24 órás műszak utáni másodállás, beázó állomás: baranyai dolgozó mesélt a mentősök életéről

2020. január 7. 15:06 2020. jan. 7. 15:06

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége honlapján számolt be arról a szakszervezet baranyai vezetője, hogy a mentősök élete elég kemény. Volt olyan mentős, aki a 24 órás műszak után kialvatlanul igyekezett a másodállásába és balesetet szenvedett.

Érdekes cikk jelent meg a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) honlapján - melyet a Magyar Hang is közölt -, melyben a szakszervezet baranyai vezetője, a szigetvári mentőállomáson dolgozó Szász Tamás mentő szakápoló mesélt kicsit arról, hogy milyen is az életük.

Az érdekvédő arról számolt be többek között, hogy még jó, hogy a másik szakmája szobafestő, ugyanis már javított mennyezeti hibákat az állomáson, bár a mostani beázáson már nem tud segíteni.

"Az állomást körülvevő 400 négyzetméternyi kerítésre magam szereztem festéket, hamarosan rendbe tesszük önkormányzati segítséggel.  Valamint szeretnénk, ha lenne új öltözőszekrényünk és pár klímánk. Ez is folyamatban van"

- olvasható a cikkben. (A szigetvári mentőállomás önkormányzati épületben található a bama.hu korábbi cikke szerint, az épület 2012-ben egy részleges felújításon esett át, amit 2016-ban az Országos Mentőszolgálat 16 millió forintos korszerűsítése követett.)

Szász Tamás az életmentés okozta öröm és a bajtársi összetartozás felemlegetése mellett nem rejtette véka alá, hogy bizony van még mit tenni a mentősöknél. A munkaruhákat említette - mert hogy vannak olyanok, akik még nem kapták meg - sürgős és megoldandó problémaként, mint ahogy a kockázati pótlék rendezését is felhozta példaként. A mentőautóknál is lát gondot, szerinte javítani kellene az állapotukon, van olyan autó, amely már minimum 400 ezer kilométert futott.

Emellett pedig a bérrendezés is felmerült, ehhez pedig saját példáját hozta fel: másodállásban dolgozik egyéni vállalkozóként, hogy meg tudjon élni, és most gondolkozik egy harmadik munkalehetőségen. 

"Egy kollégám nemrég 24 órás itteni műszak után azonnal ment dolgozni másodállásba. Annyira fáradt volt, hogy balesetet szenvedett"

- mutatta be egy érzékletes példával, hogy mekkora az állomány leterheltsége.

 

Forrás: Pécsi STOP/Magyar Hang