Falus: ez a kijárási korlátozás nincs rendesen végiggondolva

2020. március 28. 08:30 2020. márc. 28. 08:30

„Nem tudom, hogy a járvány-ellenes küzdelem ürügyén milyen apparátusokkal, milyen adatokat és hangulatjelentéseket gyűjtenek be, de az biztos, hogy elsősorban nem a járvánnyal foglalkoznak, nem az azzal kapcsolatos döntésekre fókuszálnak, a saját hatalmuk bebiztosítása zajlik” – reagált Falus Ferenc járványügyi szakember, volt országos tiszti főorvos megkeresésünkre. Az is biztos, hogy a saját politikai családjukon belül rendelkezésre álló szakembereket sem használják megfelelően, amire példa, hogy Mikola Istvánt nem rendelték haza Canberrából, hogy segítse a koronavírus-ellenes munkát. Az Orbán által ma bejelentett intézkedést sem igazán érti.

„Ez az egész nincs rendesen végiggondolva” – szögezte le Falus Ferenc az Orbán Viktor által a Kossuth rádióban bejelentett, s azóta a Magyar Közlönyben is megjelent kormányrendeletről. Mint portálunk is beszámolt róla, a jogszabály értelmében, holnap kijárási korlátozás lép hatályba, rengeteg érdekes kivétellel. Egy példával illusztrálta véleményét: „Éjjel kettőkor azt mondhatom a rendőrnek, hogy műkörmöshöz megyek, s ő legfeljebb annyit tehet, hogy megvár, majd visszafelé megnézi, hogy szép lett-e a körmöm. Ha nincs megcsinálva, el kell fogadnia, hogy éppen zárva találtam a műkörmöst. A dohányboltba éjjel-nappal be lehet menni, de a közértbe a 65 éven felüliek csak 9 és 12 között, a fiatalabban pedig csak előtte vagy utána. Ráadásul vidéken csupán 8-12 között vannak sok helyütt nyitva a bolt” – mutatott rá a járványügyi szakértő.

Nem tudta megfejteni a választ a kérdésünkre, hogy mi történhetett egy nap alatt, hiszen tegnap még határozottan tagadták, hogy szükség lenne kijárási tilalomra (igaz, nem korlátozásokra kérdezett rá a sajtó). Csupán annyit jegyzett meg, hogy Orbán egy se füle, se farka mondatot mondott a Kossuth rádióban ma reggel, azt, hogy „Az eddigi korlátozások eredményesek voltak, a járvány előtt 500 ezer volt az emberi kontaktusok száma, és ez leesett 50 ezerre”. De mi ez a szám? Miről beszél? Milyen kontaktusokról?  – sorolta a kérdéseket Falus. Levonta a következtetést: „Igyekeznek ötleteket begyűjteni, s nagyon jól látszik, hogy nem megtervezetten, nem átláthatóan hozzák az intézkedéseket”.

A kérdések csak úgy sorjáznak. Falus például nagyon fontosnak tart egy eddig kevéssé taglalt szempontot, nevezetesen a járvány elleni küzdelemben ki nem használt szaktudás kérdését. „Sok ember van ebben az országban, aki ilyen helyzetben a haza érdekében képes lenne tenni – politikai pártállás nélkül. De még a saját politikai családjukban lévő embereket sem használják megfelelően. Van a kormánynak egy orvos közegészségügyben jártas tagja, aki abszolút parancsolásra termett, ő Mikola István. Canberrában üldögél, a kormány által kinevezett nagykövetként. Londonból a propagandakampány miatt, haza tudták hívni a nagykövetet, Mikolát nem” – mutatott rá Falus.

Majd ismét kérdezett. „Miért Pintér vezeti az operatív törzset?” Szerinte ugyanis Mikola sokkal alkalmasabb lenne. Erre nincs válasz – szögezte le –, talán nem jutott az eszükbe, esetleg nem szeretik, vagy valami vaj van Mikola füle mögött. Pedig ő járványügyi szakember, volt egészségügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes, ismeri az államapparátust. „Miért nem egy kicsit hitelesebb ember ül az operatív törzsben? Miért nem látjuk nap, mint nap az egészségügyi államtitkárt, aki szintén ért hozzá?” – a kérdések csak úgy sorjáznak.

Ilyen körülmények között jelenti ki a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy „a kormány minden olyan intézkedést, amelyet a környező országok is megtettek, lényegesen előbb hozott meg, mint a többi ország, ezért a fertőzés mértéke jóval kisebb, mint Európa legtöbb országában.” Valóban? – kérdeztük a járványügyi szakember Falust. Erre – mint közölte – nem tud válaszolni, nagyon nehéz a sajtóhírek alapján összevetni, „de az biztos, hogy nálunk a készletek kicsik voltak, a feltöltés jelenleg zajlik, de az igény nagyobb, mint a rendelkezésre álló készletek, azért kell most drukkolni, hogy utolérjük magunkat”.

Azt is hozzátette: „azt persze nem tudni, hogy milyen nagy az apparátusuk, milyen hangulatjelentéseket gyűjtenek be, de az bizton állítható, hogy elsősorban nem a járvánnyal foglalkoznak, nem az azzal kapcsolatos döntéseket hozzák meg, hanem a saját hatalmuk bebiztosítása zajlik”.

Forrás: hirklikk.hu