Vége a lengyel-magyar barátságnak?

2020. április 26. 11:11 2020. ápr. 26. 11:11

Orbán üzent Tusknak, Tusk vírushoz hasonlította az Orbán féle politikusokat és megosztó politikájával egy náci birodalmi gondolkodóra is utalt: „Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra”, aminek folyományaként a EP fideszes tagjai bocsánatkérésre szólították fel őt, amiért burkoltan lenácizta a magyar miniszterelnököt.

Most ott tartunk, hogy Radoslaw Sikorski lengyel EP-képviselő (volt lengyel külügyminiszter) is beleszállt a magyar kormányba. „Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és Vlagyimir Putyin körbeudvarlása” – írja a képviselő. Hozzátette: Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak”. Ma Deutsch Tamás Fideszes EP-képviselő válaszolt neki, amiben visszakérdez lengyel kollégájától, mert szerinte a Néppárt elnöke az, aki a megosztás politikájával játszik.

Mindezek hátterének megértésére megkérdeztük Gordon István Lengyelország szakértőt, aki 16 évnyi varsói tapasztalattal a háta mögött elmondta, hogy jelenleg elnök választási kampány folyik Lengyelországban, ezért is kerülhetett előtérbe a hetek történése. Tusk (a Polgári Platform egykori vezetője), aki köztudomásúan nem ápol jó kapcsolatot a lengyel kormánnyal. Az, hogy ebbe a vitába beszállt Sikorski is, nagyon fontos momentum, hiszen őt a lengyelek mértékadó, fontos figurának tekintik. Véleményére még a Kaczynski-féle PiS is figyel. Így tehát nem meglepő, ha haza üzennek a politikusok.

Még egy különleges adalék, amely csak a lengyel lapokban ismeretes – teszi hozzá a szakértő, hogy a lengyel újságírók kérdéssel fordultak az ottani külügyminisztériumhoz, amelyben értetlenségüknek adtak hangot: miért nem foglal állást a külügy, amikor egy lengyelt ilyen durva támadás ér külföldről.

Az események tükrében joggal fogalmazódik meg a kérdés: vajon a nyilatkozati adok-kapok befolyással lehet-e a lengyel-magyar barátságra, azaz Kaczynski és Orbán viszonyára. Gordon István véleménye szerint semennyire sem, hiszen Tusk bár lengyel politikus, de mégis a lengyel elnök pártjával szembeni legnagyobb ellenzéki párt alapítója, akit bár nemzetközi szinten ismernek, Lengyelországban már kevésbé befolyásos politikus. Elegendő csak arra gondolnunk, hogy az unióban zajló 7-es cikkelyes eljárás esetén már biztos, hogy meg lesz a két ország összetartása, tehát ha Lengyelország ellen kellene szavazni, Magyarország megvétózza és fordítva.

A Fidesz Európai Néppártból való kizárása pedig csak akkor lehetséges, ha esetleg a nemzetközi sajtó és a politika folyamatosan napirenden tartja az ügyet, de ott úgy tűnik, a kezdeti fellángolás után most lenyugodtak a kedélyek – tette hozzá Gordon.

A magyar és a lengyel közvélemény számára azonban május közepéig, az elnökválasztásig ez a tűz biztosan lobogni fog.

Forrás: hirklikk.hu