2014. szeptember 02. kedd | 36. HÉT | 245. NAP | 16:01 | REBEKA, DORINA

Repülő bugyi, katarzis, forróság - így pörög az Ördögkatlan

2012. augusztus 04. | 17:01
Egyre nagyobb hőség, egyre nagyobb por, és egyre nagyobb tömeg - röviden és tömören így lehetne jellemezni az ötödik Ördögkatlan első három napját. Szubjektív beszámoló a fesztivál félidejéből.

Augusztus elsején délután egy órakor még abszolút nem lehetett érezni, hogy az ötödik évébe lépő Ördögkatlan Fesztivál nyitónapja van. Kisharsányból tudósítónk egy stoppal jutott ki a bekötőút végéig, majd jó pár száz méter gyaloglás után a körülbelül huszadik gépjármű vette fel Nagyharsány felé. Maga a szerdai nyitónap jobbára Nagyharsányt mozgatta meg, Palkonyán egyáltalán nem voltak aznapra kiemelt programok, Kisharsányban is csak egy koncert várta vendégeit.

A fesztivál központjának számító, a Szársomlyó alatt hosszan végighúzódó községben délutánra már erőteljesen megmutatkozott, hogy itt bizony fesztivál lesz. Este fél hétkor a Narancsligetben Kiss Mónika és Bérczes László nyitották meg hivatalosan az ötödik Katlant, majd őket a fesztivál egyik premier-előadása, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeiből álló társulatának A helység kalapácsa című darabja következett, Ferenczy Gyuri zenéjével kísérve. Az első egy órában jobbnál jobb poénok és helyzetkomikumok csattantak, de a Szabó Máté rendezte darabnak nem tett jót, hogy két órás lett: elfogytak az ötletek, és kifulladt az előadás.

Specko Jedno-t kihagyva az Árokpart Bár első programját, a francia utcazenész-kommandó Wombo Orchestra koncertjét választottuk, és nem kellett csalódni: a rengeteg rézfúvós által kísért formáció karneváli hangulatot varázsolt perceken belül a sportpálya felé vezető út elején. Utánuk már csak a Quimby megszokott fesztiválnyitó koncertjére kellett átérni, és bizton lehet állítani, hogy mindenki ott volt, aki a nyitónapra - vagy előtte - érkezett a Katlanba.

Augusztus 2-án már izmosodott a tömeg, Kisharsányban és Palkonyán is gőzerőre kapcsoltak a programok, és a hőség is egyre elviselhetetlenebb lett. Ez leginkább a délután négytől hatig tartó színházi előadás közönségét viselte meg, ugyanis Pintér Béláék Kaisers TV, Ungarn darabja alatt pokoli hőség uralkodott a tornateremben. Olyannyira meleg volt, hogy a zseniálisra sikerült előadás után kilépve a 32-35 fokba előállt az a szürreális helyzet, hogy kollégánk fázni kezdett a tűző napon.

Narancsliget lett az irány némi hidratálás után, ahol az izgalmas névvel rendelkező Búcsúkoncert formáció tartott koncertet. Sajnos az előzetes várakozásokat alaposan aláásta az, hogy a csapatból senki sem tudta az énekes gitárját behangolni, ezt később egy zeneileg képzett néző tette meg. A meglehetősen érdekes banda után a kaposvári színművész-hallgatókból álló Alagsor zenekar viszont kedves bájjal, de annál nagyobb tudással mutatott be egy fantasztikus koncertet a közönségnek.

Ujjat ki, és irány Kisharsány, hogy még odaérjünk a Punnany Massif rendhagyó koncertjére. A pécsi banda az ezer fő fölötti közönségnek egy kis meglepetéssel készült: három vokalista lányt is beállítottak a csapatba, fokozva ezzel az amúgy is jó hangulatot. Háromszori visszatapssal engedték csak le a srácokat a színpadról, az autogram-osztást már nem vártuk be, mert szaladni kellett a szentesi Ballabox koncertjére, akik az eredetileg kilenc órás koncertjüket elcsúsztatták 11-re, mert sokan mentek át Punnany-ra rajongóik közül. A Kovács Udvarházban tartott buli ideális helyszínnek bizonyult, ennyire hangulatos agrár-romkocsma nincs még egy az országban, egyetlen baj akadt csak: a udvar alapját adó téglák közül már sok feladta az évekkel való dacolást, és hamar pofára eshetett az, aki nem a lába alá nézett.

Augusztus 3-án nagy vigyor ült azok arcán, akik felszálltak a deles Katlanbuszra, ugyanis a Busz-színházba csöppentek, melyet Scherer Pepe értő vezetésével tartott egy alkalmi formáció. A Palkonyáig tartó út során megtudtuk, hogy Eta néni a Katlan legidősebb lakója, mert az ő lányát akarta elvenni az Ördög Zoli, de nem adta, de el is énekelhettük Karel Gott örök slágerét, a Lady Carneval-t - cseh nyelven. A közel negyven perces út során Pepe Cupidoként boronált össze fiúkat és lányokat az egymás mellé ültetés eszközével, de Csipa, a mentál-kutya is bevetésre került.

Délután négytől újra Nagyharsány és tornaterem, újra Pintér Bélák, ezúttal a Szutyokkal. A darab maga jó volt, bár némileg erőltetettnek hatott a szélsőjobbos szál beleerőszakolása a szüzsébe, viszont a forróság többeket arra késztetett, hogy elhagyják a nézőteret. A mozgást is a legtöbben a műsorfüzettel való ritmikus legyezgetésre koncentrálták.

Szutyok után újra elő a hüvelykujjat, irány a Vylyan Terasz, ahol a szentesi drámatagozatos diákok sanzonestje mellett a kaposvári harmadévesek zenés műsorát, Az ördög hárfáit lehetett meghallgatni. Két gyors stop egészen a festői teraszig repített minket, majd némi kavarás és csúszás után a drámais középiskolások teremtettek idilli hangulatot a borozgatáshoz. Műsoruk után a kaposváriak a Sebő Ferenc által megzenésített verseket énekelték és játszották el, majd másfél órás programjukat feszülten figyelték a jelenlévők.

Visszastop Kisharsányba, ahol a sportpályán már hangolt és beállt a Psycho Mutants, hogy aztán éjjel fél tizenegyig átrepítse a pár száz fős közönségét az amerikai Dél legmélyebb bugyraiba. Feszes koncertjükön még némi vér is folyt, a frontember ugyanis sikeresen megvágta magát valamivel két szám közt. Utánuk pedig a már szerdán is zseniálisan teljesítő Wombo Orchestra foglalta be a színpadot, akiktől megtudtuk, idén ez az utolsó fellépésük a Katlanban, tehát hatalmas elánnal ugrálták és ugráltatták végig a koncertjüket. Volt body-surfing, hatalmas por felverése, ötszöri visszataps, és még az énekesnőnek a bugyija is a közönség soraiban landolt.

Ez volt szubjektíven tehát az ötödik Ördögkatlan első három napja, de vár még ránk egy erős hétvége 30Y-nal, Kiscsillag, Ferenczy Gyurival, a Mulatsággal, East Balkánnal, Borisz Akunyin Sirályával, és még megannyi programmal, vagy csak nagy találkozásokkal.


Az Ördögkatlanról készült fotógalériánk ide kattintva érhető el.


Szerző: GaTa   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Ördögkatlan, Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, buszszínház, koncert, Árokpart Bár, Quimby


a rovat további hírei
Ősi tisztítószerek Vegák, fesztiválra! A magyar térrendezés Borászok uralják el a Szent István teret Diétás italok vagy a cigi Ágyúlövéses csirkepaprikás-fesztiválért lesz jó Siklósra menni Az arcdiagnosztika rejtelmei
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő

Itt van az ősz, itt van újra
Medline is őszi színekbe öltözött, de szerencsére úgy gondolta, hogy még utoljára megszabadul mindenétől.
Shiva, akár egy istennő
Mindent felperzsel maga kőrül, ha a szituáció úgy hozza.