Létszámstop jöhet a boltokban, vége lehet az idősávnak, így érinti mindez december 24-ét

2020. december 10. 14:48 2020. dec. 10. 14:48

Gulyás Gergely a csütörtöki online kormányinfón, egy kérdésre válaszolva mondta el, a kormány egyeztet arról, hogy változtasson a boltokban érvényben lévő szabályokon.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem szükséges korlátozni a létszámot az üzletekben, azt válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy ezzel kapcsolatban több egyeztetés is megtörtént már, számos kereskedelmi szervezettel, akik a létszámkorlátozás bevezetését javasolták.

Novák Katalin, ma az Idősügyi Tanáccsal egyeztet erről és, ha úgy látják, akkor a kormány hajlandó arra, hogy változtasson a szabályokon- mondta Gulyás Gergely. Pénteken, vagy szombaton várható döntés, amennyiben sikerül megállapodásra jutni.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy a döntés attól függ, hogy az Idősügyi Tanácsban mai tárgyalásokat követően, milyen szabályozások lépnek életbe. Amennyiben az idősek vásárlási sávja továbbra is hatályban marad, akkor megfontolják, hogy a 24-i nyitva tartásnak van-e értelme.

A miniszter elmondta, hogy „Mi is látjuk azt a problémát, hogy a boltokban tömegek vannak, és ehhez az idősek vásárlási sávjának a megléte is hozzájárulhat, ezért ezt a két problémát együtt kell kezelni” 

Mindeközben - mint ahogyan azt a Pécsi STOP is megírta  Novák Katalin közzétett egy videót a közösségi oldalán, melyben arról beszél "Az Idősek Tanácsának tagjaival egyeztettünk. A karácsonyi időszakra való tekintettel javasoljuk az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését"

Az Idősek Tanácsának tagjai úgy látják, folyamatosan nő a feszültség a különböző korosztályok között a vásárlási idősáv miatt: egyre többen vannak már szabadságon, emiatt pedig egyre nagyobb a tumultus is az üzletekben. 

Ezért azt javasolják, hogy tekintettel a karácsonyi időszakra, legalább hétvégére, de akár teljes egészében a függesszük fel a védett vásárlási sávot.

Én ezt a javaslatot fogom továbbítani miniszterelnök úrnak

– mondta el a videóban Novák Katalin. 

És hogy mit jelent ez a december 24-re vonatkozóan? 

Visszatérve Gulyás Gergely kormányinfójára: ha eltörlik a vásárlási idősávot, akkor vélhetően nem rendelik el a boltok zárva tartását december 24-én. Persze nyilvánvalóan születhet még ezzel ellentétes döntés is, illetve egyenlőre az sem világos, hogy az idősek vásárlási idősávját mikortól törlik el.