2014. szeptember 02. kedd | 36. HÉT | 245. NAP | 20:51 | REBEKA, DORINA

Visszajátszható opera, Haydn hordói: komolyzene és Vylyan Terasz a Katlanon

2012. július 29. | 09:13
Augusztus elsején indul be az ötödik Ördögkatlan Fesztivál három dél-baranyai kisfaluban, Kisharsányban, Nagyharsányban és Palkonyán. Az öt nap alatt számtalan koncerttel és egy orgona-avatással várják a látogatókat, a Vylyan Teraszon pedig sanzonokkal, megzenésített versekkel fogadják a betérőket.

Augusztus elsején indul a gyors népszerűségre szert tevő, ám ugyanakkor még mindig családias hangulatú ötödik Ördögkatlan Fesztivál. Előző cikkeinkben a Katlan színházi kínálatából, illetve a megannyi könnyűzenei koncertből ajánlottunk csemegéket az olvasóknak, most pedig a komolyzene kedvelőinek kedveskedünk, valamint bemutatjuk a Vylyan Terasz programkínálatát is.

Elsőként a Mozart-operakalauzt ajánlanánk Nagyharsányban, amelyben amellett, hogy a híres szerző három legismertebb olasz nyelvű operáját mutatják be fiatal énekesek - Figaro házassága, Don Giovanni, Cosi fan tutte -, lehetőség lesz a beszélgetős koncert alatt több olyan dologra is, amelyet máshol nem engednének meg a karnagyok. Vissza lehet majd kérni az énekesektől egy-egy dalrészletet, lehetősége nyílik a közönségnek, hogy csak a zenére, vagy csak az énekszólamokra koncentráljon, de akár jeleneteket is meg lehet variálni, máshogy kipróbálni. Az esten zongorán kísér, vezényel és mesél Dinyés Dániel, a közreműködő énekesek pedig a következők: Szolnoki Apollónia, Herczenik Anna, Kiss Tivadar, Cseh Antal operaénekesek.

Következő zenei ínyencségként Várdai István és Baráti Kristóf közös koncertjét ajánlanánk. Várdai István nyolc évesen kezdett csellózni, majd 2007-ben harmadik lett a moszkvai Csajkovszkij Versenyen. Huszonhárom évesen a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt nemcsak megnyerte, hanem még a közönségdíjat is megkapta tudásáért.

Baráti Kristóf zenész családból származik, Venezuelában élt, ott adta első zenekari kíséretes koncertjét nyolc évesen. Hazatérve Magyarországra a Zeneakadémia Kiemelt Tehetségek Osztályába járt, rendszeresen szerepelt a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a MÁV Szimfonikusokkal. Jelenlegi hangszere egy 1703-ban készült Stradivarius, a "Lady Harmsworth", melyet a Stradivari Alapítványtól kapott. A Katlanba Bach-hal, Ligeti György, Dubrovay és Ravel muzsikáival készülnek csellóval és hegedűvel, a közönség augusztus 4-én láthatja őket a palkonyai templomban.

Ünnepi eseménynek lesz tanúja az idei Ördögkatlan Fesztivál és a látogatói. Míg tavaly a templomot tatarozták és hozták rendbe, addig ez évben már orgonát is avatnak Kisharsányban. Augusztus 2-án Pálúr János orgonaművész lesz az első, aki megszólaltatja az eddig néma orgonát. Augusztus 4-én pedig Dinyés Soma és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Kamarazenekara kíséretében szólalnak meg klasszikusok a régi-új orgonán. A siklósi Dolce Hegedűegyüttes is fellép a Katlanban, a fesztivál alatt mindhárom település templomában megfordulnak széles - a barokk zenétől a mai zenékig tartó - repertoárjukkal.
A többi komolyzenei programot a http://www.ordogkatlan.hu/p/koncert.html menüpont alatt találják a könnyűzenei koncertekkel együtt.

Vylyan Terasz: Haydn hordóitól az ördög hárfájáig

Augusztus 2-án a Katlan egyik díszvendégének, Böröcz Andrásnak a performanszát maga Parti Nagy Lajos nyitja meg délután három órakor a Vylyan Teraszon. A "Szent Hajdan" gyöngyei, Haydn hordói a több éve tartó "Művészi Hordók" projektjének újabb állomása. A performanszban Parti Nagy és Böröcz mellett Szemző Tibor kortárs zeneszerző is közreműködik.

Délután négytől Szemző Hamvas Béla Láthatatlan történetéből ihletett koncertjét hallgathatja a közönség, öt órától pedig Parti Nagy Lajossal beszélget Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője. Este hat órától Különbéke címmel a Kaláka együttes adja elő Szabó Lőrinc megzenésített verseit Rátóti Zoltán színművész, kaposvári direktor közreműködésével.

Augusztus 3-án délután háromtól Ágoston Zoltán Kőrösi Zoltán futball-íróval beszélget új könyvéről, Az utolsó meccsről, majd elkocognak bemelegíteni az este hatkor kezdődő Íróválogatott-Katlancsapat barátságos meccs előtt.
Fél öttől Juhász Gábor és Gyémánt Bálint ad közös koncertet, este hattól pedig a kaposvári másodéves színészosztály mutatja be Az ördög hárfái címmel Sebő Ferenc megzenésített verseit. Őket este hét órától a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjai követik, akik sanzonokat adnak elő Majtényi András kíséretével a Vylyan Terasz Bogyózójában.

Augusztus 4-én délután fél öttől a Nyugat Most irodalmi lap alapító-főszerkesztőjével, Szabó Zoltán Attilával a P.E.N. Club elnöke, Petőcz András beszélget. Este hat órától A szerető álma címmel Tóth Krisztina írásait mutatják be - zenével körítve - Hargitai Iván rendezésében a következő közreműködők: Takács Katalin, Ágoston Béla, Mizsei Zoltán, Widder Kristóf.
Augusztus 5-én délután négy órától Sárik Péter és Berki Tamás jazz-előadók tízéves jubileumi koncertjüket adják a Teraszon.
A Vylyan Terasz bővebb programjairól ezen a linken tájékozódhatnak.


Szerző: Vidó Gábor T.   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   STOP


a rovat további hírei
Bélyeg a mádi és a miskolci zsinagógáról Legjobb koreográfiáért járó díjat kapott a Pécsi Balett igazgatója Oravecz Imre díszvendég lesz Magyarkanizsán Hatalmas olvasási akciót tartanak Lengyelországban Színházak éjszakája: Egyetlen jeggyel 27 budapesti színház Fabricius Gábor akciófilmmel szerepel a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon Ma kezdődik a BuSho rövidfilmfesztivál
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
címkefelhő

Itt van az ősz, itt van újra
Medline is őszi színekbe öltözött, de szerencsére úgy gondolta, hogy még utoljára megszabadul mindenétől.
Shiva, akár egy istennő
Mindent felperzsel maga kőrül, ha a szituáció úgy hozza.