Van, akinek csak havi 800 forintos pluszpénzt hoz a nyugdíjemelés

2019. december 14. 12:48 2019. dec. 14. 12:48

Jövőre 2,8 százalékos lesz a nyugdíjemelés, ami szakértők szerint is kevés, emiatt sokan kiegészítő támogatásra szorulnak majd. A kormány szerint minden rendben van.

Az Mfor.hu cikke szerint 2020-ban 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel számol a kormány, ez a december 11-én, szerdán a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban olvasható. 

Ugyan a kormány azt szokta állítani, hogy az infláció mértékével növeli a nyugdíjakat, a lap szerint 

"a vonatkozó törvény értelmében minden évben a következő évi költségvetés tervezésekor használt (és várt) infláció mértékével nőnek a juttatások. Bár elméletileg már más szelek fújhatnak most, mint nyár elején, amikor a parlament elfogadta a 2020-as büdzsét, a kormány kitart az akkori várakozásai mellett."

A cikk szerint ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és szakértők is úgy látják, hogy a jövő évi infláció 3 százalék fölött lesz - az MNB szeptemberben 3,4 százalékkal számolt. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ezzel kapcsolatos felvetésekre a csütörtöki, december 12-ei Kormányinfón azt felelte, a kormány kitart a 2,8 százalékos infláció mellett, de ha ettől eltérés lenne, akkor is megvan a lehetőség az infláció és a nyugdíjemelés mértéke közti korrigálásra. 

Ezzel a lap szerint a nyugdíjkiegészítésre gondolt a miniszter, mivel 

"a törvény alapján ugyanis a nyugdíjakat év végén ki kell egészíteni arra a mértékre, amennyivel az első nyolchavi, nyugdíjas kosár szerint számolt infláció meghaladja az év eleji emelést. Erre került sor idén, amikor a januári 2,7 százalékkal szemben az infláció 3,4 százalék volt a jelzett időszakban.

Ez viszont azt is jelenti egyben, hogy az év túlnyomó részében az idősek veszítenek reálértelemben, lényegében meghitelezik a költségvetésnek azt a pénzt, ami a tényadatok alapján járna nekik, de a kompenzációs mechanizmus miatt csak az év vége felé jutnak hozzá."

Az Mfor.hu azt is kiszámította - mivel nem egyenlő mértékben éri a nyugdíjakat az emelés -, hogy jövőre havi 804 forinttól az 56 ezer forintot is meghaladó lehet az emelés.

Ez úgy jön ki, hogy sokan a nyugdíjas alapellátást kapják - ez jó egy évtizede 28 500 forintot jelent -, de akadnak olyan nyugdíjasok is - nagyon kevesen -, akik havi kétmillió forint fölött kapnak nyugellátást.

Viszont, mivel a kormányon kívül mindenki más magasabb inflációval számol, így a lap szerint a nyugdíjasok eleve mínuszból indulnak,

"egy átlagos 135 ezer forintos ellátás esetén havi 3806 forint helyett 4622 forint többletet jelentene. Egész évre vetítve tehát 9788 forintot veszít egy átlagos ellátásban részesülő személyA legkisebb nyugdíj esetén havi 172 (évi 2066 forintot), a legnagyobb, kétmilliós ellátásnál pedig 12 084 forintot (évi 145 008 forintot) bukik az érintett az alacsonyabb mértékű emelés miatt."

Ráadásul a 2,8 százalékos nyugdíjemelést az élelmiszerárak és egészségügyi termékek emelkedése várhatóan el fogja vinni - jelzi előre az Mfor.hu.

Forrás: Pécsi STOP/mfor.hu