834 fővel nőtt meg két hét alatt a baranyai igazolt fertőzöttek száma

2020. október 30. 15:53 2020. okt. 30. 15:53

Október 16-án még 1172 beazonosított fertőzött volt a megyében, október 30-ára a számuk 2006 főre nőtt. 

Szeptember közepe óta számolunk be két hetes intervallumban a baranyai igazolt fertőzöttek számának változásáról, az adatokat az augusztus 21-ei péntektől kezdve közöljük a kormány által fenntartott koronavirus.gov.hu oldal alapján, és mindig a pénteki napokat vettük figyelembe. (Korábbi összesítő cikkeink ezen, ezen és ezen a linken érhetőek el.) 

Augusztus 21. óta így változott a megyében az igazolt fertőzöttek száma a legutóbbi, október 16-ai összesítő cikkünkig:

Azóta eltelt a két hét, a két vizsgált péntek baranyai adatai a következők voltak:

Jól látható, hogy október 16-hoz képest október 30-ra 834 fővel nőtt meg a baranyai igazolt fertőzöttek száma. 

Az aktív fertőzöttek száma több mint 60-szorosára nőtt augusztus vége óta

Ahogy azt az előző három összesítő cikkünkben is jeleztük, egy szempontból hiányosnak mondható a kimutatásunk: nem tudjuk ugyanis, hogy hány aktív fertőzött van Baranyában, a megyei adatokat ugyanis a kormány nem közli, az aktív fertőzöttek száma a kormányzati honlapon csak Budapest és vidék relációban van bontva. (Az aktív fertőzöttek számát úgy kapjuk meg, ha a napi fertőzötti létszámból kivonjuk a gyógyultak és az elhunytak számát.)

Az aktív fertőzöttek országos létszáma így alakult augusztus 21. óta a vizsgált pénteki napokon:

Az augusztus 21-ei adathoz képest október végére 64-szeresére nőtt az aktív fertőzöttek országos száma.

A beazonosított fertőzötti létszámon az is változtat, hogy adott napon mennyi vizsgálatot végeztek el: kevés vizsgálat után kevés fertőzöttet lehet felfedezni, míg nagyobb darabszámú vizsgálat után nagyságrendileg több fertőzöttet találnak. Az Átlátszó adatvizualizációs aloldala, az Átló napi szinten viszi grafikonokra a koronavírus-adatok változásait (az adatok forrása a kormányzati honlap), többek közt az előző naphoz mért új mintavételek számát. Ez alapján szeptember 23-án volt az addigi legnagyobb mintavétel (az előző naphoz viszonyítva), akkor 13 461 darabot vettek le. Azóta a szám fokozatosan csökkent, és csak az utóbbi szűk két hétben lett több a napi vizsgálati szám (október 25-én új rekord született, aznap 18932 darab új mintavétel történt az előző naphoz képest).

Baranyában az utóbbi napokban egyre több helyről jelezték a koronavírusos fertőzéseket: csütörtökön számoltunk be a Miroslav Krleza horvát iskoláról, de az önkormányzat is jelezte aznap, hogy a Belvárosi Óvodában 13 munkatárs tesztje lett pozitív. Péntekre számuk 15 főre nőtt, és több más pécsi intézményben is megjelent a vírus.

 

Címlapkép: Zajlik a munka a pécsi Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laborjában - Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Forrás: Pécsi STOP