Korózs Lajos: tévúton jár a kormány a gyermekvédelem ügyében

2024. április 17. 13:44 2024. ápr. 17. 13:44

A kormány csak a több szigorban tud gondolkodni, és azt hiszi, ezzel mindent megold – mondta Korózs Lajos az MSZP országgyűlési képviselője, alelnöke, miután a párt tagjai és a civil szervezetek képviselői eredménytelenül jöttek ki az országgyűlés népjóléti bizottságának üléséről, ahol négy órányi vita után sem tudtak megállapodni egy gyermekvédelmi minimumról a kormánypárti és a demokratikus ellenzék képviselői. A politikus hozzátette, a több szigor mellett egyre kevesebb a szakmaiság és az anyagi erőforrás.

75 napja nem tudjuk, kinek a parancsára adott kegyelmet Novák Katalin volt köztársasági elnök Kónya Endrének – mutatott rá Korózs Lajos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy arról a Novák Katalinról van szó, aki korábban miniszterként, előtte pedig államtitkárként felelős volt a gyermekvédelemért. A köztársasági elnök együttműködött a kegyelmi ügyben Balog Zoltán református püspökkel, aki ezt megelőzően miniszterként, korábban államtitkárként felelt a gyermekvédelem ügyéért – tette hozzá.

A Büntető Törvénykönyv (Btk.) szigorításával semmit nem lehet megoldani, hiszen a gyerekek az abúzus után ott maradnak az intézményrendszerben – mondta a szocialista politikus, aki emlékeztetett, a Btk. jelenleg is kimondja, hogy ha gyerekekkel szemben bárki, bármilyen erőszakos cselekményt követ el, azt a gyerekektől el kell tiltani, a büntetés letöltése után is.

„Tartozunk annyival a bicskei, a kalocsai, a gödi gyerekeknek is, hogy nem felejtjük el a történteket” – tette hozzá, mert ami Bicskén történt, az kimeríti a szexuális, érzelmi és a fizikai bántalmazás szinte minden formáját.

„Amit Novák Katalin és Balog Zoltán tett, az kimeríti a rendszerbántalmazás fogalmát is, hiszen a kegyelmi ügy a teljes politikai spektrumon végigment, hiszen azért van a legvégén odatéve az igazságügy-miniszter ellenjegyzése. Sokkal nagyobb a felelősség és sokkal szerteágazóbb ez a dolog, mint elsőre látszik” – fogalmazott Korózs Lajos.

A szocialista politikus emlékeztetett, az Országos Közös Akarat elnevezésű civil szervezet szakértők bevonásával és a demokratikus ellenzéki pártokkal elkészített egy országgyűlési határozati javaslatot, amelyet aláírásra felajánlottak a fideszes parlamenti képviselőknek is, hogy az Országgyűlés elé közösen nyújtsák be, de ezt a fideszesek nem írták alá, nem támogatták. A tegnapi nap folyamán a Házbizottság a népjóléti bizottság elé rendelte az ügyet, és a fideszes képviselők, akik jelen voltak, nem szavazták meg – tette hozzá. „Elakadt a bizottsági szakaszban, nem fog a parlament plenáris ülése előtt vita folyni erről az indítványról” – tette hozzá.

Nem kértek lehetetlent az ellenzéki pártok

Az országgyűlési határozati javaslat felhatalmazás a kormánynak, hogy cselekedjen, mert a gyermekvédelem ügye sokkal több annál, minthogy szigorítsák a Btk.-t, hiszen a pénzbeli és a természetbeni ellátások, a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások, a szakellátások és a hatósági intézkedések együtt adják a rendszert – fogalmazott Korózs Lajos.

Mint mondta, „sokkal többről van szó, a teljes gyermekvédelmi rendszer átvilágításáról, a képzési és továbbképzési rendszer felülvizsgálatáról, a szociális módszertan helyreállításáról és a közneveléshez hasonló bérrendezésről. Erről kellett volna közösen gondolkodni, és később cselekedni, előbb az országgyűlésben, aztán a kormánynak.”

Ez nem fog megtörténni, nagyon sajnáljuk, de mi nem felejtjük el a Bicskén történteket – zárta gondolatait Korózs Lajos.

Forrás: hirklikk.hu