MSZP: a kormány térítse meg az önkormányzatok többletköltségeit!

2020. december 11. 20:20 2020. dec. 11. 20:20

A koronavírus-járvány hatásainak kezelésére fordított önkormányzati források megtérítését javasolta az MSZP országgyűlési képviselője pénteken.

Varga László a pártja Facebook-oldalán Miskolcról közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, javaslatuk szerint a kormánynak idén és jövőre is fent kell tartania helyi közösségi közlekedés állami támogatását és biztosítania kell, hogy a gépjárműadó negyven százaléka továbbra is az önkormányzatoknál maradjon.
Hozzátette: a frakciótársával, Szabó Sándorral benyújtott országgyűlési határozati javaslat tárgysorozatba vételéről hétfőn dönt a parlament költségvetési bizottsága.
    

Az ellenzéki politikus kezdeményezésüket azzal magyarázta, a kormány nem veszi tudomásul, hogy az önkormányzatok a védekezés frontvonalában vannak, a frontvonalból muníciót von el, egyre nehezebb helyzetbe hozva ezzel az önkormányzatokat.
    

Emlékeztetett arra, hogy a kormány elrendelte a járatsűrítés a tömegközlekedésben, de nem biztosított hozzá forrásokat. Varga László megjegyezte, az állami támogatás és a gépjárműadó helyben maradó része Miskolc esetében egymilliárd forintot jelent.    
    

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke megismételte pártja korábbi javaslatait: emeljék kilenc hónapra és legalább 100 ezer forintra az álláskeresési járulékot, pótolják a kieső bér 80 százalékát, biztosítsák a százszázalékos táppénzt. Kitért arra, hogy a kormány a járvány kezdete óta 140 milliárd forintot költött a sportra, míg az egészségügyre csak 50 milliárd forintot. Szerinte a kormánynak most a járvány terjedésének megakadályozására, az emberek életének megmentésére, a munkahelyek, a vállalkozások megvédésére kellene koncentrálnia, nem a sport a prioritás.

Forrás: MTI