Hiába fenyegetőzik Orbán, az EP nem fog engedni

2020. szeptember 3. 18:32 2020. szept. 3. 18:32

„Én ma nagy téttel nem mernék  fogadni arra, hogy ki rántja el a kormányt, a jogot, a jövőt védő Európa vagy a politikai maffiamódszereket alkalmazó Orbán, de az európai tagállami vezetők elmúlt évtizedes gyakorlata alapján nem vagyok optimista, mivel nagyon sokszor megalkudtak már Orbánnal” – szögezte le megkeresésünkre Újhelyi István. A szocialista EP-képviselőt annak kapcsán kerestük meg, hogy értesülések szerint a magyarok megvétóznák a 750 milliárd eurós újjáépítési csomagot, ha nem Orbán szája íze szerint rendeződik a jogállamiság kérdése. Az elmúlt két napban óriási felháborodást keltett ez a szándék az EP-képviselők körében, beleértve a néppártiakat is, ám az Európai Parlament nagyon elszánt, nem fog engedni Orbán zsarolásának – mondta Újhelyi. „Orbán kormányának olyan sok sötét ügylete van, ami alapján szerintem elképzelhetetlen, hogy Európa erős emberei ne elégeljék meg és ne törjék ketté a rendszerét” – mondta a képviselő.

A hír igaz” – erősítette meg a Hírklikknek a Politico értesülését Újhelyi István.

Az amerikai portál szerint „Magyarország a 750 milliárd eurós koronavírus-segélyalap megvétózásával fenyegetőzik, és a háttérben újra csak a jogállamiság kérdése áll” . Értesülése szerint az Európai Parlament képviselőivel közölték, hogy a magyar Országgyűlés nem támogatja az újjáépítési segélyalapot, ha előbb nem rendeződik neki tetsző módon a jogállamisági kritérium kérdése.

 A költségvetésről zajló tárgyaláson az EU német soros elnöksége közölte az EP tárgyaló küldöttségével, hogy a magyar parlament nem adja egyetértését mindaddig, amíg nem véglegesítik a javasolt jogállamisági mechanizmus szabályozását. Az említett találkozó a 2021-27 közötti költségvetésről szóló tárgyalások része, és a költségvetéshez szükséges az Európai Parlament jóváhagyása is.

A tagállamok vezetői júliusban megállapodtak a költségvetésről és a segélycsomagról, ám Magyarország és Lengyelország éles ellenkezése miatt némileg elmosták az uniós támogatások jogállamisághoz kötéséről szóló passzusokat. Az újjáépítési alap támogatásának megtagadásával való fenyegetőzést az Európai parlamentben „Budapest ügyetlen tárgyalási taktikájának tekintik, amelynek célja, hogy megakadályozza, hogy az EU keményen a jogállamiság feltételéhez kösse a kifizetéseket a következő hosszú távú költségvetésben” – írja a Politico.

Óriási a felháborodás

„A 750 milliárd eurós újjáépítési terv Európa sokszáz millió lakójának a jövőjéről, megélhetéséről, stabilitásáról szól. Olyat már sokat láttunk a történelemben, hogy kívülről zsarolnak, fenyegetnek egy közösséget, de ilyen vérlázítót, hogy a közösség egyik tagja akut mérgezéssel fenyegesse a kontinenst még nem” – fogalmazott portálunknak Újhelyi. Nem véletlen, hogy az Európai Parlament képviselői között – beleértve a néppártiakat is – óriási felháborodást keltett az elmúlt két napban az, amit úgy értékelnek, hogy „Orbán klasszikus bandita módjára pénzt vagy életet felkiáltással rontott be az ajtón”.

Több egyeztetés is volt már az ügyben, s általános az álláspont, hogy az EP nem fog engedni a zsarolásnak, a Parlament továbbra is elkötelezett a jogállamiság számon kérése mellett. „Nem ideológiai, politikai értékkategóriáról van szó, ez a jogrendszerbe és az európai demokráciába vetett bizalom megrendülésének a kérdése” – mutatott rá a képviselő.

Merthogy ebbe még beleszólhat

Négy csomag van az asztalon – vázolta a helyzetet a képviselő. Az egyik a hétéves költségvetés; a másik az újjáépítési alap; a harmadik az új típusú adók (a saját uniós forrás lenne); a negyedik pedig a jogállamiság.
A jogállamisági csomagról az Európai Parlament már 2019 januárjában döntött. Most a Tanácsnak kellene végre elfogadnia azt, s ehhez egy sima többségi szavazás kell csupán. „Más szóval, Orbán ezt már nem tudja meggátolni, s ezért az újjáépítési alap elfogadásának a vétójával  fenyegetőzik, mivel ahhoz egyhangú szavazat kell” – világított rá az összefüggésekre Újhelyi. A négy csomagnak október-novemberig át kellene mennie a döntéshozatali mechanizmuson ahhoz, hogy januárban életbe léphessenek – emlékeztetett a politikus hozzátéve: „Ma még nehéz megjósolni, hogy ki fogja félrerántani a kormányt: a jogot, a jövőt védő Európa, vagy a politikai maffiamódszereket alkalmazó Orbán”.

Kettéroppanthatják Orbán rendszerét

Az elmúlt két napban több  munkacsoport is ülésezett, s egyértelművé vált, hogy az EP, pártállástól független álláspontja továbbra is az, hogy nem fognak engedni a zsarolásnak.

De hát ez azt jelenti, hogy patthelyzet alakult ki – vetettük közbe. Újhelyi ezzel egyetért, de úgy véli: ha Európa ha nem enged, akkor hosszútávon győznek az értékei. Ha azonban megijedve az orbáni módszerektől, ismét megfutamodnak, akkor isten mentse meg a világunkat a jövőben.

A maga részéről arra bíztatja az EU-t, hogy ne engedjen a zsarolásnak. „Lehet, hogy első körben Orbán vétózni fog, de még az ő rendszere sem bírná ki azt az általános haragot, ami egy ilyen esetben az európai partnerországoktól és a magyar választóktól rázúdulna” – fejtegette. S mMint rámutatott: túlságosan sok érdek sérülne Európában – Németországtól Olaszországig, a keleti országoktól kezdve a kontinens minden szegletéig sérülnének az érdekek. Orbán persze ismét elérné, hogy Európa összes országában a címlapon emlékeznek meg róla, „de miután oly sok sötét ügylete van ennek a kormánynak, elképzelhetetlennek tartom, hogy Európa erős emberei ne elégeljék meg és ne törjék ketté a rendszerét”.

Zajlanak a tárgyalások

Most zajlik a háromoldalú tárgyalás az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács között. Már volt egy tanácsi döntés, illetve egy parlamenti ellendöntés a költségvetésről és az újjáépítési segélycsomagról (ez utóbbi nem csak a jogállamiság számon kérését követeli, hanem a többi között több pénzt olyan célokra, mint az egészségügy, az oktatás, a kutatás-fejlesztés). Ilyenkor a három fél a részletekről kezd el tárgyalni, arról, hogyan tudunk kompromisszumot kialakítani – magyarázta Újhelyi.

A jogállamiságról pedig már a Tanács előtt van a társjogalkotó EP által már elfogadott jogszabály, amiről a Tanácsnak kell döntenie („eddig nem mert, de a német soros elnökség megmondta, hogy előveszi a csomagot”). 

A legvégén azonban az Európai Parlamentnek kell szavaznia az egészről, „de mi nem fogjuk megszavazni,  ha a Tanács nem rendezi rendesen a jogállamiság megkövetelését” – vetítette előre  képviselő. 

Prés alatt mindenki

Mindenki présben van – szögezte le a politikus, hozzátéve azonban: „ebben a helyzetben elég gyorsan meg lehet állapítani, hogy ki a rossz fiú és ki a jó fiú”. Szerinte Orbán azt nem méri fel („vagy nem érti vagy egész egyszerűen nem foglalkozik azzal”), hogy hosszútávon minden rossz fiú csúnya bukást szenved el – mutatott rá.

Mindent egybevetve „ma nagy téttel nem mernék  fogadni arra, hogy ki rántja el a kormányt, a jogot, a jövőt védő Európa vagy a politikai maffiamódszereket alkalmazó Orbán, de az európai tagállami vezetők elmúlt évtizedes gyakorlata alapján nem vagyok optimista, mivel nagyon sokszor megalkudtak már Orbánnal” – fejtette ki. Hozzátette: mindenesetre az Európai Parlament nagyon elszánt most, amikor sok-sok évtizedre meghatározó döntéseket kell hozni – hangsúlyozta.

Forrás: hirklikk.hu