2016. május 25. szerda | 21. HÉT | 146. NAP | 12:59 | ORBÁN, GERGELY

Sokan megirigyelnék ezt a gyűjteményt

2012. július 29. | 18:33
Szász Endre, a világhírű festő, amikor megvásárolta a hajdani Somssich-Matulay-kúriát, kevesen hitték, hogy megmenti a patinás épületet, és valóban ígéreteihez hűen eredeti állapotában újítja fel, s még a várdai kastély körüli parkba is életet lehel.

A házat már életében valóságos múzeumnak rendezte be, saját festményei, szőttesei, kerámiái, nyomatai mellett az antik iránti rajongásának megannyi megnyilvánulása kapott helyet a falak között. A tavaly ősszel a nagyközönség számára is megnyitott várdai Szász-kúria gyűjteményét sok megyei múzeum is megirigyelné.

Az amúgy levegős előteret például egy hatalmas, 17. századi diófaberakásos tölgyfaszekrény uralja, hajdan egy püspöki palota díszének készült, Várdára kerülésekor igencsak megszenvedtek a szállítómunkások, mire mai helyére állították.

- A koronát, mely több mint másfél mázsa, nyolcan emelték a helyére. Gyönyörű a díszítése, a tizenkét apostol mellett a négy évszakot szimbolizáló alakok is művészien megmunkáltak: utóbbiakat a férjem is gyakran választotta témául - meséli Szászné Hajdú Katalin, a festő özvegye, aki tavaly ősszel nyitotta meg a művész halála óta zárt kastély kapuit az érdeklődők előtt, s vezeti körbe a mind gyakoribb, Szász Endre életére-otthonára-művészetére kíváncsi látogatócsoportokat az egykori közös otthonban.

A valamikori műterembe vezető folyosón gondosan válogatott festmények mutatják be Szász Endre életútját a marosvásárhelyi gimnáziumi évektől a budapesti főiskolás korszakon át az amerikai-kanadai esztendőkig, majd a hazatérés utáni évekig. Az egyik képről egy tehetséges tinédzser tanulmányrajza köszön vissza, aztán a háború pillanatai, majd az ismert és befutott festő különféle korszakai: rajzok, nyomatok, festmények, sőt ruha- és ékszertervek - utóbbiakat már nem tudta megvalósítani, így ez a feladat özvegyére maradt.

A műterem akár önálló kis múzeumként is megállná a helyét, porcelánok, faliszőnyegek, a festő állványa, rajta a megkeményedett, kikevert színekkel, az egyik polc pedig roskadozik a könyvektől. Omar Khajjám Rubáijátjából vagy fél tucat kiadást találunk, mindegyiket a művész illusztrálta, sőt, tulajdonképpen a nagy áttörés is részben a könyveknek köszönhető.

Szász Endrét ugyanis 1950-ben koholt vádak - fegyverrejtegetés - alapján tíz év börtönre ítélték, s bár egy év múlva szabadult, ajánlatos volt neki valami politikailag semleges témát keresnie. Így egy ideig könyvillusztrátorként kereste kenyerét: több száz mű díszítése fűződik a nevéhez, s ezekkel a tollrajzokkal és rézkarcokkal vált széles körben ismertté. Ekkor alakította ki stílusteremtő vonalrajzait, s készítette sajátos, puha felületeket létrehozó, hidegtű technikával készült rézkarcait, s alakult ki egyedi művészeti stílusa, a jellegzetes Szász Endre kompozíció, elvont, erősen stilizált alakokkal, amelynek fő motívuma a művészi fantázia szülte, szemben álló, hosszú nyakú és vállú, keskeny arcú félalak.

Előbb idehaza, majd külhonban ismerték el munkásságát, utóbbi merész lépésre sarkallta, s 1971-ben, ugyan érvényes útlevéllel, de elhagyta az országot. Kanadában, Torontóban, majd Kaliforniában, Los Angelesben telepedett le, s hamar a helyi galériák kedvencévé vált.
- Rengeteg újságcikk született róla - mutatja büszkén özvegye -, többször is azt írják róla, hogy jobb, mint Picasso. Ő magát Dalínál tartotta tehetségesebbnek, csak úgy vélte, neki jobb a marketingje. Ezért aztán, amikor Amerikában egyszer alá kellett írnia egy szerződést, a felét kérte, mint amit Dalí kapna. Először legyintettek rá, aztán némi információgyűjtés után mégis megadták neki.

A tengerentúli diadalmenetet idehaza nehezen tudta feldolgozni a központi kultúrvezetés, művészetét giccsgyanúsként emlegették, s igazából csak végleges hazatelepülése után fogadták be a hivatalos művészetirányítók. Nem úgy a művészvilág: Kányádi Sándorral például haláláig szoros barátság kötötte össze, a folyosó falán a Kossuth-díjas költő Szász Endréhez írt verse is olvasható.
- Igencsak komoly érzéke volt az íráshoz is - magyarázta Szászné Hajdú Katalin. - Apja orvosnak szánta, a magyartanára viszont írónak képzelte el. Aztán ezekből - mutatja a marosvásárhelyi gimis évek alatt született naplókat - kiderül, kezdettől festőnek készült.

Ezek után nem meglepő, hogy a csíkszeredai fiúnak már tizenöt évesen saját kiállítása volt, s hogy ötvenéves korára elérte a világhír. S vele az anyagi biztonság, melynek bizonyítékait a kúria halljában, ebédlőjében és könyvtárában láthatjuk. Elképesztő gyűjtemény sorakozik a polcokon, falakon, bútorokon, decensen keveredve a különféle Szász-relikviákkal, s az özvegy kedvenc festményeivel.

- Ez az egyik legújabb szerzeményem - mutatja az özvegy a Hidegháború után című szürrealista képet, melyről csak hosszas vizsgálat után tudta eldönteni, valóban férje keze munkáját dicséri. - Rengeteg a hamisítvány, folyamatosan jönnek vásárlók, nézzem meg, mit vettek, s bizony sokszor ki kell, hogy ábrándítsam őket. Mivel Bandi elképesztően sokat dolgozott, sok festménye maradt fenn, s így a hamisítók a nagy számok alapján könnyebben szedik rá a laikusokat. Aki bizonyosan eredeti Szász Endre-képeket szeretne látni, itt, a várdai kastélyban biztosan nem fog csalódni.


Forrás: STOP/Sonline.hu   |   STOP

címkék
Szász Endre, Szászné Hajdú Katalin, múzeum


a rovat további hírei
Balaton Sound: teljes a fellépők listája Udvaros Dorottya és Kovács Gerzson Péter lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége Végső nyughelyére helyezték Gabriel García Márquezt Kolumbiában Nagy bukta volt Sean Penn filmje Cannes-ban Meghalt Morgan Freeman magyar hangja Na ki verte szájon a ködöt eregető boszorkányt? A vízen járók védőszentjét ünneplik Mohácson
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő