Maruzsa Zoltán: érettségi lesz, lázmérés nem

2020. április 29. 11:46 2020. ápr. 29. 11:46

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára szerint nincs olyan tényező, ami miatt ne lehessen megtartani a hétfőn kezdődő írásbeli érettségit, a járvány kontroll alatt van, vélhetően enyhítések is életbe lépnek.

Maruzsa az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján ismertette, több mint 113 ezer fő jelentkezett az érettségire, közülük 26 ezer főt töröltek hivatalból, 2455-en önként visszaléptek, így 84284-en fognak neki a vizsgáknak. Hangsúlyozta, most is vissza lehet lépni, közvetlenül az érettségi előtt is meggondolhatja magát a diák.

Az államtitkár elmondta, nem rendeltek el központilag lázmérést, azt kérik, hogy aki beteg, az ne menjen vizsgázni. Aki annak ellenére, hogy lázas, el akar menni vizsgázni, gyógyszerrel 37 fok alá tudja vinni a testhőt, ezért nincs értelme a lázmérésnek - érvelt Maruzsa.

Emlékeztetett, csak írásbeli vizsgákat tartanak a személyes kontaktusok csökkentése érdekében. Az első héten 9 órakor kezdődnek az érettségik, sűrűbben járnak majd a tömegközlekedési eszközök ebben az idősávban, az intézmények előtt rendőrök segítik majd a forgalomirányítást. 

- Mindenkinek biztosítanak maszkot, a tanároknak kesztyűt is, minden érettségiztető intézmény kézfertőtlenítőt is kap - folytatta az államtitkár. A vizsgák alatt folyamatos lesz az intézményekben a takarítást, tehermentesítik a veszélyeztetettek körébe tartozó tanárokat. Az írásbeli közben nyitva lesznek az ablakok, maximum 10 fő vizsgázhat egyszerre. A dolgozatokat egy napig pihentetik, mivel 24 óra alatt elpusztul a vírus.

Maruzsa pár számadatot is hozott: 1144 helyen zajlik majd a vizsáztatás, 941 ezer, összesen 12 millió oldalnyi feladatlap készült, a legidősebb érettségiző pedig 60 feletti. Kitért arra is, hogy az érettségizőknek nem lesz kötelező öltönyben, kosztümben megjelenniük.