Hatalmas botrányba keveredett a világ legnagyobb pornószolgálatója, kiskorúakról készül felvételeket engedtek át a moderátorok

2020. december 9. 16:44 2020. dec. 9. 16:44

Kedden jelentette be a világ legnagyobb pornóoldala, hogy megszünteti a videók letöltési opcióját, és erősen korlátozni fogják, hogy kik tölthetnek fel videót az oldalra. A cég döntésének hátterében egy jókora botrány áll: az oldalt kezelő moderátorok, több kiskorúról készült felvételt is átengedtek a szűrőkön, a The New York Times cikke alapján ezek a videók több ember életét tették tönkre- írja a HVG.

A pornómegosztó oldal, havi 3,5 milliárd kattintással a világ egyik leglátogatottabb oldala, ezzel olyan óriásokat előz meg, mint az Amazon, Yahoo. Nicholas Kristof borította a bilit még múlthéten, ugyanis kiderült, hogy az oldal 80 moderátora több olyan tartalmat is átengedett, az addig szigorúnak gondolt szűrőkön, amikben több 18 éven aluli személy is szerepelt. A szereplők között számos olyan volt, akik nem egyeztek bele, hogy felvétel készüljön róluk, sőt volt olyan eset, hogy nem is tudták, hogy videózzák őket.

A cikk hatása nem maradt el, ugyanis december hetedikén mind a Visa, mind a Mastercard felülvizsgálta a kapcsolatát, a Pornhub tulajdonosának számító MindGeek-el. A felnőttfilm megosztó oldallal az volt az egyik legnagyobb probléma, hogy a videókat le lehetett tölteni, ezért, bárki le tudott menteni bármilyen anyagot a saját gépére. A másik óriási probléma, hogy a feltöltéseket összesen 80 moderátor ellenőrzi, ami az oldal látogatottságát nézve siralmasan kevés. Ezért vélhetően a moderátorok túlterheltsége miatt mentek ki olyan videók, amiknek nem szabadott volna nyilvánosságra kerülnie.

Mindenesetre a Pornhub december elején kirobbant botrány miatt most új megoldásokkal igyekszik megoldani, hogy olyan tartalmak kerüljenek fel, amikben kiskorúak szerepelnek. Közleményükben tudatták, hogy megszüntetik a letöltés lehetőségét, illetve a szerződött partnereiken kívül, senki nem tölthet fel új filmet, videót, vagy képet. Megígérték, hogy olyan ellenőrző rendszert építenek ki, ami garantálja, hogy megszüntetik az anonim feltöltés lehetőségét, valamint a moderálás is nagyobb hangsúlyt kap.

Forrás: Pécsi STOP/HVG