Alaposan bekavarhat a pedagógiai szakszolgálatok életébe egy törvényjavaslat

2019. december 11. 08:57 2019. dec. 11. 08:57

Két területhez, az oktatáshoz és az egészségügyhöz tartozik a pszichoterápia, ilyen foglalkozásokat a pedagógiai szakszolgálatoknál is végeznek a pszichológusok. Ám egy nemrég benyújtott törvényjavaslat bezavarna a képbe, és börtönt is kockáztatna az, aki ilyesfajta terápiákat tartana megfelelő végzettség nélkül a pedagógiai szakszolgálatoknál.

Arról értesült a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy egy nemrég elkészült törvényjavaslat alaposan bekavarhat a pedagógus szakszolgálatoknál dolgozó pszichológusoknak. 

A Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által jegyzett (bár magát a tervezetet Varga Mihály pénzügyminiszter küldte meg az országgyűlés hivatalának) törvénymódosítás ugyanis úgy fogalmaz, hogy egy év szabadságvesztéssel lesz büntethető a jogosulatlanul végzett pszichoterápiás tevékenység. A probléma azonban nem az egyén szintjén van, hanem az ilyen oktatási intézményekben nem biztosítottak a jogos tevékenység egészségügyi garanciális elemei. Nem a pszichológusok végeznek jogosulatlan tevékenységet, hanem nincsenek kellően kidolgozott háttérszabályok és intézményi feltételek - tudta meg lapunk a szakszervezettől.

A pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó pszichológusok is tarthatnak pszichoterápiákat (ez szerepel is a nevelési tanácsadás szakszolgálati protokolljában), amennyiben klinikai szakpszichológusok vagy pszichoterapeuták. Azonban a jogszabályi és az intézményi hiányosságok miatt a betegjogi szempontok mellett ennek az egészségügyi szolgáltatásnak az egészségügyi garanciális elemei (mint kötelező biztosítás, kötelező adatvédelem, panaszjog, stb.) nem teljesülnek. Így, ha a módosítást megszavazzák, akkor annak a pedagógiai szakszolgálatban dolgozó szakemberek lesznek leginkább kitéve, az itteni pszichológusokat fenyegetik leginkább szabadságvesztéssel. 

Szűcs Tamás, a PDSZ vezetője a Magyar Orvosi Kamarának írt egy levelet (mert az értesülések szerint ettől a szervezettől érkezett a lobbi a változtatásra), melyben arra kérte őket, hogy hassanak oda a jogalkotókra a kérdéses rész miatt, hogy ne érhesse hátrány az oktatásban dolgozó pszichológusokat, mivel a pedagógiai szakszolgálatokban nem teljesülnek az egészségügyre vonatkozó kritériumok. Arra is kitért, hogy egyúttal nyitottak az egyeztetésre a pszichoterápia szabályozásának kérdésében, a felmerülő szakpolitikai, fogyasztóvédelmi kérdésekben széleskörű egyeztetésre van szükség a szakmai szervezetekkel.

A szakszervezet elnöke a Klebelsberg Központot is megkereste, hogy miként tervezik a pedagógiai szakszolgálatokban a működési engedélyt igénylését a megfelelő hatóságtól az egészségügyi tevékenység végzéséhez. Ennek hiányában ugyanis kérdéses, hogy miképp fog zajlani "az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának olyan feltételeinek rendezése mint a felelősségbiztosítás, a működési nyilvántartásba vétel vagy a kamarai tagság."

A PDSZ elnöke arra is kitért levelében, hogy "amennyiben a tankerületek nem reagálnak a felmerülő problémákra, úgy munkavállalóikat a munkavégzés során jogi támadásnak tehetik ki."

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP