Orbánék Bogdán Lászlót az ellenségüknek tekintették

2020. július 18. 18:13 2020. júl. 18. 18:13

Ha Orbán Viktor komolyan gondolná – az egyébként demagóg – munkaalapú társadalom mantráját, akkor nem Farkas Flóriánt, hanem Bogdán Lászlót nevezte volna ki a roma ügyekért felelős kormánybiztosnak. Bogdán Lászlónak, Cserdi polgármesterének ugyanis sikerült megvalósítania azt, amiről a munkaalapú társadalom Orbán szerint szól.

Amint az alábbi – Köllő János és Sinka Grósz Zsuzsanna közgazdászok által készített – grafikonon látható, míg 2005-ben Cserdiben az aktív korú lakosság alig több mint 20 százaléka volt ADÓFIZETŐ, vagyis munkából élő, addig 2018-ra megháromszorozódott azok aránya, akik munkajövedelemből éltek, és napjainkra Cserdiben, a jelentős roma többségű faluban, ugyanannyian dolgoznak, mint a környék nem roma többségű településein.

Tudjuk, hogy a kereső tevékenység jelentős része közmunka, de itt ez nem árok-kapirgálást vagy utcasöprögetést jelent, hanem értelmes, termelő tevékenységet.

Gondolhatnánk tehát, hogy Bogdán László Orbán Viktor embere volt, hiszen drasztikusan csökkentette saját falujában a segélyből élők arányát, és értelmet adott a közmunkának. Cserdit tekinthetnénk az orbáni társadalompolitika inkubátorának, mintafalujának.

A valóság azonban ennek éppen az ellenkezője. Orbánék Bogdán Lászlót az ellenségüknek tekintették, nem, hogy nem segítették, hanem ahol tudták, gáncsolták és mocskolták.

Az ő emberük ugyanis nem Bogdán László, hanem az 1.5 milliárd forint EU-s támogatást elsikkasztó, zavaros múltú, luxus autón furikázó, összevissza hazudozó Farkas Flórián, aki saját népe szavazatait és felemelkedésének ügyét adja el jó pénzért Orbánéknak. És Járóka Lívia, akit ki lehet ültetni az EU kirakatába, mint egyetlen roma képviselőt, miközben az égvilágon semmit nem tesz a magyarországi romákért a EP-ben, és soha fel nem emeli a szavát sem ott, sem itthon a magyar és közép-európai romák súlyos szegregációja miatt, annak ellenére, hogy – meggyőződésem szerint – nálunk sokkal súlyosabb a roma kisebbség diszkriminációja, mint az USA-ban a feketéké.

Az, hogy Orbán Bogdán László helyett, Farkas Flóriánt választotta, túlmutat a magyarországi roma kérdés ügyén. A miniszterelnök ugyanis minden esetben olyan embert választ, aki nem egy-egy ügy, hanem Orbán Viktor feltétlen elkötelezettje, akinek lojalitását közpénzeken meg lehet vásárolni, és aki zavaros múltja miatt, jól kézben tartható.

A feltétlen lojalitás, amelynek alapja a pénz, a hatalom, és a zsarolhatóság alapján rekrutálódnak az „új nemzeti burzsoázia", a tudományos és a művészeti élet, valamint az államapparátus és a közintézmények vezetői, és a politikai személyzet is. Egy ilyen kontraszelektált „elit" által vezetett ország jövője azonban kilátástalan.

Forrás: hirklikk.hu