Orbán bejelentette: hétfőtől bezárnak az iskolák, távoktatásra állnak át

2020. március 13. 21:53 2020. márc. 13. 21:53

Arra kért mindenkit, hogy a gyerekfelügyeletet ne a nagyszülők lássák el, ha lehet, mert ők a leginkább veszélyeztetettek a koronavírus-fertőzés miatt. Orbán szerint a lakosság élete nem hetekre, de hónapokra meg fog változni.

Március 13-án, pénteken este tartott bejelentést Orbán Viktor a koronavírus-helyzet kapcsán. A miniszterelnök elmondta, tíz akciócsoportot állítottak fel, amelyek az élet különböző területein a járvány alatt végzendő munkáért felelnek. Kihangsúlyozta, hogy a gazdaság újraindításáért felelős csoportot is felállítottak, mert számítanak arra, hogy a gazdaság le fog állni. 

Orbán azt is bejelentette, hogy Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izrael is azon országok sorába került, ahonnan külföldi állampolgárt nem engednek be az országba, az onnan érkező magyar állampolgároknak pedig automatikusan két hétre önként karanténba kell vonulniuk (mivel a legutóbbi betegek közül van olyan, aki Izraelben járt megbetegedése előtt).

A miniszterelnök kitért az iskolai kérdésre, mivel a nap folyamán a parlamenti pártok egyként értettek egyet abban (még a Fidesz-KDNP is), hogy be kell zárni az iskolákat. 

Emiatt hétfőtől az iskolákat bezárják, a tanulóknak nem kell bemenniük, mert digitális technológiával fog zajlani az oktatás. Az igazgatóknak és azoknak a tanároknak, akiknek nincs otthon felszereltsége a digitális oktatásra, azoknak az iskolákba kell bemenni, és az ottani technikát kell használni. Ahol szükség van rá, ott kiscsoportos gyermekfelügyeletet is szerveznek. A digitális technológiával lefolytatott tanítás lehet, hogy döcögni fog az elején, de igyekeznek, hogy a tanév ettől függetlenül rendesen lemenjen és az érettségi előtt állók is le tudják tenni a vizsgáikat időben - mondta el.

A miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy a szülők ha lehet, ne a nagyszülőkkel oldják meg a gyermekfelügyeletet, ugyanis az idős generáció jobban kitett a koronavírus-fertőzés veszélyeinek, mint a középkorúak és fiatalok. 

A bejelentés során az is elhangzott, hogy 2000 lélegeztető- és 2000 altatógép áll rendelkezésre az országban, de továbbiak beszerzését is előirányozták. A laborkapacitás elegendő, a vizsgálatokat a WHO protokollja alapján végzik. Egy mobil konténerkórházat is felépítenek majd, többmillió kesztyű, sebészi- és egyéb védőmaszk áll rendelkezésre.

A most kihirdetett intézkedések a hétvége folyamán kormányrendeletként is meg fognak jelenni.

A teljes bejelentést itt lehet meghallgatni:

Forrás: Pécsi STOP