Szakszervezet: mindenki intézze el a sürgős ügyeit az önkormányzatoknál a szeptember eleji sztrájk előtt

2020. augusztus 26. 18:30 2020. aug. 26. 18:30

Kampányt indított az önkormányzati dolgozók sztrájkját szervező szakszervezet. Felhívják az emberek figyelmét: akinek sürgős elintéznivalója van az önkormányzati hivatalokban, az a szeptember eleji sztrájk előtt tegye meg vagy időzítse a sztrájk utáni napokra.

Boros Péterné, a sztrájkot szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, a III. kerületi önkormányzat ügyfélszolgálati irodája előtt elmondta: az elmúlt évek kormányzati intézkedései, illetve egyes esetekben az intézkedések elmaradása miatt munkaerőhiány van a közszférában, az alacsony keresetek miatt nagy a dolgozók leterheltsége. Hozzátette: az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását, és ezzel veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, biztos megélhetését.

Mint mondta, a koronavírus-járvány alatt az önkormányzati dolgozók egészségüket veszélyeztetve védték a lakosságot, de a védekezés költségeit még mindig nem térítette meg az állam.

Hozzátette: a gazdaság több hónapos leállása csökkenti az iparűzési adót, hiányzik az önkormányzati bevételekből az ingyenes parkolás miatt be nem szedett pénz, a kieső turisztikai bevétel, az elvont gépjárműadó, miközben nőtt a szolidaritási adó mértéke.

Az önkormányzatokat érintő súlyos elvonások miatt elbocsátások lehetnek. A munkaerőhiány miatt az önkormányzatok számára már most komoly terhet jelent az ügyfelek, a lakosság kiszolgálása. Az MKKSZ ezért az önkormányzati dolgozók és a közszolgáltatások védelme érdekében háromnapos sztrájkot hirdetett szeptember 2-4. között - tette hozzá.

Mint mondta, a 32 ezer önkormányzati köztisztviselő követelése a tisztességes illetmény és életpálya a lakosság és a köz szolgálatában végzett munkáért. Így követelik többek között a fizetési fokozatokhoz tartozó szorzószámok emelését, a járvány elleni védekezési költségek megtérítését, továbbá költségvetési támogatást a dolgozók munkahelyének védelme érdekében. Követelik a gépjárműadó-elvonásról szóló döntés, valamint a vendég által fizetendő idegenforgalmiadó-fizetés felfüggesztésének visszavonását, és az önkormányzatok által fizetendő szolidaritási adó emelésének eltörlését.

Megjegyezte: az önkormányzati források visszaadásáért harcolnak, vagyis az önkormányzati intézmények többi dolgozója érdekében is sztrájkolnak.

Hozzátette: felelős érdekképviseletként kampányt indítottak, amelyben felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a sürgős ügyeiket intézzék el a sztrájk előtt vagy időzítsék a sztrájk utáni napokra.

Tukacs István, az MKKSZ III. kerületi alapszervezetének vezetője, a hivatal egészségügyi osztályvezetője elmondta: Óbudán körülbelül kétszázmillió forintra tehető a koronavírus-járvány elleni védekezés költsége, amelyet még mindig nem térített meg az állam.

Hozzátette: a kerület 32 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodik, az önkormányzatot érintő elvonások 2,5-3 milliárd forintot tesznek majd ki, körülbelül annyit, amennyiből a polgármesteri hivatal működik.

Tukacs István kiemelte: a koronavírus-járvány második hullámát az önkormányzatoknak nehéz anyagi helyzetben várják, ezért fontos a dolgozók érdekében szervezett sztrájk.

 

Címlapkép: Facebook/MKKSZ

Forrás: MTI