Magyarországon a világon a harmadik legmagasabb a Covid19-halálozások száma népességarányosan

2020. december 10. 11:34 2020. dec. 10. 11:34

Magyarországon a világon a harmadik legmagasabb népességarányosan a halálozások száma az elmúlt hét nap adatai alapján - derül ki a The New York Times oldalán közölt táblázat adataiból. Európában a legrosszabb a helyzet, a 10 ország közül, ahol a legmagasabb ez a mutató, 9 európai.

Bár a naponta regisztrált fertőzöttek száma szerint nem annyira rossz a járványhelyzet Magyarországon, a halálozások számában az egyik legsúlyosabb az egész világon. Ez derül ki az amerikai The New York Times oldalán látható térkép és táblázat adataiból - írja az Euronews. Magyarországnál egyedül Szlovéniában és Bulgáriában magasabb a halálos áldozatok száma naponta népességarányosan, az elmúlt 7 nap adatait alapul véve. A tíz ország közül, ahol a legmagasabb a halálozási arányszám kilenc Európában található.

A térképet és a táblázatot ide kattintva nézheti meg.

Európai adatok szerint is nálunk a harmadik legsúlyosabb a helyzet

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai 14 nap átlagát véve, százezer főre vetítve hasonlóan sötét képet festenek a magyar helyzetről, eszerint az adatok szerint is egyedül Szlovéniában és Bulgáriában rosszabb a halálozási arányszám.

Azaz Magyarország ebben a rangsorban is a harmadik, a szomszédos Horvátország a negyedik, és a szintén szomszédos Ausztria az ötödik. Az egyik legszigorúbb járványügyi politikát folytató Írország áll a lista végén, és Finnország.

Európában a szigorú országokban javult a helyzet

Október végén hasonlóan rossz volt az európai helyzethez képest a magyar járványügyi statisztika. Akkor 6 volt a százezer főre vetített halálozási arányszám, Belgiumban és Csehországban volt magasabb ez az arány. Mindkét országban a magyar korlátozásoknál szigorúbb intézkedéseket vezettek be, és a csehek a 8., a belgák pedig a 11. helyen vannak most a halálozási arányt tekintve.

A regisztrált fertőzöttek arányszámán látszik, hogy ahol szigorúbban korlátozásokat vezettek be, például Németországban, Belgiumban, Franciaországban és Spanyolországban, ott jobban sikerült visszaszorítani az új fertőzéseket. Magyarországon jelenleg az ötödik legmagasabb az új esetek száma százezer főre vetítve, az elmúlt 14 nap adatai alapján. Bár az is igaz, hogy az új fertőzöttek száma nagyban függ attól is, hogy egy országban mennyi tesztet végeznek.

Magyarország a tesztelési rangsor végéről az élre tör

Magyarország a járvány tavaszi és őszi hullámában is lakosságarányosan a legkevesebbet tesztelők közé tartozott. Ez az utóbbi pár napban változni látszik, igaz, nem lehet megmondani, hogy a lényegesen kevésbé megbízható gyorsteszteknek köszönhető-e kizárólag a javulás.

Az elmúlt két hétben november 26-án rekordot döntött a magyar tesztek száma (31 879) a kormány tájékoztató oldalának adatai alapján, de negatív rekordot is: december elsején mindössze 5758 tesztet végeztek. Így hatalmas volt az ingadozás egy másik fontos mutatóban, a pozitív eredményű tesztek arányában is, december elsején például 68,62 százalék volt, miközben az Egészségügyi Világszervezet szerint a járványról akkor mondható, hogy ellenőrzés alatt van tartva, ha ez az arány 5 százalék. December 9-én másfél hónapos negatív csúcsot döntött ez az arány: 11 százalékos volt, ami a WHO által meghatározott felső, 12 százalékos határ alatt van.

A járvány alakulásáról sokat elmond a kórházban ápolt Covid19 betegek száma. Magyarországon tulajdonképpen komoly törés nélkül emelkedik a görbe szeptember óta. A 7 millió lakosú Bulgáriában, ahol népességarányosan magasabb a halálozások száma, mint Magyarországon, a kórházban ápoltak száma közelít a magyar adathoz.

A fertőzöttek számánál már említett tendencia a szigorú járványügyi intézkedéseket bevezető országok esetében ebben is látszik: Csehországban és Belgiumban is folyamatosan esik vissza a kórházban ápoltak száma november eleje óta.

Javulás várható?

Magyarországon ezen a héten rendkívül nagyot csökkent az új esetek száma.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora kedden azt mondta, hogy "úgynevezett platófázisba ért a koronavírus- járvány a csaknem egy hónappal ezelőtt bevezetett korlátozó intézkedéseknek köszönhetően".

Hozzátette, hogy az esetszámok csökkenéséhez szükséges a jelenlegi korlátozó intézkedések fenntartása.

Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig arról beszélt múlt vasárnap, hogy az eredmények az intézkedések bevezetése után három-négy héttel jelennek meg, és ez az időszak a halálozások esetében még hosszabb lehet. A fertőzésszám csökkenése utáni harmadik-negyedik héten várható
javulás a halálozási számban.

Forrás:  The New York Times / euronews