Bayer két kulcsfontosságú részletben is önellentmondásba keveredik, amikor nagyapjáról beszél.

2024. január 29. 18:05 2024. jan. 29. 18:05

Bayer Zsolt két ellentmondó állítást fogalmazott meg nagyapjáról. Egy korábbi interjúban, amikor Ungváry Krisztián történész megkérdezte tőle, teljesen másképp beszélt a nyilasból lett III/III-as nagyapjáról, mint ahogyan most, Ungváry dokumentumokkal alátámasztva, leírta a nagyapa múltját. Bayer az interjúban 2016-ban például máshogy emlékezett arra, mennyire ismerte nagyapját és arra, hogy kikérte-e a titkosszolgálati iratokat a történeti levéltárból.

Ungváry Krisztián részletesen leírja, hogy Gyimes Károly, Bayer nagyapja, már a II. világháború előtt aktív tagja volt és szervezője a nyilas pártnak Kiskőrösön. A holokauszt idején gettóorvosként részt vett emberek tanításában, majd a háború után az ÁVH-hoz jelentkezett, és besúgóként tevékenykedett.

Bayer a hétfői cikkében újra reagált, kifejezve az "iszonyatát" a nagyapja múltjától, ugyanakkor hálásnak mondta Ungvárynak, hogy szembesítette vele. Kijelentette, hogy már 2016-ban is beszélt erről, és úgy véli, hogy most ezt az ügyet a jelenlegi politikai helyzet miatt hozták újra szóba, kifejtve, hogy a háborús állapotok és politikai küzdelmek miatt került ez újra előtérbe.

De, ami ennél is érdekesebb Bayer reakciójában, hogy visszautal a 2016-ban vele készült interjúra, amiben már beszélt a témáról. Egy egyszerű szövegösszevetéssel azonban két olyan fontos állítást is találtunk, amiben Bayer most egészen mást állít a nagyapjával összefüggésben, mint a szűk 8 évvel ezelőtti interjúban, ami a Mandineren jelent meg. Íme a két ellentmondásos részlet:

Mennyire ismerte Bayer a nagyapját?

2024. január 29. (Bayer Zsolt - Magyar Nemzet):

„Gyerek voltam, amikor elment, s ameddig élt, évente kétszer találkoztam vele. Egyszer húsvétkor, egyszer nyáron a Balatonon, amikor kibérelt Fenyvesen egy házat, és ott nyaraltunk mi, unokák.”

„Nagyjából négyéves korától kezdve vannak az embernek emlékei, így én ezzel a nagyapámmal – minden kivételt is beleszámítva – legfeljebb, ha hússzor találkoztam. Ez egy kisgyerek életében semmi.”

„Alig-alig tudtam minderről valamit. Illetve annyit tudtam, amennyit 2016-ban nyilvánosságra hoztam.”

2016. augusztus 16. (Bayer Zsolt - Mandiner)

„Tizenéves koromig jól ismertem. Csupa jó emlékem kötődik hozzá. Messze volt akkor Nagykanizsa, hat óra vonattal, de imádtam. Négyméteres belmagasságú polgári lakás, mindig volt rántott karaj, Balatonfenyvesen ráadásul minden nyáron bérelt a nagypapa egy nyaralót, ott voltunk vele mi, unokák... Csodás.”

Kikérte-e az iratokat a nagyapjáról?

2024. január 29. (Bayer Zsolt - Magyar Nemzet):

„Tévedés, hogy kikértem volna a nagyapámra vonatkozó iratokat, soha nem kértem ki. (...) Azt hiszem, könnyen ellenőrizhető, jártam-e a történeti hivatalban s kikértem-e a nagyapámra vonatkozó iratokat. Ismétlem: nem. (...) Nekem ez a két levél állt rendelkezésemre, s két jelentés, melyeket nagyapám írt besúgóként, immár a kommunista titkosszolgálatnak.”

(Igaz, ugyanitt hozzáteszi: „ez már 2016-ban is tévesen jelent meg, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, ahogy más sem”.)

2016. augusztus 16. (Bayer Zsolt - Mandiner)

„Aztán kikértem az iratokat. Bizony, volt ára annak a főorvosságnak. A nagyapámat beszervezték. III/III-as volt. Haláláig. Itt vannak a jelentései, kikértem őket a Történeti Hivataltól.”

Forrás: HVG