Tóth Bertalan: egyetértenek a kormányzati intézkedésekkel, de korlátlan felhatalmazást nem tudnak adni

2020. március 30. 15:04 2020. márc. 30. 15:04

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője szólalt fel a Parlamentben hétfőn és arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy a bizalom helyreállítása érdekében fogadják el módosítójukat, és a felhatalmazási törvénybe tegyenek bele egy időkorlátot. 

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan is felszólalt hétfőn a Parlamentben, amely a mai napon fogadhatja el a felhatalmazási törvényt, amely a járványhelyzetben időkorlát nélkül adna lehetőséget arra, hogy a kormány rendeletekkel irányíthassa az országot - az ellenzék ezzel nem ért egyet.

Tóth Bertalan hétfőn az országgyűlésben elmondta, hogy az országban megvan a képesség az együttműködésre, és erre kérte a kormánypárti képviselőket is, hogy fogadják el az MSZP által javasolt időkorlát bevezetését . amely a parlament jóváhaygásával meghosszabbítható lenne - a törvénynél. 

A hirklikk.hu cikke szerint az MSZP elnöke arról beszélt, hogy 

"korlátlan felhatalmazást nem tudunk adni a kormány számára,"

de hozzátette, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett rendeleteket az ellenzék egytől egyig támogatja, mivel sok ellenzéki javaslat (mint a hitelek törlesztésének felfüggesztése, vagy a járulékkedvezmények) is belekerült azokba. 

Arra is kitért felszólalásában, hogy nagyon bízik abban, hogy a kormány kövezkező intézkedései a munkavállalók számára valódi segítséget fognak adni. Hozzátette, abban is bízik, hogy a kormánypártiak be tudnak avatkozni azokba a folyamatokba, hogy 

„bizonyos párttársaik vagy háttérembereik (…) nem tudtak kibújni a bőrükből”, és azok a védőfelszerelések, amiket a kormány behoz az országba, „valami úton-módon Fidesz-közeli vállalkozásokhoz kerülnek”.

„Egy megyei közgyűlési elnöknek nem feladata magáncégek ajánlatait az önkormányzatoknak kiküldeni. Az lenne a feladata, hogy ingyen eljuttassa ezeket a felszereléseket” az emberekhez

– mondta.

Tóth Bertalan felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy a nyerészkedést és szabadrablást függesszék fel és határolódjanak el ezektől a háttéremberektől, politikustársaktól.

Az MSZP vezetője kitért arra is, hogy a civilek maszkot varrnak, éttermek szállítanak a kórházaknak ételt, önkormányzatok vásárolnak tesztgépet , illetve adnak gyorssegélyt a munkanélkülieknek - mindezt a kormány segítsége nélkül. Hozzátette, a párt képviselői anyagilag és tevőlegesen is kiveszik a részüket a védekezésből.

Azt is kiemelte, hogy nem erősíti a bizalmat, ha a helyi szintű védekezést irányító polgármesterek nem kapják meg a megfelelő informáciőkat a járványhelyzetről, de közben többletfeladatokat ró rájuk a kormány, támogatást azonban nem kapnak.

Tóth Bertalan szerint a kormány aláásta és megkérdőjelezte az összetartást és szolidaritást azzal, amikor azt állította, hogy az ellenzék miatt szűnhet meg a veszélyhelyzet, mivel az most is fennáll, és ezzel az ellenzék is egyetértett. Arra is felhívta a képviselők figyelmét, hogy ugyan a kormány azt hangoztatta, hogy az ellenzék miatt nem tudnak cselekedni, ehhez képest az országos tisztifőorvos egymaga intézkedett a határok lezárásáról, az iskolák bezárásáról és egyéb óvintézkedésekről.

„Nem kellett hozzá négyötöd, nem kellett hozzá kétharmad, de még a miniszterelnök sem”.

A pártelnök beszéde végén még köszönetet mondott a magyar társadalomnak a fegyelmezettségért, türelemért és erőfeszítésért, amelyet a járvány terjedésének lassítása érdekében tanúsít.

„Vigyázzunk egymásra!”

– zárta felszólalását Tóth Bertalan.

Forrás: Pécsi STOP/hirklikk.hu