Nyertek a kupakok – az MSZP akciójára meghátrált a kormány

2020. július 3. 19:09 2020. júl. 3. 19:09

Egy hete indított kreatív kampányt az MSZP „Lánchíd vagy rakéták” elnevezéssel, amiben fővárosszerte telepített standjaikon üdítőskupakkal szavazhattak a budapestiek – tűzijáték vagy a Lánchíd fennmaradásáról. A párt budapesti elnöke péntek délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette a gyorsszavazás eredményét.

Az elsöprő eredménynek köszönhetően ma a kormány kommunikációs igazgatója, Hollik István sietett közölni a közvéleménnyel: a kormány beszáll a Széchenyi-örökség megmentésébe, ami cseppet sem mellékesen a világörökség részét képezi s így a kormány kötelessége gondoskodnia annak állapotáról. Ezt a felelősséget ráadásul egy 1985-ös, máig érvényben lévő törvény is kötelezővé teszi.

Molnár Zsolt, a szocialisták fővárosi elnöke a Blaha Lujza téren megtartott sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki Budapest lakosságának, akik az elmúlt bő egy hétben egyértelművé tették, hogy rakéták és milliárdok elégetése helyett egy olyan, tisztességesen felújított Lánchidat akarnak, ami méltó Széchényi örökségéhez, méltó Budapesthez.

Mindezt néhány órával azt követően jelentette be, hogy – mint fogalmazott - az országgyűlés elfogadta azt a gyalázatos költségvetést, ami a bosszú, a revans költségvetése”. Véleménye szerint a Fidesz-KDNP semmit sem tanult az október 13-ai választás eredményéből, amikor a főváros és az ország nagy része egyértelművé tette, hogy nem kér a kormánypárt, a NER hatalmából. Mással nem magyarázható, hogy ezért állít fel és szavaz meg egy olyan költségvetést a kormány, ami az embereket tönkreteszi, az önkormányzatokat pedig kivérezteti.

Molnár Zsolt felidézte a legnagyobb számú magyarországi legitimitással megválasztott politikus, Karácsony Gergely délelőtti nyilatkozatát, aki egy szimbolikus helyszínről, a Lánchíd mellől üzente a kormánynak és a fideszes többségnek, hogy ez a költségvetés az emberek cserbenhagyása. Innentől minden felelősség a kormánypárti képviselőket terheli:

„De a választók nem felejtenek, mi pedig figyelünk, hogy majd kérdezhessünk, másoknak pedig majd felelniük kell ezért a gyalázatos költségvetésért” – erősítette meg a számonkérés lehetőségét Molnár Zsolt. „De ami a legfontosabb, hogy Karácsony főpolgármester, Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel, aki elsőszámú felelőse a Lánchíd felújításának, már többször elmondták, hogy ha a kormány egyetlen fillért sem ad, akkor is fel lesz újítva a Lánchíd és Széchenyi örököseinek nem kell szégyenkezniük, hogy milyen jövőt szán a magyar nemzet ennek a hídnak”

Ugyanis ez a híd több mint közlekedést segítő eszköz, több mint egy műtárgy. A Lánchíd a nemzeti összetartozás egyik legfontosabb szimbóluma, ezért különösen gyalázatos, hogy a Fidesz politikai csatározások színhelyévé tette – jelentette ki a fővárosi MSZP elnöke. A fővárosi választók azonban bölcsen döntöttek októberben, amikor felhatalmazták Karácsony Gergelyt és az ellenzéki szövetséget a város vezetésére. Ennek egyik jelzésértékű megerősítése az a sok ezer műanyagkupak és aláírása, amivel kifejezték a véleményüket, hogy rakéták helyett egy méltón felújított Lánchidat akarnak látni a főváros szívében. 

Forrás: hirklikk.hu