2014. november 28. péntek | 48. HÉT | 332. NAP | 04:58 | STEFÁNIA, DEZDEMÓNA

Sokan megirigyelnék ezt a gyűjteményt

2012. július 29. | 18:33
Szász Endre, a világhírű festő, amikor megvásárolta a hajdani Somssich-Matulay-kúriát, kevesen hitték, hogy megmenti a patinás épületet, és valóban ígéreteihez hűen eredeti állapotában újítja fel, s még a várdai kastély körüli parkba is életet lehel.

A házat már életében valóságos múzeumnak rendezte be, saját festményei, szőttesei, kerámiái, nyomatai mellett az antik iránti rajongásának megannyi megnyilvánulása kapott helyet a falak között. A tavaly ősszel a nagyközönség számára is megnyitott várdai Szász-kúria gyűjteményét sok megyei múzeum is megirigyelné.

Az amúgy levegős előteret például egy hatalmas, 17. századi diófaberakásos tölgyfaszekrény uralja, hajdan egy püspöki palota díszének készült, Várdára kerülésekor igencsak megszenvedtek a szállítómunkások, mire mai helyére állították.

- A koronát, mely több mint másfél mázsa, nyolcan emelték a helyére. Gyönyörű a díszítése, a tizenkét apostol mellett a négy évszakot szimbolizáló alakok is művészien megmunkáltak: utóbbiakat a férjem is gyakran választotta témául - meséli Szászné Hajdú Katalin, a festő özvegye, aki tavaly ősszel nyitotta meg a művész halála óta zárt kastély kapuit az érdeklődők előtt, s vezeti körbe a mind gyakoribb, Szász Endre életére-otthonára-művészetére kíváncsi látogatócsoportokat az egykori közös otthonban.

A valamikori műterembe vezető folyosón gondosan válogatott festmények mutatják be Szász Endre életútját a marosvásárhelyi gimnáziumi évektől a budapesti főiskolás korszakon át az amerikai-kanadai esztendőkig, majd a hazatérés utáni évekig. Az egyik képről egy tehetséges tinédzser tanulmányrajza köszön vissza, aztán a háború pillanatai, majd az ismert és befutott festő különféle korszakai: rajzok, nyomatok, festmények, sőt ruha- és ékszertervek - utóbbiakat már nem tudta megvalósítani, így ez a feladat özvegyére maradt.

A műterem akár önálló kis múzeumként is megállná a helyét, porcelánok, faliszőnyegek, a festő állványa, rajta a megkeményedett, kikevert színekkel, az egyik polc pedig roskadozik a könyvektől. Omar Khajjám Rubáijátjából vagy fél tucat kiadást találunk, mindegyiket a művész illusztrálta, sőt, tulajdonképpen a nagy áttörés is részben a könyveknek köszönhető.

Szász Endrét ugyanis 1950-ben koholt vádak - fegyverrejtegetés - alapján tíz év börtönre ítélték, s bár egy év múlva szabadult, ajánlatos volt neki valami politikailag semleges témát keresnie. Így egy ideig könyvillusztrátorként kereste kenyerét: több száz mű díszítése fűződik a nevéhez, s ezekkel a tollrajzokkal és rézkarcokkal vált széles körben ismertté. Ekkor alakította ki stílusteremtő vonalrajzait, s készítette sajátos, puha felületeket létrehozó, hidegtű technikával készült rézkarcait, s alakult ki egyedi művészeti stílusa, a jellegzetes Szász Endre kompozíció, elvont, erősen stilizált alakokkal, amelynek fő motívuma a művészi fantázia szülte, szemben álló, hosszú nyakú és vállú, keskeny arcú félalak.

Előbb idehaza, majd külhonban ismerték el munkásságát, utóbbi merész lépésre sarkallta, s 1971-ben, ugyan érvényes útlevéllel, de elhagyta az országot. Kanadában, Torontóban, majd Kaliforniában, Los Angelesben telepedett le, s hamar a helyi galériák kedvencévé vált.
- Rengeteg újságcikk született róla - mutatja büszkén özvegye -, többször is azt írják róla, hogy jobb, mint Picasso. Ő magát Dalínál tartotta tehetségesebbnek, csak úgy vélte, neki jobb a marketingje. Ezért aztán, amikor Amerikában egyszer alá kellett írnia egy szerződést, a felét kérte, mint amit Dalí kapna. Először legyintettek rá, aztán némi információgyűjtés után mégis megadták neki.

A tengerentúli diadalmenetet idehaza nehezen tudta feldolgozni a központi kultúrvezetés, művészetét giccsgyanúsként emlegették, s igazából csak végleges hazatelepülése után fogadták be a hivatalos művészetirányítók. Nem úgy a művészvilág: Kányádi Sándorral például haláláig szoros barátság kötötte össze, a folyosó falán a Kossuth-díjas költő Szász Endréhez írt verse is olvasható.
- Igencsak komoly érzéke volt az íráshoz is - magyarázta Szászné Hajdú Katalin. - Apja orvosnak szánta, a magyartanára viszont írónak képzelte el. Aztán ezekből - mutatja a marosvásárhelyi gimis évek alatt született naplókat - kiderül, kezdettől festőnek készült.

Ezek után nem meglepő, hogy a csíkszeredai fiúnak már tizenöt évesen saját kiállítása volt, s hogy ötvenéves korára elérte a világhír. S vele az anyagi biztonság, melynek bizonyítékait a kúria halljában, ebédlőjében és könyvtárában láthatjuk. Elképesztő gyűjtemény sorakozik a polcokon, falakon, bútorokon, decensen keveredve a különféle Szász-relikviákkal, s az özvegy kedvenc festményeivel.

- Ez az egyik legújabb szerzeményem - mutatja az özvegy a Hidegháború után című szürrealista képet, melyről csak hosszas vizsgálat után tudta eldönteni, valóban férje keze munkáját dicséri. - Rengeteg a hamisítvány, folyamatosan jönnek vásárlók, nézzem meg, mit vettek, s bizony sokszor ki kell, hogy ábrándítsam őket. Mivel Bandi elképesztően sokat dolgozott, sok festménye maradt fenn, s így a hamisítók a nagy számok alapján könnyebben szedik rá a laikusokat. Aki bizonyosan eredeti Szász Endre-képeket szeretne látni, itt, a várdai kastélyban biztosan nem fog csalódni.


Forrás: STOP/Sonline.hu   |   STOP

címkék
Szász Endre, Szászné Hajdú Katalin, múzeum


a rovat további hírei
Levéltári éjszaka lesz Márai-iratokkal A Compact Disco magyar nyelvű dalt írt Még ne menjen a bécsi Néprajzi Múzeumba Pályázatot írnak ki a nyíregyházi színház igazgatói posztjának betöltésére Magna Cum Laude: új lemez és 15 éves jubileumi koncert Harmadszor rendezik meg az Újszövetség Maratont Székesfehérváron Vetélkedő indul a Nemzeti Színház történetéről
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Önnek tetszik az ötlet, hogy vasárnap ne legyenek nyitva a boltok?

bővebben
Igen Nem Nem élek már Magyarországon/hamarosan kiköltözök, így nem érint
címkefelhő
Nincs is szebb ruha a valódi bőrnél
Noha Jasmin, kifejezetten szereti a csinos viseleteket, a natúr bőrnél semmi nem áll jobban neki.
Egy szlovéniai séta margójára
Eni első szlovéniai sétája bizonyára sokaknak okozott maradandó élményt
Vadítóan dögös, csábítóan sexi, vagy fordítva?
Szem és egyéb testrészek nem maradnak szárazon, ha ez az dögös csaj kezelésbe vesz.