Szent-Iványi István: szörnyű baj, hogy a világ kétkulacsos bajkeverők kezébe került

2024. január 1. 07:00 2024. jan. 1. 07:00

Azzal, hogy Erdogan lehitlerezte Netanjahut, Netanjahu pedig népirtással vádolta meg Erdogant a „bagoly mondja verébnek” tipikus esetéről van szó. Igazából egyikük sem rokonszenves, de, ha össze kell vetni, Erdogan elnöknek több van a rovásán – véli Szent-Iványi István. A külpolitikai szakértő hozzátette, az, hogy Orbán Viktor feltűnően jóban van mindkettőjükkel, csak a magyar miniszterelnök hintapolitikáját és teljesen elvtelen külpolitikáját bizonyítja, és ez előbb-utóbb teljesen hiteltelenné tesz őt. De az is szörnyű baj, hogy a világ kétkulacsos bajkeverők kezébe került, és jönnek fel az újak is.

Szép is az, amikor diktátorok vesznek össze: Erdogan lehitlerezte Netanjahut, Netanjahu népirtással vádolta meg Erdogant. Egyáltalán van mit egymás szemére vetniük?

Nyilván mindenki talál arra indokot, hogy a másikat hibáztassa. Erdogan most a durvább, mert ő már háborús bűnösnek is nevezte Netanjahut, és azzal fenyegette meg, hogy nemzetközi bíróság elé viszi. Ami Erdogant illeti, elég sok van az ő számláján is. Azért a kurdokkal szembeni nagyon durva fellépése – ha népirtásnak nem is nevezném -, is kimeríti a háborús bűnök fogalmát. Ami pedig a demokrácia állapotát illeti Törökországban, az is nagyon sok kívánnivalót hagy maga után. Az ezzel foglalkozó szakértők nem is tekintik rendes demokráciának, inkább hibrid rendszer, vagy választásos autokrácia besorolása van. (Sajnos most már Magyarország is közelít ehhez.) Ugyan választás még van, de azt nagyon súlyosan befolyásolják a jelöltek egy részének letartóztatásával, kizárásával, megfélemlítéssel. Úgyhogy a választásokat nem lehet szabadnak és tisztességesnek nevezni. Sok van Erdogan rovásán. Én persze, Netanjahuért sem rajongok, és nem feltétlenül azért, amit most tett, sokkal inkább azért, amit az izraeli demokráciával tett. Szerintem alapvetően sérti a jogállamiságot az úgynevezett igazságügyi reform, mert gyakorlatilag a parlamenti többség akarata alá rendeli az igazságügyet. Nem véletlen, hogy hónapokig tartó tiltakozás-sorozat volt emiatt Izraelben. De úgy gondolom, hogy az október 7-i palesztin vérengzés sem történhetett volna meg, vagy legalábbis nem ilyen mértékben, ha Netanjahu nem zilálja szét ennyire az országot. Ő nagy mértékben felelős a helyzetért, és remélem, ahogy a válságnak vége szakad, az izraeliek meg tudnak majd szabadulni tőle. A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy nagyon sokat esett a népszerűsége, mivel őt tekintik felelősnek részben azért, hogy időben nem figyeltek föl arra, mi készül október 7-én, és részben azért is, mert nagyon lassan és nehézkesen reagáltak. Volt olyan hely, ahová 18 órával a támadás után érkeztek csak meg a felmentő csapatok. Tehát Netanjahunak is sok van a rovásán. Erdogan és Netanjahu vitájában a bagoly mondja verébnek típusú esetről van szó. Igazából egyikük sem rokonszenves, de, ha össze kell vetni, úgy gondolom, Erdogan elnöknek több van a rovásán.

Minket, magyarokat annyiban érint mindez, miután mindkét vezető Orbán Viktor barátja. Akkor most mi lesz? 

Orbán Viktor feltűnően jóban van mindkettővel. Nyilván ebben benne van az a cinizmus is, hogy azt egyik fél sem feszegeti, hogyan is lehet ez. Vagyis nem kérik rajta számon, hogy akkor válasszon, kivel van igazán jóban. Erdogan is elfogadta, hogy Orbán Netanjahuval barátkozik, és egyelőre Izrael részéről sem hallottam szemrehányást. Izraeli ellenzéki politikusok, és a nem ellenzékiek egy része is azért megkérdezi, hogy van az, hogy Orbán olyan nagy örömmel fogadja azt az Erdogant, aki Izraelt háborús bűnökkel vádolja, meg nemzetközi bíróság elé akarja állítani. Ez Orbán hintapolitikája, ide is, meg oda is játszik. Szerintem az, hogy teljesen ellentétes elveket valló emberekkel is megpróbál jóban lenni egyszerre, előbb-utóbb teljesen hiteltelenné tesz őt. Azt egyébként is látjuk, hogy a külpolitikája teljesen elvtelen, például abból, hogy Alijev elnöknek gratulált ahhoz, hogy elfoglalta Hegyi-Karabahot, aminek következtében 120 ezer keresztény örményt üldöztek el onnan. A kereszténység nagy védelmezője legalább csöndben maradt volna ennek kapcsán. Nem elég, hogy korábban akadályozta az Európai Uniót, hogy elítélje ezt az akciót – végül Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő a saját nevében tudta azt megtenni -, de még el is ment gratulálni Alijevnek. Az elvtelenségnek olyan szintjén van, amit nagyon nehezen lehet értékelni. 

Erdogan és Netanjahu konfliktusában Orbán hallgatni fog, mint a sír? 

Nyilván. Az ő taktikájához az tartozik, hogy megpróbálja mind a két barátságot fenntartani, tehát hallgatni fog, mint a sír. 

Azt is mondják, a háttérben állítólag Putyin keze is benne van a vallási színezetű konfliktus kiélezésében…

Putyin abban érdekelt, hogy minél nagyobb legyen a kavarás. Ő egy bajkeverő. Úgy tűnik, a számítása sajnos bevált, mert a világ figyelme elterelődött Ukrajnáról, és nagyon sokban átterelődött Palesztinára. Neki most érdeke, hogy ezt a konfliktust élezze. Korábban ő Netanjahuval is jóban volt, de még az is lehet, hogy azzal, hogy annyira a palesztinok mellé állt, fogadta is a Hamász vezetőit Moszkvában, az izraeli elnökkel elveszítette a jó kapcsolatát. Egyébként Erdogan is egy kétkulacsos hamis játékos. Ő megpróbál az ukránokkal, de természetesen Putyinnal is jóban lenni. Putyin látogatást is tett nála, és Erdogan nem tartotta magára nézve kötelezőnek, hogy le kellene tartóztatnia, mint háborús bűnöst. Ők jóban vannak. Sőt. Erdogan az embargót sem tartja be rendesen. Azt mondják, már Törökország annak az egyik fő kijátszója, ő az, aki az oroszoktól vásárol olajat, és a sajátjaként adja tovább. Egyébként az is gyanús, amikor Orbán arról beszél, hogy négyszázezer köbméter török gázt vesz. Ez nevetséges, hisz Törökország még magát sem tudja ellátni. Akkor azt kitől veszi? Azt is mondják, valószínűleg Azerbajdzsántól, de én ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Az is lehet, hogy az orosz gáz, és Erdogan azzal is üzletel. A gázt a törökök olcsón megkapják, és annyiért adják el nekünk, amennyiért az oroszok is adják. Az is biztos, hogy Putyin keze sajnos sok mindenben benne van. Mindenütt abban érdekelt, hogy növelje a bajt. A Nyugat-Balkánon is feszíti a helyzetet Koszovóval Szerbia segítségével. Ahol kavarni tud, és bajt tud keverni, abban ő benne van, ez természetes. 

Hogyan kerülhetett a világ ennyi kétkulacsos bajkeverő kezébe…

Én is úgy látom, hogy ez egy szörnyű baj, és úgy gondolom, most nagyon nehéz helyzetben vagyunk, mert sajnos sok ilyen van. És ráadásul jönnek fel az újak, mint a holland Geert Wilders, a szélsőjobboldali Szabadságpárt elnöke, aki novemberben megnyerte a hollandiai parlamenti választást, bár még nem tudni, lesz-e belőle egyáltalán miniszterelnök. Állítólag most itt van Magyarországon, az X-en a Hősök teréről jelentkezett be…

Forrás: hirklikk.hu