Tóth Bertalan: az egészségügyi és szociális dolgozók is kapjanak egyszeri támogatást, mint a rendőrök

2020. március 20. 10:45 2020. márc. 20. 10:45

Az MSZP elnöke szerint a két csoportnak is járna ugyanolyan egyszeri nagyobb mértékű támogatás, mint amit a rendőrök kaptak nemrég. Emellett kiállt a hatósági ár bevezetése mellett az alapvető élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések esetében is.

A Klubrádió Esti gyors című műsor csütörtök esti adásának volt vendége az MSZP elnöke (ezen a linken 17:12 perctől 21:40-ig lehet meghallgatni a nyilatkozatot). 

Tóth Bertalan arról beszélt nyitásként a műsorban, hogy azonnali egyszeri juttatást kell kapnia az egészségügyben és a szociális területen dolgozóknak, olyat, mint amit a rendőrök kaptak nemrég. A pártelnök biztos volt abban, hogy ennek a forrását is elő lehet teremteni a költségvetésből. Mint javasolta, nagyságrendileg hasonlót kell kapniuk a fronton lévőknek, mint a rendőröknek (a rendőrök - és más, a BM-nél szolgálati viszonyban állók - tavaly szilveszter előtt bruttó 500 ezer forintot kaptak a kormánytól az Index cikke szerint egyszeri támogatásként - a szerk.).

Ezt azzal indokolta Tóth Bertalan, hogy ezeknek az ágazatoknak a legmostohábbak a körülményei évek óta, most pedig a kormány tőlük várja, hogy gondoskodjanak a betegekről és idősekről, akiket a kormány arra kért, hogy maradjanak otthon.

Javaslata szerint az intézkedés forrása lehet a kormány 150 milliárdos "propagandakerete", vagy a Moldovának nyújtott 30 milliárd forint, de felvetette, hogy a külföldi, Kárpát-medencei fociakadémiákra költött több milliárd forint is lehetne a forrás, "nem is beszélve a háttér- oligarchahálózatról, ami Mészáros Lőrincen keresztül már százmilliárdokat hordott ki az oszág költségvetéséből."

Az MSZP elnöke kiemelte, hogy a kereskedők arról beszéltek, hogy van elegendő mennyiségű alapélelmiszer, csak most felvásárlási láz van, úgyhogy szerinte akik nagyon megdrágították az árakat, azok nyerészkedni akarnak a magyar embereken.

Arra is kitért, hogy az élelmiszerek és a védőfelszerelések drágulása horrorisztikus, a fogyasztóvédelem pedig jelenleg alkalmatlan az árak ellenőrzésére, mert Tóth szerint a kormány szétverte minden olyannal együtt, ami az emberek mindennapi életét segítette volna. Szerbiában ezt meg tudták tenni, ezért is javasolja az MSZP ezt - hangzott el a műsorban

Tóth Bertalan a műsorvezető kérdésére kitért arra is, hogy honvédelmi törzsek tűntek fel a stratégiai vállalatoknál a veszélyhelyzet adta különleges jogrend szerint. Mint elmondta, az ezzel kapcsolatos jogszabályt a fideszes országgyűlési többség már korábban megalkotta. Ő maga azt nem tudta megítélni, hogy mennyire hatékony ez a lépés, mivel nem ismeri azokat a honvédelmi szakértőket, akik vezettek már cégeket. Azzal nem lenne baj szerinte, ha a jogállamiság kereteit betartva kiemelt nemzetgazdasági érdekeltségű cégeket biztosítanak és védenek a honvédek - mondta el a műsorban Tóth Bertalan.

Forrás: Pécsi STOP