Volt idő, amikor a Fidesz még két kézzel kapott a külföldi támogatásért

2023. december 13. 15:20 2023. dec. 13. 15:20

A magyar parlament kormánypárti többsége elfogadta a szuverenitásról szóló törvényt. Ennek lényege, hogy a büntető törvénykönyv kiegészült, mégpedig oly módon, hogy „a választói akarat tiltott befolyásolásának számít és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a jelölőszervezet tagja, felelős személye vagy vezető tisztségviselője, valamint a jelölt, aki tiltott külföldi támogatást, vagy a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt használ fel.” A Fidesz nem volt mindig ennyire finnyás, volt idő, amikor a párt életben maradását a Németországból érkező guruló eurók biztosították.

A mostani jogszabály készítőinek figyelme arra is kiterjedt, hogy „az önkormányzati választáson jelölőszervezetként induló szervezetek, így az egyesületek se fogadhassanak el külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az önkormányzati választáson.” Ugyanez vonatkozik az országgyűlési képviselőkre, a helyi önkormányzati képviselőkre és polgármesterekre, valamint az Európai Parlament tagjainak választásán induló jelöltekre: ők szintén nem befolyásolhatják külföldi támogatásból a választói akaratot.

Néhány évvel ezelőtt Orbán Viktort és a Fideszt még nem zavarta a külföldről érkező befolyásolás, s a Konrad Adenauer Stiftung és a Hans Seidel Stiftung pártalapítványokon keresztül milliókat kaptak a németországi testvérpártoktól. A német CDU Konrad Adenauer pártalapítványa 2004 és 2006 között évente 20 ezer, 2007 és 2010 között pedig évi 30 ezer euróval támogatta Orbán Viktor pártját, miközben a másik német jobboldali párt, a bajor CSU Hanns Seidel Stiftung nevű alapítványától is kaptak guruló eurókat. 

Ezeket a juttatásokat Orbánék nem verték nagydobra, s jó okuk volt erre: a nyolc szűk esztendő elmúltával, 2010 után már ismét hozzáfértek a húsos fazékhoz. Mertek is belőle rendesen, s a Fidesz innentől már nem szorult rá, hogy megalázó módon, külföldi pénzekért kuncsorogjon.

Azok számára, akiket érdekel, hogy miként vásárolta meg a Soros György nevű első számú közellenség a nemzet felemelkedésén munkálkodó legjobbjainkat, miként támogatta őket a tudás megszerzésében, egy rövid, teljességre távolról sem törekvő emlékeztetőt állítottunk össze. 

Elsőként Orbán Viktort említjük. Magyarország jelenlegi miniszterelnöke 1988 áprilisától a Soros Alapítvány pénzéből gründolt Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, és 1989 szeptemberétől az alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta. Szijjártó Péter, a különös frizurájáról és Lavrov orosz külügyminiszterrel való barátságáról elhíresült, munkaidejének nem kis hányadát repüléssel a levegőben töltő magyar külügyminiszter, 16 éves korában Soros Györgynek köszönhetően középiskolásként fél évig az Egyesült Államokban tanult. A Fidesz egyik alapítója, Szájer József, aki egy brüsszeli melegtalálkozóról történő, ereszcsatornán véghez vitt menekülése folytán néhány éve eltűnt a magyar közéletből, 1986–87-ben Soros-ösztöndíjjal az Oxfordi Egyetemen pallérozta később legendássá vált jogi alapismereteit.

Schmidt Mária, Orbán Viktor egyik bizalmasa sem maradt ki a sorból: a mára milliárdossá avanzsált történész asszony 1985-től azért kapott hároméves kutatási ösztöndíjat a Soros Alapítványtól, hogy a magyar zsidóság XX. századi történelmének tanulmányozza. Kövér László, aki jelenleg házelnökként őrködik a parlament rendjén és méltóságán, 1987–1988 között Soros-ösztöndíjjal kutathatta a közép-európai társadalmi mozgalmakat. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárnak sem volt könnyű az élete, mert 1994 és 1995 között kénytelen volt Soros-ösztöndíjjal Oxfordban a The Queen's College-ban tanulni.

Szinte vég nélkül sorolhatnánk a Fidesz jelenlegi nagyágyúinak hányattatásait, még Deutsch Tamást is megkörnyékezte a Soros nevű sátán, őt annak idején arra kényszerítették, hogy a Fidesz és az SZDSZ ifjú reménységei számára részben Magyarországon, részben Angliában működő 6 hónapos menedzseriskola hallgatója legyen.

Ilyen előzmények után érthető, ha a Fidesz ódzkodik a külföldi befolyásolástól. Náluk jobban senki sem tudhatja, milyen veszélyeket rejt, ha valaki külföldről próbál pénzhez jutni.

Forrás: hirklikk.hu