 12 féléven át, a hallgató pedig vállalja a hallgatói szerződésekről szóló kormányrendeletben meghatározott kötelezettségei teljesítését. Eszerint egyrészt szerződik arra, hogy amennyiben nem végez hat éven belül, visszafizeti az állam által folyósított ösztöndíj 50 százalékát.

Vállaja továbbá, hogy megszerzi az oklevelet a megszabott időn belül, valamint a tanulmányok befejezése után húsz éven belül a támogatott idő kétszereséig Magyarországon vállal munkát. Ennek értelmében egy hároméves, államilag támogatott BA képzés után hat évet kötelezően le kell húzni honi viszonylatokban. Ezt több részletben is abszolválni lehet. A határon túli magyarok származási országukban is eleget tehetnek a szerződésben vállaltaknak, éveik ott duplán számítanak. Ugyanez a helyzet azoknál, akik önkéntes katonai szolgálatot vállalnak, a magyarországi munkaviszony időtartamába beleszámít a bejelentett munkanélküliség és a terhesség is.

Amennyiben a hallgató az oklevél megszerzését követően nem létesít, nem tart fenn hazai munkaviszonyt, köteles visszafizetni a folyósított állami (rész)ösztöndíjnak a visszatérítés esedékessé válásának naptári félévét megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamatot három százalékponttal meghaladó kamattal megnövelt összegét az államnak.

A határon túli magyar hallgatók származási országukban is teljesíthetik szerződésben foglalt kötelességeiket. A hitéleti képzésben részt vevő hallgatókra csak a be nem fejezett tanulmányokkal kapcsolatos passzus vonatkozik. A szerződés szerint az önkéntes katonai szolgálatban letöltött, illetve a határon túli magyarok származási országban ledolgozott éveit duplán kell számolni. A hazai munkaviszony időtartamába beleszámít a terhesség és a bejelentett munkanélküliség is. A hitéleti képzésben részt vevő állami (rész)ösztöndíjas hallgatónak csak akkor kell fizetnie, ha a megadott időn belül nem szerzi meg az oklevelet.

A hallgatói szerződés mintája ide kattintva, az Oktatási Hivatal honlapján érhető el.


Forrás: Pécsi Stop/PTE   |   STOP

címkék
hallgatói szerződés, PTE, Oktatási Hivatal


a rovat további hírei
Tüdőrák-rizikó felmérő appot fejlesztettek a PTE-n Finisben a PTE Z generációs projektje Regionális Duális Képzési Központ jöhet létre a PTE javaslatára Fényterápiás kabint adtak át Pécsett A PTE két oktatója is a Nemzet Művésze lett Együtt fejleszti a turizmust Harkány és a PTE FEEK Görbe tükör - határnyitós karikatúra kiállítás a Pécsi Tudományegyetemen
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Önnek tetszik az ötlet, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a boltok?

bővebben
Igen Nem Nem élek már Magyarországon/hamarosan kiköltözök, így nem érint
címkefelhő
Nincs is szebb ruha a valódi bőrnél
Noha Jasmin, kifejezetten szereti a csinos viseleteket, a natúr bőrnél semmi nem áll jobban neki.
Egy szlovéniai séta margójára
Eni első szlovéniai sétája bizonyára sokaknak okozott maradandó élményt
Vadítóan dögös, csábítóan sexi, vagy fordítva?
Szem és egyéb testrészek nem maradnak szárazon, ha ez az dögös csaj kezelésbe vesz.