Müller Cecília: sokszor már nem lehet megmondani, ki kitől kapja el a betegséget

2020. április 2. 12:07 2020. ápr. 2. 12:07

"Sokszor már nem lehet megmondani, hogy ki kitől kapja el a betegséget"- mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, a fertőződés lehetőségét minden alapvető eszközzel, módszerrel akadályozzuk meg, tartsuk be a korlátozásokat. 

Azt tanácsolja, hogy ha tehetjük, kocsival járjunk munkába és haza, az esetleges utasok csak a hátsó ülésen üljenek, a legrövidebb úton járjunk, rendszeresen töröljük át fertőtlenítőkendővel a kormányt, a műszerfalat, a kilincset, a rádiót, amit megérintünk. Ki- és beszállás után az első dolgunk legyen az alapos kézmosás, egy fertőtlenítőgéllel is töröljük át a kezünket.

A tisztifőorvos szerint biciklivel is praktikus munkába járni, távolmaradunk a közösségtől, plusz mozgunk is. Ha mégis tömegközlekedésre kényszerülünk, akkor minél kevesebb időt töltsünk a buszmegállóban, tartsuk a távolságot, papírzsepivel fogjuk meg a fogódzót. A számítógépet, tabletet, telefont tisztítsuk le naponta többször egy fertőtlenítő kendővel. A villanykapcsolókat, az íróasztal fogantyúit, a lift nyomógombjait is fertőtlenítsük, mindent, amit gyakran megérintünk - figyelmeztetett. 

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ismertette, 10 668-ra emelkedett a hatósági házi karanténok száma, ezeknek még nem telt le a határideje, 78 ezernél többször ellenőriztek, 418 esetben állapítottak meg szabálytalanságot. 36 főt figyelmeztettek, 211 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 311 főt feljelentettek. Az új kijárási korlátozással kapcsolatos ellenőrzések során 1187 esetben kellett figyelmeztetni, 76 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 162 esetben pedig feljelentést kellett tenni. 32 esetben indítottak büntetőeljárást rémhírterjesztés miatt, 22 esetben közveszéllyel fenyegetés, 29 esetben pedig csalás miatt kellett lépni. 

Lakatos beszélt arról is, hogy új gépsorokat állítanak rendszerbe a börtönökben, így szájmaszkokból a eddigi kapacitás többszörösére lesz majd képes. Elmondta, eddig nem volt koronavírus-fertőzött a büntetés-végrehajtási intézményekben.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, vélhetően befolyásolja a genetikai állomány a vírus lefolyását, ezt jelenleg rengetegen kutatják. Az asztmások, allergiások fokozott veszélynek vannak kitéve, többletkockázatot viselnek. Ismét előjött a maszkok kérdése, amiről a tisztifőorvos azt mondta, saját választás. Aki beteg, maradjon otthon, ha mégis ki kell menni, a beteg okvetlenül viseljen maszkot. Ha valaki nagyobb biztonságban érzi magát, viselje, csak ne tapogassa össze.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a járványhelyzet miatti korlátozásokon a közeljövőben biztosan nem enyhítenek, járványügyi szempontból semmiképp nem lehet ilyenre számítani. Ott, ahol romlik a helyzet, tovább szigoríthatnak a rendelkezéseken. Elhangzott az is, hogy kórházparancsnokok egyelőre nem jeleztek komoly, az egészségügyi ellátást veszélyeztető hiányosságot. Szintén újságírói kérdésre árulták el, hogy jelen ismeretek szerint a szúnyogok, rovarok nem terjesztik a vírust. 
 

Forrás: Pécsi STOP