Mégis eladósodik Magyarország?

2020. április 25. 08:39 2020. ápr. 25. 08:39

Bár Orbán Viktor állandóan azt hangsúlyozza, hogy nem szabad a 2008-as válságban követett baloldali utat járni, azaz hiteleket felvenni az IMF-től, úgy látszik mégis rákényszerül arra a kormány, hogy büszke és hangzatos szavai ellenére mégis külföldről finanszírozza „soha nem látott méretű” gazdaságvédelmi csomagját.

Kerülve ugyanis a hitelfelvétel kifejezést, azért a kabinet a napokban megnégyszerezte azt a célösszeget, amit korábban a nemzetközi pénzpiacokról akart bevonni. A gazdaságélénkítő csomag bejelentése után egy nappal ugyanis már kétmilliárd euró értékben bocsátott ki 6 és 12 éves futamidejű államkötvényeket, amelyeket le is jegyeztek a befektetők. Összességében pedig akár négymilliárd euró értékben is kibocsáthat majd kötvényt az idén, ami a legmagasabb érték 2013 óta. 

Arról persze hallgat a kabinet, hogy a 2010-es hatalomra kerülését követő „gazdasági szabadságharc” egyik fontos eleme éppen a külföldi hitelezők kiszorítása volt, és az elmúlt tíz évben a magyar állam felére csökkentette a devizaadósságát. Ennek a miniszterelnökkel az élen a gazdaság vezetői folyamatosan hangot adtak. Elemzők szerint Orbán szerette volna elkerülni az eurókötvények kibocsátását, mert a gyengülő forint következtében ennek költségei magasabbak lehetnek, és a kockázat csökkentheti a magyar kormány mozgásterét. A miniszterelnök azonban nem tudta, vagy nem akarta kivárni a Brüsszelből érkező uniós segítséget, ezért inkább a kötvénykibocsátás felé fordult, noha így az államháztartási hiány idén akár az 5 %-ot is elérheti, ami közel kétszerese a magyar kormány által korábban várt 2,7 százaléknak, és túlhaladja a korábban kőbe vésettnek tartott 3%-ot. 

Miközben nyilvánvaló, hogy a kötvénykibocsátással nagyobb lett Magyarország kitettsége a külföldi hitelezők felé, nehezen érthető, hogy Varga Mihály a csütörtöki bejelentéskor képes volt azt mondani, hogy a kormány adósságkezelői céljai változatlanok: az államadósság finanszírozásában továbbra is a belföldi forrásokra helyezik a hangsúlyt, míg a külföldiek arányát hosszú távon csökkenteni kívánják. 

A miniszterelnök két hete még arról beszélt a Kossuth Rádióban, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a költségvetési hiányunk 3 százalék alatt maradjon. Orbán akkor azt mondta, nagy ára lesz az eladósodásoknak, akik most nyakló nélkül élnek ezzel a lehetőséggel, azokat pár hónap múlva a hitelezők és a spekulánsok dróton fogják rángatni.  

Elég drótvágót rendelt Ázsiából a kormány?

Forrás: hirklikk.hu