Ha minden kerületnek olyan bérlakásrendszere lenne, mint a XIII. kerületnek, akkor nem beszélhetnénk lakhatási válságról

2024. április 25. 07:35 2024. ápr. 25. 07:35

Az állam nem vonulhat ki a lakhatásból – jelentette ki Tóth József, a XIII. kerület MSZP-s polgármestere azzal kapcsolatban, hogy a párt Rendszerváltást! című programjában szerepel egy olyan bérlakásrendszer kialakítása, amelynek alapját az állami és önkormányzati fenntartású lakóingatlan-állomány felújítása és a bérlakásépítés jelentené. A modellszámítások szerint évi 60 milliárd forint állami támogatás mellett évente akár 13-15 ezerrel is növelhető az önkormányzati bérlakásállomány, és az állami programokkal együtt 100 ezer új bérlakás jöhetne létre 8-10 év alatt.

Tóth József elmondta, a kerületben közel 30 éves lakásgazdálkodási koncepciójuk van, amely 16 elemből áll, ennek egyik része a bérlakások építése. „Az önkormányzat tudatos bérházépítési programot folytat, amelynek keretében eddig 667 lakást adtunk át. 2018-ban a Kartács utcában egy 23 lakásos épület készült el, 2019-ben a Klapka Központ, ami 33 bérlakást tartalmaz, 2022-ben a Jász utcában egy 35 lakásos épületet” – sorolta a polgármester.

Az idén egy két tömbből álló épületegyüttes kivitelezése fejeződött be. A bérházban jellemzően 36-60 négyzetméter közötti lakásokat alakítottak ki. A Petneházy utca 90. szám alatti 68 lakásos önkormányzati bérház egy öt, illetve hat szintes lakótömbből és az azokat összekötő egyszintes tagból áll. A földszinten üzlethelyiségeket is kialakítottak.

Tóth József hozzátette, van Fecske-lakásprogram a XIII. kerületben, illetve a piaci viszonyokhoz alkalmazható lakbérkoncepció is. „A jelenlegi hosszútávú fejlesztési koncepciónk 2033-ig szól. A XIII. kerületben a lakások száma 84 ezer. A lakóházak minősége is jelentősen megváltozott. Az önkormányzatnak napjainkban 5600 lakása van, több mint 80 százaléka félkomfortos, komfortos, összkomfortos” – mondta a kerületvezető.

A bérlakásrendszerről sokan beszélnek, de kevesen csinálják, pedig, ha minden kerületnek lenne hasonló bérlakásprogramja, akkor ma nem lenne Budapesten lakhatási válság – fogalmazott Tóth József.

Forrás: hirklikk.hu