Katasztrófavédelem: csak óvatosan halottak napján

2020. október 28. 09:51 2020. okt. 28. 09:51

Halottak napja környékén ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran riasztják a tűzoltókat a kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerdán.

Mukics Dániel ismertette, hogy tavaly tíz temetőben keletkezett tűz, és minden évben előfordul az is, hogy egy mindenszentek vagy halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt kiég egy lakás. A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

A szóvivő kiemelte, a lakástüzek megelőzhetők azzal, hogy a gyertyát stabil helyre tesszük, ahol nem gyulladhat meg semmi, és nem hagyjuk felügyelet nélkül, a temetőtüzek pedig azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett mécsest gyújtunk meg, és eloltjuk, amikor a sírtól távozunk.

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: MTI