Elstartolt az érettségi, Orbán Viktor üzent a vizsgázóknak

2020. május 4. 09:23 2020. máj. 4. 09:23

Reggel kilenckor az ország 1144 helyszínén kezdődtek meg az írásbeli érettségik a koronavírus-járvány árnyékában, speciális intézkedések kíséretében. A vizsgázókat Orbán Viktor a Facebook-oldalán bíztatja.

"Kezdődik az érettségi. Hajrá, fiatalok" - írta szűk fél órával a magyar írásbeli kezdete előtt a miniszterelnök Facebook-oldalán.

Azt már Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár fejtette ki, hogy a vizsga egy órával később kezdődik az eddig megszokotthoz képest (8 helyett 9-kor), hogy a diákok és a munkába járók szeparálva legyenek a közlekedési eszközökön. Emellett minden vizsgázó kap egészségügyi védőfelszerelést, vagyis maszkot, kézfertőtlenítőt és a tanárok kesztyűt is.

Mint mondta, egy teremben maximum tízen lehetnek, de vannak olyan iskolák, ahol még ennél is kevesebben lesznek, tartani kell egymástól a megfelelő távolságot. Közölte, a járványügyi szakértők javaslatait is figyelembe véve tervezték meg az érettségi időpontját, hiszen a megbetegedések száma most alacsony.

"Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem, meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e. Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz" - hangsúlyozta Maruzsa Zoltán, hozzátéve, ehhez szükség van arra a bátorságra és elkötelezettségre is, amivel az érettségi megszervezésén dolgozók rendelkeznek. 

PDSZ: több szempontból aggályos az idei érettségi megtartása.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint jogilag aggályos az idei érettségi megtartása, méghozzá több ponton is - írtuk korábban a szakszervezet írása nyomán.

A PDSZ úgy látja, az egyik probléma az, hogy diákok, kormányhivatali tisztségviselők is szóba jöttek felügyelőként, holott a felügyelő tanárok nem lehetnek képzetlenek. Nagyobb gond a szervezet szerint, hogy a vizsgáztatás rizikó a járvány szempontjából.
 

Forrás: Pécsi STOP/MTI