Eláll a kormány az egyetemi felvételihez kötelező nyelvvizsga bevezetésétől

2019. november 7. 12:11 2019. nov. 7. 12:11

A szokásos csütörtöki Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány eláll a 2020-tól az egyetemi felvételik előtt kötelezően bevezetni kívánt nyelvvizsga ötletétől. A tervezet ellen rengeteg szakmai szervezet és két ombudsman is tiltakozott korábban.

A csütörtöki szokásos Kormányinfón beszélt arról több más téma mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány eláll a kötelező nyelvvizsga ötletétől, melyet eredetilg 2020-ban akartak bevezetni a felsőoktatásba felvételizőknek. 

Gulyás az Index cikke szerint azt mondta a témával kapcsolatban, hogy bár korábban több szakmai szervezet is támogatta az ötletet, most azok is tiltakoznak ellene, akik korábban mellette voltak.

"Mi senkit nem szeretnénk a felsőoktatástól távol tartani, de a magyar fiatalok nyelvtudása nem tartozik a legjobbak közé az Európai Unióban, hogy finom legyek"

- fogalmazott a cikk szerint a miniszter a Kormányinfón.

A napokban derült ki, hogy a tervezet bevezetését már az Innovációs és Technológiai Minisztérium sem tartja jó ötletnek, ők szerdán jelezték is ezt a kormány felé. Korábban több szakmai szervezet, pedagógus szakszervezet, az alapvető jogok biztosának hivatal és az oktatási ombudsman is jelezte, hogy rossz az irány, ha kötelezővé akarják tenni a nyelvvizsgát 2020-tól a felsőoktatásba felvételizők számára. Az egyik szakmai szervezet úgy számolt, ha a kormány meglépte volna ezt, azzal 18-22 ezer diákot zárt volna ki a felsőoktatásból.

Forrás: Pécsi STOP/Index