Tóth Zoltán: a Fidesz választási kampányeszköze továbbra is a gyurcsányozás

2024. április 22. 06:50 2024. ápr. 22. 06:50

A gyurcsányozás egyik alappillére a Fidesz szilárd szavazóbázisának – véli Tóth Zoltán választási szakértő. Mint mondta, ez már nagyon fontos eszközzé lett az idősebb Fideszt támogató korosztályon belül. Sőt, ezt használja Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt is a kampányában. De lehet-e 2024-ben ezzel választást nyerni? – kérdeztük.

Gyurcsányozni lehet, de emlékszünk rá, hogy már kialakult a tüntetéseken az orbánozás – Orbán takarodj! –, és új elemként megjelent a magyarpéterezés is. Három részre vált, három irányú lett a választási kampány, és a hármas erőközpont között az fog dönteni, hogy mennyit veszít a Fidesz a támogatásából – vélte Tóth Zoltán. „Nem gondolom, hogy a DK különösebb előnyt, erőteret nyerne. Az viszont biztos, hogy a Magyar Péter-féle erőcsoport lényegesen növelni fogja a szavazatainak számát és a Fideszé csökkenni fog. A kérdés az, hogy mennyivel lesz kevesebb a Fideszé és mennyit tud belőle profitálni Magyar Péter, illetve a kormány által hangoztatott Gyurcsány-csapat” – magyarázta a választási szakértő.

Szerinte az ellenzéki összefogásban az MSZP, a DK, és a Párbeszéd-Zöldek együttműködése ugyan még nem tökéletes, de létezik, és a három pártnak közösen elég szilárd szavazóbázisa van, ami lehet, hogy veszít az erejéből, de soha nem fog egymillió alá csökkenni. „Úgy látom, hogy a Fidesz sem fog másfél millió szavazat alá menni, tehát a kérdés az, hogy Magyar Péter hány voksot lesz képes begyűjteni. Utóbbi lehetőségeit a minél magasabb választási részvétel erősíti. Hiszen a TISZA párt a szavazóbázisát a hagyományos nem szavazók mellett a jobb- és baloldali szavazók táborából is gyűjti” – tette hozzá. 

Magyar Péter beékelődött a két politikai erő közé? – kérdeztük a szakembert. Politikai értelemben nincs középen, mert ő a jobboldalnak egy kevésbé szélsőséges szárnya a Fideszhez képest. Határozottan jobboldali, de nem centrista. Erre érdemes figyelni – válaszolta, majd azzal folytatta: már csak azért sem lehet centrista, mert mind a két oldalról utálják. „Hallhattuk Gyurcsánytól és Orbántól is, hogy egyik sem örül Magyar Péter fellépésének. Ő maga pedig azt mondja, hogy inkább a Fideszhez húz, mint a baloldalhoz”.

Ha az MSZP, DK, Párbeszéd-Zöldek baloldali összefogását nem hívnák „Gyurcsány csapatának”, akkor nagyobb sikerük lehetne? Tóth Zoltán szerint a kormánypártok nem hagyhatják el a gyurcsányozást, mert ez a Fidesz szilárd szavazóbázisának egyik pillére. Ezt ők alakították ki, és nagyon fontos eszközzé vált a Fideszt támogató idősebb korosztályon belül. Ez egy biztos pont – emlékeztetett a szakember, s felidézte, hogy Szentkirályi Alexandra is a gyurcsányozás eszközét használja főpolgármester-jelöltként. Egy interjúban 17-szer említette valamilyen formában. „Fideszesként ő is ragaszkodik a már jól bevált stratégiához, mert a fővárosban is van egy olyan jobboldali szavazó réteg, amelynek ez vonzó lehet. Azt azonban látni kell, hogy Budapest összességében a baloldalhoz tartozik, odahúz. Viszont ez nem szünteti meg a fideszes gyurcsányozás lehetőségét” – felelte a választási szakember. 

A kormánypárti lapnak arra a kérdésére, hogy miért gyurcsányozik annyit a kampányában, azt felelte Szentkirályi: „A budapestieket zavaró jelenségek a köztisztaságtól a közlekedésen át a főváros csődközeli helyzetéig mind egy tőről fakadnak. A budapestiek pénzének jó része egész egyszerűen elfolyik Gyurcsány embereihez, Karácsony pedig ehhez napi szinten asszisztál. Ha a budapestiek bizalmat szavaznak nekem, kiszabadítom a fővárost Gyurcsány fogságából.” Tóth Zoltán szerint ez egy elvadult szélsőjobboldali álláspont, amelynek egyetlen szavát sem tudja elfogadni, és ezzel szerinte a budapestiek többsége is így van. Ezután a Fidesz főpolgármester-jelöltjének állításait pontról pontra cáfolta.  

A budapestieket zavaró jelenségek valósak, de a problémák valójában abból származnak, hogy a kormányzat gazdaságilag szándékosan kiszipolyozza a fővárost és nem engedi meg, hogy megvalósítsa a szükséges üzemeltetési és fejlesztési lehetőségeit. A „fővárosi pénzek” – amit leegyszerűsítve vagy tudatlanul használ így a főpolgármester-jelölt – valójában kettős finanszírozásból adódtak, amit a Fidesz átalakított hármas finanszírozássá. Azaz, hagyományosan külön költségvetése van a fővárosi szintnek és külön a fővárosi kerületeknek. Ehhez jött az a fideszes pénzpolitika, hogy elvonják a fővárostól az üzemeltetési és fejlesztési költségeket. Amit ebből visszaadnak, a kormány színe alatt teszik, és úgy tüntetik fel, hogy az a fejlesztés a magyar kormányé. Holott ezek a pénzek mind a fővárosnak járnának. Tehát a második mondat is eltér a valóságtól – mutatott rá Tóth Zoltán. 

A Fidesz hozzáállása Budapesthez nagyon jól visszatükröződik a fővárosi választási rendszer nemrégiben történt ismételt módosításában – folytatta érvelését. Ennek az az egyik oka, hogy az 5 százalékos küszöbbel a kamupártok indulását akarják támogatni Budapesten. A másik pedig, hogy Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelme után ne tudjon létrejönni összefogás a fővárosi közgyűlésben. A kormány ugyanis nem akarja, hogy a fővárosi közgyűlés ugyanúgy működjön, ahogy a fideszes kétharmados parlament – fejtette ki Tóth Zoltán, majd megjegyezte: „Igaza van az Európai Parlamentnek, amikor a magyarországi jogállamiság megerősítéséről szóló európai parlamenti állásfoglalás-tervezetben azt mondja, hogy Magyarországon választási autokrácia van”.

Forrás: hirklikk.hu