Aláírásgyűjtésbe kezdett az MSZP

2020. március 5. 17:20 2020. márc. 5. 17:20

Aláírásgyűjtésbe kezdett az MSZP csütörtökön Budapesten annak érdekében, hogy minél többen csatlakozzanak azon kezdeményezésükhöz, hogy az üzemanyagokból befolyó jövedéki adó egyharmadát megkaphassák az önkormányzatok útfelújításra, zöldberuházásokra.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke a Móricz Zsigmond körtéren tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlésben a jövedéki adóról szóló törvény módosítását kezdeményezték, amelynek révén jelentősen nőne az önkormányzatok útfelújításra elkölthető forrása.

A következő napokban töltőállomásokon, bevásárlóközpontoknál tartanak "konzultációt" és gyűjtenek aláírást kezdeményezésükhöz - ismertette.

Jelezte, szeretné, ha ellenzéki üggyé válna javaslatuk, ezért levélben kérte a parlamenti frakcióvezetők támogatását.

Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes közölte, 1310 kilométer, 12 millió négyzetméter utat tart fenn a Fővárosi Önkormányzat és ebből 3,3 millió négyzetméter nagyon rossz állapotban van.

Hozzátette: a kormány meghatározta, mire költhetik az iparűzési adót az önkormányzatok, és csökkenteni is tervezi azt azáltal, hogy kedvezményt adna multinacionális cégeknek, holott az önkormányzatok ebből tudnak felújítani.

Nyissuk ki az adókaput, tárgyaljuk újra, hogyan osztja meg a főváros és a kormány a budapestiek által befizetett adóbevételeket, azért, hogy jobb utak épüljenek - javasolta.

Tüttő Kata szerint ha az utak és a hidak nem lesznek normális állapotban, akkor itt se világbajnokságot, se olimpiát nem lehet rendezni, maximum egy off-road versenyt nemzetközi szinten.

Forrás: hirklikk.hu