Felfüggesztették a sztrájktárgyalásokat a tanári szakszervezetek a járványhelyzet miatt

2020. március 18. 10:31 2020. márc. 18. 10:31

Bár arról már megszületett a megállapodás, hogy a két tanári szakszervezet egyesíti a sztrákbizottságait, mivel hasonlóak a követeléseik, a kialakult járványhelyzetre tekintettel a sztrájktárgyalásokat felfüggesztették, erről a kormányzatot is értesítették. A PSZ és PDSZ szerint a tanárok most minden tudásukat felhasználják, hogy a ditiális távoktatás kihívásait legyűrjék, de dicséretes a társadalmi összefogás is ebben a kérdésben.

Közös nyilatkozatot adott ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arról, hogy a kialakult járványhelyzetre tekintettel határozatlan időre felfüggesztik a sztrájktárgyalásokat - erről a kormányzati felet is értesítették.

A PSZ és a PDSZ már egyesítette a sztrájkbizottságait, mivel a követeléseik hasonlóak, és ezeket a korábbi egyeztetések alatt pontosították és kiegészítették.

"Bár az oktatásban dolgozók helyzete az elmúlt években sok szempontból és elfogadhatatlan módon a mélypontjára jutott, a két pedagógus szakszervezet most mégis arra koncentrál, hogy közreműködjön a koronavírus-járvány terjedésének lassításában, ezért is állt ki az elmúlt napokban határozattan az oktatási intézmények mielőbbi bezárása mellett.

A pedagógusok - hivatástudatukat helyezve előtérbe - minden tudásukat arra használják, hogy működtessék az oktatásban elrendelt új munkarendet. A tanárok kreativitását mutatja, hogy a közösségi oldalakon egymást segítő csoportok alakulnak, módszereket osztanak meg, hiszen egyik napról a másikra kell felkészülniük a digitális oktatásra. A társadalom is összefogott: digitális eszközöket ajánlanak fel cégek, mások tudásukat kamatoztatnák az internetes oktatásban.

A PSZ és a PDSZ reméli: a kormány számára ebben a helyzetben ismét egyértelművé válik, hogy a pedagógusok, az őket képviselő szakszervezetek a társadalom, a gyermekek jövője iránt érzett felelősségből emelték fel eddig is hangjukat. Hivatásszeretetük és felelősségtudatuk megkérdőjelezhetetlen. A két szakszervezet reméli azt is, hogy a koronavírus elleni közös és sikeresen megvívott küzdelem után a közszolgálat egésze, ezen belül az oktatási dolgozók is megkapják végre a méltó erkölcsi és anyagi elismerést"

- olvasható a közleményben.

Forrás: Pécsi STOP