2014. szeptember 01. hétfő | 36. HÉT | 244. NAP | 13:15 | EGON, EGYED

Gombás töltött zöldségek hússal és hús nélkül

2012. augusztus 10. | 12:15
Hozzávalók 6 személyre: 2 nagy húsos paprika, egy zöldpaprika, 2 nagy paradicsom, 2 kicsi cukkini, 2 kicsi padlizsán, 3 nagy krumpli, 2 fej hagyma, 10 dkg rizs, 10-15 dkg reszelt sajt vagy parmezán, só, bors, 2 teáskanál pirospaprika, 50 ml olaj, 5 dkg vaj

A húsos töltelékhez: 20 dkg darált csirkehús, 25 dkg friss erdei gomba, egy tojás, 4-5 cikk fokhagyma, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, petrezselyemzöld vagy kapor
A húsmentes változathoz: 15 dkg gabonapehely, 25 dkg friss erdei gomba, egy tojás, 4-5 cikk fokhagyma, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, petrezselyemzöld vagy kapor

A krumplit sós vízben félpuhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Meghámozzuk, óvatosan félbevágjuk, belsejét pedig kikaparjuk, és félretesszük.

A rizst 3 dl vízben puhára főzzük, leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk. A gabonapelyhet beáztatjuk 2 dl forró vízbe. A két húsos paprikát félbevágjuk és kicsumázzuk, a paradicsomot, a cukkinit meg a padlizsánt szintén kettévágjuk, és belsejüket kikaparjuk. Mindegyiket enyhén besózzuk, és üregükkel lefelé fordítva papírtörlőn hagyjuk lecsepegni.

A hagymát és a zöldpaprikát apróra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, megdinszteljük rajta a hagymát meg a paprikát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 50 ml-nyi vízzel, majd rádobjuk a többi zöldség kivájt és felaprított belsejét, és az egészet addig pároljuk, amíg minden meg nem puhul, és zsírjára nem sül. Amikor elkészült, félrevesszük a lángról, és kevés ideig hűlni hagyjuk.

Eközben a húsos töltelékhez összekeverjük a húst és a nagyon apróra vágott gombát. A húsmentes töltelékhez kissé kinyomkodjuk a gabonapelyhet, és szintén összekeverjük a nagyon finomra aprított gombával.

A langyosra hűlt zöldséges keveréket, valamint a főtt rizst kétfelé osztjuk, és a kétféle masszához adjuk. Ezután mindegyik töltelékhez hozzáadunk egy-egy tojást, illetve az áttört fokhagymát és az aprított petrezselyemzöldet. Ízlés szerint utánasózunk, borssal ízesítjük, illetve, ha szükséges, kevés zsemlemorzsát is keverünk hozzá.

A kivájt padlizsáncsónakokat folyó víz alatt átöblítjük, hogy kesernyés ízüket, levüket eltávolíthassuk, majd papírtörlővel felitatjuk róluk a vizet. Ezután az összes kivájt zöldséget fele-fele arányban megtöltjük a kétféle töltelékkel, és nagyméretű, vajjal kikent hőálló tálba vagy tepsibe helyezzük őket. Aláöntünk kevés vizet is, majd forró sütőbe toljuk, és 35-40 perc alatt készre sütjük.

Az utolsó tíz percben az edényt kivesszük, mindegyik töltött zöldségre reszelt sajtot vagy parmezánt szórunk, visszatoljuk a sütőbe, és fölülről rápirítunk. Tejföllel vagy friss salátával tálaljuk.


Forrás: STOP/Erdélyi Konyha   |   STOP

címkék
gomba, zöldség


a rovat további hírei
Vegák, fesztiválra! A magyar térrendezés Borászok uralják el a Szent István teret Diétás italok vagy a cigi Ágyúlövéses csirkepaprikás-fesztiválért lesz jó Siklósra menni Az arcdiagnosztika rejtelmei Tippek a jojo effektus leküzdésére
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő

Shiva, akár egy istennő
Mindent felperzsel maga kőrül, ha a szituáció úgy hozza.
Claudia kitárulkozik
Sokáig fontolgatta, hogy megmutassa a kendőzetlen valóságot, de végül beadta a derekát és minden mást is.