Orbán: február 1-jéig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket

2021. január 8. 08:21 2021. jan. 8. 08:21

Orbán Viktor fél nyolc után pár perccel a Kossuth Rádióban beszélt élő adásban.

42 549 főt oltottak be eddig, kezdetben az oltásokkal szembeni fenntartások nagyobbak voltak, de ez enyhülni látszik. A hétvégén az idősek otthonában is elkezdődik az oltás. Az idősotthonokban dolgozók 50, a bent élők 80 százaléka dönt az oltás mellett.

Én is be fogom magam oltani, és másokat is erre bítztatok. Eddig 80 ezer főre elegendő vakcina érkezett, de ez kevés.

A fennálló korlátozási intézkedéseket február elsejéig meghosszabbítják - mondta el a miniszterelnök, a középiskolákban is marad az online oktatás - számol be a Portfolio.

A kijárási korlátozás úgy marad, ahogy eddig volt.

A kiszámíthatóság legalább olyan fontos, mint a hatékonyság - tette hozzá a miniszterelnök.

Mindenki másképpen tartja nyilván a COVID-fertőzésben elhunytak adattárát. Magyarország mindenkit bekönyvel, aki COVID-os volt. De véget ért a 2020-as év, meg tudjuk mondani, hogy hányna haltak meg tavaly előtt és 2020-ban. 

Ha valaki azt mondta volna, hogy Belgiumnál, Franciaországnál, Olaszországnál stb. jobban teljesít a magyar egészségügy, Orbán Viktor elégedett lett volna. 

Bár az unióban megállapodtunk, hogy várunk, azt hiszem hogy nem várni kell, hanem vakcinát szerezni: ezért tárgyalunk az izraeliekkel, oroszokkal, kínaiakkal - mondta.

A magyar orvosok, ápolók rengeteg ember életét mentették meg. És ki gondolta volna pár hónapja, hogy a magyar oktatási rendszer digitális oktatásra tud átállni? A tanárok kiválóan teljesítenek, fegyelmezettség szempontjából a magyarok jól teljesítenek: "bár nem boldogok az emberek a korlátozásoktól, de a belátósképesség és az összefogásra való kélpesség kiemelkedő Magyarországon."

A gazdaságra is figyelni kell több tucat gazdasági döntést hoztunk. Én azt nézem, hogy ma Magyarországon mennyien dolgoznak. Ez ma 4 496 ezer ember, ez 26 ezerrel kevesebb, mint a válság előtt volt. Nagyon kevés ország van a világon, amely úgy vitte keresztül az országát, hogy 4,5 millió munkahelyből 26 ezret veszített csak - fejtette ki Orbán Viktor. 

"Nem csak visszaállítjuk a korábbi munkahelyek számát, hanem többet teremtünk. Nem egyszerűen el akarom hárítani a válságot, hanem kiemelkedő jó évet akarok. Be kell gyújtani a rakétákat, Magyarország kanyarban előzne. Nem egyszerűen visszatérünk a válság előttre. Én a beruházásokban hiszek."

Nem látják az emberek a gazdasági intézkedések erejét, de 2021-ben látni fogják. A korlátozások feloldása a vakcináktól függ, más eredményt kapunk, ha március elején, vagy csak áprilisban tudjuk ezeket feloldani. A gazdasági eredményesség az oltásoktól is függ majd. 

Forrás: Hírklikk