2016. június 26. vasárnap | 25. HÉT | 178. NAP | 22:44 | JÁNOS, PÁL

Repülő bugyi, katarzis, forróság - így pörög az Ördögkatlan

2012. augusztus 04. | 17:01
Egyre nagyobb hőség, egyre nagyobb por, és egyre nagyobb tömeg - röviden és tömören így lehetne jellemezni az ötödik Ördögkatlan első három napját. Szubjektív beszámoló a fesztivál félidejéből.

Augusztus elsején délután egy órakor még abszolút nem lehetett érezni, hogy az ötödik évébe lépő Ördögkatlan Fesztivál nyitónapja van. Kisharsányból tudósítónk egy stoppal jutott ki a bekötőút végéig, majd jó pár száz méter gyaloglás után a körülbelül huszadik gépjármű vette fel Nagyharsány felé. Maga a szerdai nyitónap jobbára Nagyharsányt mozgatta meg, Palkonyán egyáltalán nem voltak aznapra kiemelt programok, Kisharsányban is csak egy koncert várta vendégeit.

A fesztivál központjának számító, a Szársomlyó alatt hosszan végighúzódó községben délutánra már erőteljesen megmutatkozott, hogy itt bizony fesztivál lesz. Este fél hétkor a Narancsligetben Kiss Mónika és Bérczes László nyitották meg hivatalosan az ötödik Katlant, majd őket a fesztivál egyik premier-előadása, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeiből álló társulatának A helység kalapácsa című darabja következett, Ferenczy Gyuri zenéjével kísérve. Az első egy órában jobbnál jobb poénok és helyzetkomikumok csattantak, de a Szabó Máté rendezte darabnak nem tett jót, hogy két órás lett: elfogytak az ötletek, és kifulladt az előadás.

Specko Jedno-t kihagyva az Árokpart Bár első programját, a francia utcazenész-kommandó Wombo Orchestra koncertjét választottuk, és nem kellett csalódni: a rengeteg rézfúvós által kísért formáció karneváli hangulatot varázsolt perceken belül a sportpálya felé vezető út elején. Utánuk már csak a Quimby megszokott fesztiválnyitó koncertjére kellett átérni, és bizton lehet állítani, hogy mindenki ott volt, aki a nyitónapra - vagy előtte - érkezett a Katlanba.

Augusztus 2-án már izmosodott a tömeg, Kisharsányban és Palkonyán is gőzerőre kapcsoltak a programok, és a hőség is egyre elviselhetetlenebb lett. Ez leginkább a délután négytől hatig tartó színházi előadás közönségét viselte meg, ugyanis Pintér Béláék Kaisers TV, Ungarn darabja alatt pokoli hőség uralkodott a tornateremben. Olyannyira meleg volt, hogy a zseniálisra sikerült előadás után kilépve a 32-35 fokba előállt az a szürreális helyzet, hogy kollégánk fázni kezdett a tűző napon.

Narancsliget lett az irány némi hidratálás után, ahol az izgalmas névvel rendelkező Búcsúkoncert formáció tartott koncertet. Sajnos az előzetes várakozásokat alaposan aláásta az, hogy a csapatból senki sem tudta az énekes gitárját behangolni, ezt később egy zeneileg képzett néző tette meg. A meglehetősen érdekes banda után a kaposvári színművész-hallgatókból álló Alagsor zenekar viszont kedves bájjal, de annál nagyobb tudással mutatott be egy fantasztikus koncertet a közönségnek.

Ujjat ki, és irány Kisharsány, hogy még odaérjünk a Punnany Massif rendhagyó koncertjére. A pécsi banda az ezer fő fölötti közönségnek egy kis meglepetéssel készült: három vokalista lányt is beállítottak a csapatba, fokozva ezzel az amúgy is jó hangulatot. Háromszori visszatapssal engedték csak le a srácokat a színpadról, az autogram-osztást már nem vártuk be, mert szaladni kellett a szentesi Ballabox koncertjére, akik az eredetileg kilenc órás koncertjüket elcsúsztatták 11-re, mert sokan mentek át Punnany-ra rajongóik közül. A Kovács Udvarházban tartott buli ideális helyszínnek bizonyult, ennyire hangulatos agrár-romkocsma nincs még egy az országban, egyetlen baj akadt csak: a udvar alapját adó téglák közül már sok feladta az évekkel való dacolást, és hamar pofára eshetett az, aki nem a lába alá nézett.

Augusztus 3-án nagy vigyor ült azok arcán, akik felszálltak a deles Katlanbuszra, ugyanis a Busz-színházba csöppentek, melyet Scherer Pepe értő vezetésével tartott egy alkalmi formáció. A Palkonyáig tartó út során megtudtuk, hogy Eta néni a Katlan legidősebb lakója, mert az ő lányát akarta elvenni az Ördög Zoli, de nem adta, de el is énekelhettük Karel Gott örök slágerét, a Lady Carneval-t - cseh nyelven. A közel negyven perces út során Pepe Cupidoként boronált össze fiúkat és lányokat az egymás mellé ültetés eszközével, de Csipa, a mentál-kutya is bevetésre került.

Délután négytől újra Nagyharsány és tornaterem, újra Pintér Bélák, ezúttal a Szutyokkal. A darab maga jó volt, bár némileg erőltetettnek hatott a szélsőjobbos szál beleerőszakolása a szüzsébe, viszont a forróság többeket arra késztetett, hogy elhagyják a nézőteret. A mozgást is a legtöbben a műsorfüzettel való ritmikus legyezgetésre koncentrálták.

Szutyok után újra elő a hüvelykujjat, irány a Vylyan Terasz, ahol a szentesi drámatagozatos diákok sanzonestje mellett a kaposvári harmadévesek zenés műsorát, Az ördög hárfáit lehetett meghallgatni. Két gyors stop egészen a festői teraszig repített minket, majd némi kavarás és csúszás után a drámais középiskolások teremtettek idilli hangulatot a borozgatáshoz. Műsoruk után a kaposváriak a Sebő Ferenc által megzenésített verseket énekelték és játszották el, majd másfél órás programjukat feszülten figyelték a jelenlévők.

Visszastop Kisharsányba, ahol a sportpályán már hangolt és beállt a Psycho Mutants, hogy aztán éjjel fél tizenegyig átrepítse a pár száz fős közönségét az amerikai Dél legmélyebb bugyraiba. Feszes koncertjükön még némi vér is folyt, a frontember ugyanis sikeresen megvágta magát valamivel két szám közt. Utánuk pedig a már szerdán is zseniálisan teljesítő Wombo Orchestra foglalta be a színpadot, akiktől megtudtuk, idén ez az utolsó fellépésük a Katlanban, tehát hatalmas elánnal ugrálták és ugráltatták végig a koncertjüket. Volt body-surfing, hatalmas por felverése, ötszöri visszataps, és még az énekesnőnek a bugyija is a közönség soraiban landolt.

Ez volt szubjektíven tehát az ötödik Ördögkatlan első három napja, de vár még ránk egy erős hétvége 30Y-nal, Kiscsillag, Ferenczy Gyurival, a Mulatsággal, East Balkánnal, Borisz Akunyin Sirályával, és még megannyi programmal, vagy csak nagy találkozásokkal.


Az Ördögkatlanról készült fotógalériánk ide kattintva érhető el.


Szerző: GaTa   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   Forrás: Pécsi Stop   |   STOP

címkék
Ördögkatlan, Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, buszszínház, koncert, Árokpart Bár, Quimby


a rovat további hírei
Ha szereti a gumicukrot, ezt olvassa el Egyre több cukrot fogyasztanak a fiatalok Itt a bizonyíték: az egészséges életmód a rák ellen is véd Az ország tizede megmozdul a Kihívás Napján 7 és 70 éves is futott a palkonyai dűlőkön Egyre több a túlsúlyos, vitaminhiányos csecsemő
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő