Kovács Zoltán: egy miniszterelnök nem nézhet egy népet ennyire hülyének, még ha be is jön

2024. május 2. 14:50 2024. máj. 2. 14:50

Azért hisznek az emberek Magyar Péternek, mert megunták a mai politikai elitet, miután szerintük már mind a kormánypártban, mind az ellenzékben veteránok vannak. Azért hallgatnak rá, mert igény van a változásra, új arcot, új hangot akarnak hallani. Erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője.

A pökhendi kinyilatkoztatások ellenére, a választók egy része azt érzi, hogy a vezér meggyengült, a kormánypárt egyik pillanatról a másikra megbillent. A Fidesz eddig elhitette a néppel, hogy itt úgysem változhat semmi, az egymás után négyszer megszerzett kétharmados parlamenti többség birtokában a párt általános életérzéssé akarta tenni, hogy csak Orbán és csak a Fidesz van. Azért volt revelatív Magyar hatása, mert kiderült, hogy lehet másképp is, mint ahogy a Fidesz elképzeli – vélte az ÉS főszerkesztője.

A Fidesz úgy rendezett el mindent, hogy gyakorlatilag bebetonozta magát, hogy ne is változhasson semmi. Demokráciában azonban egy életre senki nem tudja magát bebetonozni, legfeljebb Észak-Koreában. A fideszesek is érzik, hogy Orbán fárad, szellemileg kezd kiégni, mert 14 éve kontroll nélkül politizál. Kovács szerint az üres semmitmondás nem tarthat ki 2026-ig, úgy tűnik, hogy már Orbán is unja saját magát. Még jó kormányzás mellett is meg lehet bukni, mert egy idő után elege lesz a népnek. 

Kovács szerint Orbán elkésett az új generáció menedzselésével, már megjelent a harmadik, negyedik generáció, akikre nem tud odafigyelni. Nem gondolkodik a saját visszavonulásán, és nem figyel a jelekre, hogy nem lesz mindig így. Közben fogynak a szimpatizánsok, főként a peremvidékről válnak le az emberek. Orbán nem veszi észre, hogy az odavetett szövegek nem válaszok, ezek a mondatok már nem működnek, egyre nagyobb az a tömeg, amelynek elege van a megalázó plakátokból, nem lehet a fél országot hazaárulónak tekinteni. 

Persze van, akire még mindig hat a háborús szöveg, de „egy miniszterelnök nem nézhet egy népet ennyire hülyének, még ha be is jön.”  A politika nem arról szól, hogy kit mennyire verek át. „Mindig lesznek, akiket át lehet verni, de nem lehet ennyire lekezelőnek lenni.”

A politika sokkal több annál, mint amit Orbán hirdet: hogy a hatalom megszerzésének tudománya. Az is kérdés, hogy mire használja ezt a hatalmat.

Orbán először megszerzi a hatalmát, majd előkészíti a következő választást, ebből áll az egész ciklus. Bármit mond, ennek rendeli alá – fogalmazott az ÉS főszerkesztője. 

Június 9-én sok minden eldől, de bármi történik, Orbán mindenképpen győztesen fog kikerülni. Még nem tudni hogyan, de majd kidolgozzák neki akkor is, ha „az egész jobboldali szuverenista őrület vereséget szenved.”  Nagy a tétje a választásoknak, minden országban. 

 

Forrás: hirklikk.hu