2015. március 02. hétfő | 10. HÉT | 61. NAP | 15:59 | LUJZA, HARRI

Visszajátszható opera, Haydn hordói: komolyzene és Vylyan Terasz a Katlanon

2012. július 29. | 09:13
Augusztus elsején indul be az ötödik Ördögkatlan Fesztivál három dél-baranyai kisfaluban, Kisharsányban, Nagyharsányban és Palkonyán. Az öt nap alatt számtalan koncerttel és egy orgona-avatással várják a látogatókat, a Vylyan Teraszon pedig sanzonokkal, megzenésített versekkel fogadják a betérőket.

Augusztus elsején indul a gyors népszerűségre szert tevő, ám ugyanakkor még mindig családias hangulatú ötödik Ördögkatlan Fesztivál. Előző cikkeinkben a Katlan színházi kínálatából, illetve a megannyi könnyűzenei koncertből ajánlottunk csemegéket az olvasóknak, most pedig a komolyzene kedvelőinek kedveskedünk, valamint bemutatjuk a Vylyan Terasz programkínálatát is.

Elsőként a Mozart-operakalauzt ajánlanánk Nagyharsányban, amelyben amellett, hogy a híres szerző három legismertebb olasz nyelvű operáját mutatják be fiatal énekesek - Figaro házassága, Don Giovanni, Cosi fan tutte -, lehetőség lesz a beszélgetős koncert alatt több olyan dologra is, amelyet máshol nem engednének meg a karnagyok. Vissza lehet majd kérni az énekesektől egy-egy dalrészletet, lehetősége nyílik a közönségnek, hogy csak a zenére, vagy csak az énekszólamokra koncentráljon, de akár jeleneteket is meg lehet variálni, máshogy kipróbálni. Az esten zongorán kísér, vezényel és mesél Dinyés Dániel, a közreműködő énekesek pedig a következők: Szolnoki Apollónia, Herczenik Anna, Kiss Tivadar, Cseh Antal operaénekesek.

Következő zenei ínyencségként Várdai István és Baráti Kristóf közös koncertjét ajánlanánk. Várdai István nyolc évesen kezdett csellózni, majd 2007-ben harmadik lett a moszkvai Csajkovszkij Versenyen. Huszonhárom évesen a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt nemcsak megnyerte, hanem még a közönségdíjat is megkapta tudásáért.

Baráti Kristóf zenész családból származik, Venezuelában élt, ott adta első zenekari kíséretes koncertjét nyolc évesen. Hazatérve Magyarországra a Zeneakadémia Kiemelt Tehetségek Osztályába járt, rendszeresen szerepelt a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a MÁV Szimfonikusokkal. Jelenlegi hangszere egy 1703-ban készült Stradivarius, a "Lady Harmsworth", melyet a Stradivari Alapítványtól kapott. A Katlanba Bach-hal, Ligeti György, Dubrovay és Ravel muzsikáival készülnek csellóval és hegedűvel, a közönség augusztus 4-én láthatja őket a palkonyai templomban.

Ünnepi eseménynek lesz tanúja az idei Ördögkatlan Fesztivál és a látogatói. Míg tavaly a templomot tatarozták és hozták rendbe, addig ez évben már orgonát is avatnak Kisharsányban. Augusztus 2-án Pálúr János orgonaművész lesz az első, aki megszólaltatja az eddig néma orgonát. Augusztus 4-én pedig Dinyés Soma és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Kamarazenekara kíséretében szólalnak meg klasszikusok a régi-új orgonán. A siklósi Dolce Hegedűegyüttes is fellép a Katlanban, a fesztivál alatt mindhárom település templomában megfordulnak széles - a barokk zenétől a mai zenékig tartó - repertoárjukkal.
A többi komolyzenei programot a http://www.ordogkatlan.hu/p/koncert.html menüpont alatt találják a könnyűzenei koncertekkel együtt.

Vylyan Terasz: Haydn hordóitól az ördög hárfájáig

Augusztus 2-án a Katlan egyik díszvendégének, Böröcz Andrásnak a performanszát maga Parti Nagy Lajos nyitja meg délután három órakor a Vylyan Teraszon. A "Szent Hajdan" gyöngyei, Haydn hordói a több éve tartó "Művészi Hordók" projektjének újabb állomása. A performanszban Parti Nagy és Böröcz mellett Szemző Tibor kortárs zeneszerző is közreműködik.

Délután négytől Szemző Hamvas Béla Láthatatlan történetéből ihletett koncertjét hallgathatja a közönség, öt órától pedig Parti Nagy Lajossal beszélget Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője. Este hat órától Különbéke címmel a Kaláka együttes adja elő Szabó Lőrinc megzenésített verseit Rátóti Zoltán színművész, kaposvári direktor közreműködésével.

Augusztus 3-án délután háromtól Ágoston Zoltán Kőrösi Zoltán futball-íróval beszélget új könyvéről, Az utolsó meccsről, majd elkocognak bemelegíteni az este hatkor kezdődő Íróválogatott-Katlancsapat barátságos meccs előtt.
Fél öttől Juhász Gábor és Gyémánt Bálint ad közös koncertet, este hattól pedig a kaposvári másodéves színészosztály mutatja be Az ördög hárfái címmel Sebő Ferenc megzenésített verseit. Őket este hét órától a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjai követik, akik sanzonokat adnak elő Majtényi András kíséretével a Vylyan Terasz Bogyózójában.

Augusztus 4-én délután fél öttől a Nyugat Most irodalmi lap alapító-főszerkesztőjével, Szabó Zoltán Attilával a P.E.N. Club elnöke, Petőcz András beszélget. Este hat órától A szerető álma címmel Tóth Krisztina írásait mutatják be - zenével körítve - Hargitai Iván rendezésében a következő közreműködők: Takács Katalin, Ágoston Béla, Mizsei Zoltán, Widder Kristóf.
Augusztus 5-én délután négy órától Sárik Péter és Berki Tamás jazz-előadók tízéves jubileumi koncertjüket adják a Teraszon.
A Vylyan Terasz bővebb programjairól ezen a linken tájékozódhatnak.


Szerző: Vidó Gábor T.   |  egyéb írások a szerzőtől »   |   STOP


a rovat további hírei
Elkészítette első stúdióalbumát Kállay-Saunders András Alan Rickman Kristián-díjat kap Filmszemle Lakiteleken Júniusban nyílik a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház Kilencvenedik születésnapjára készül a pekingi Palotamúzeum Koreai világzenei koncert lesz Budapesten Színházművészeti szakmai nap egy kiskunfélegyházi általános iskolában
címlap »
fotó, videó »
Sztárklikk »
1/5
CHF / HUF

szavazás
Ön szerint le kell mondania Fodor Ibolyának a képviselői mandátumáról?

bővebben
Igen Nem
címkefelhő

Ashlee szebbik oldala
Sokáig gondolkozott, hogy kitárulkozzon e, mert a bomba test egy szerény lelket rejteget.
Bemutatkozik a bájos Maria
Nemrégiben kezdte csak a fotózást, de minden bizonnyal elmondható, hogy egy született tehetséggel van dolgunk.