Pert indított Tóth Bertalan az MVM-mel szemben a Mátrai Erőmű megvétele kapcsán

2019. december 27. 11:01 2019. dec. 27. 11:01

Adatkiadási pert indított az MSZP elnöke, mivel az állami cég adásvételi megállapodást írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló Mátrai Erőmű kapcsán a tulajdonos céggel. Tóth Bertalan szerint gyanús az egész ügylet, és az sem ismert egyelőre, hogy mennyibe is került a vétel.

A Népszava cikke szerint Tóth Bertalan, az MSZP elnöke adatkiadási pert indított az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. ellen, mivel a cég megveszi a Mátrai Erőművet, amely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott.

Mészáros tőzsdei cége, az Opus Global Nyrt. szenteste előtt egy nappal jelentette be, hogy eladják Magyarország második legnagyobb áramtermelőjét (ahol szénből nyerik az energiát) az állami cégnek. Az Index cikke szerint pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy adásvételi megállapodást kötött az MVM és az Opus (bár a miniszter nem nevezte nevén az állami céget).


A Mátrai Erőmű működése kapcsán ősszel jelentek meg hírek, amelyek arról szóltak, hogy rejtélyes eredetű gáz miatt lettek rosszul egyes dolgozók az erőműnél. Azóta kiderült, hogy kétszer is az egészségügyi határtéket százszorosan meghaladó gázkoncentrációt mért a kérdéses időszakban a katasztrófavédelem, amely ezt az adatot csak közérdekű igénylés után adta ki. Korábban viszont közleményekben nyugtatták a környékbelieket, hogy nincs baj - olvasható az Index cikkében.


Tóth Bertalan a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy ő pont ugyenazon a napon kapott levelet az MVM-től, amikor az Opus bejelentette az eladást. 

A bejegyzésből kiderült, hgy Tóth novemberben közérdekű adatigénylést adott be az állami cégnek a vásárlási szándéknyilatkozat és az annak aláírására felhatalmazást adó igazgatósági döntés megismerése érdekében.

A pártelnök szerint az MVM a december 23-ai levelében azt írta, hogy 

"elégedjek meg az ügylettel kapcsolatban kiadott sajtóközleményekkel, higgyem el, hogy abban minden benne van, egyébként pedig az egy hónappal korábban aláírt vételi szándéknyilatkozat nem járt az MVM igazgatósága előtt."

Tóth Bertalan szerint ez meglehetősen furcsa, hiszen egy ilyen nagységrendű ügynél indokolt lett volna a tárgyalás megkezdése előtt az igazgatóság bevonása.

Az MSZP vezetője szerint az is furcsa, hogy továbbra sem lehet tudni, hogy az állami cég mennyi közpénzből veszi meg az állítása szerint veszteséges erőművet, meddig fognak működni még a szenes blokkok, kik kezdeményezte az egész vásárlást, és milyen terheket vesz le az állam ezzel Mészáros Lőrinc válláról. 

"Mindez csak az ügylettel kapcsolatos "bunda" gyanúját erősíti, vagyis, hogy az adófizetők és az állam bukik az ügyleten, Mészáros Lőrinc és köre viszont nyer. Én örülnék a legjobban, ha nem így lenne, de ehhez a kormányzat által kommunikált "így hidd el, minden rendben van" panelnél egy kicsit több konkrétumra és átláthatóságra lenne szükség.

Úgyhogy addig is, marad a bírósági út a közérdekű adatok - nemcsak a szándéknyilatkozat, hanem a teljes adásvételi szerződés - megszerzése érdekében. S ahogyan a korábbi hasonló pereket megnyertem, ezeket is meg fogom"

- olvasható a bejegyzésben.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava