A BIOKOM-nál is vezért cserél az önkormányzat

2019. december 6. 15:12 2019. dec. 6. 15:12

Cégvezető és ügyvezető személyének megválasztásáról dönt a pécsi közgyűlés a BIOKOM-ot illetően december 10-én, mely azt jelenti, hogy amennyiben rábólint a közgyűlés, a város elköszön a városi céget 1994 óta vezető Kiss Tibortól. Emellett a PSN Zrt. és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezetőjéről is vitázik majd a grémium.

Mindezt az önkormányzat honlapjára felkerült közgyűlési meghívóban fedeztük fel. A dokumentum szerint a BIOKOM személyügyi kérdését első napirendi pontként tárgyalják zárt ülésen, ezért nincs róla előterjesztés, így azt sem tudni hivatalosan, hogy kit szeretnének a helyére. 

Frissítés: cikkünk megjelenése után a Szabad Pécs utolérte Kiss Tibort, aki azt mondta a lapnak, közös megegyezéssel áll fel a városi cégtől.


Kiss Tibor a Pécsma.hu korábbi cikke szerint szerint 1964-ben született Pécsett, a középiskolát itt végezte, Miskolcon szerzett okleveles bányamérnöki diplomát. 2008-ban szerzett doktori tudományos fokozatot. A BIOKOM ügyvezető igazgatói posztját 25 éve, 1994 óta tölti be, emellett tudományos főmunkatárs a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán. Számos szakmai kitüntetés birtokosa, elnyerte a 2017-es Év Településszolgáltatója díjat is a Magyar Közszolgáltatók Egyesületétől.



Ugyanígy zárt ülésen dönt a közgyűlés a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának személyéről is. Mint ismert, a városi céget korábban Vári Attila vitte, aki, miután beült a közgyűlésbe, összeférhetetlenség miatt november közepén lemondott a posztról.

Ehhez kapcsolódóan  volt is némi csörte közte és Péterffy Attila között: a Fidesz volt polgármesterjelöltje arról panaszkodott, hogy mivel a városvezetés még nem jelölte ki az utódját, jelenleg nincs vezérigazgató a cégnél, ez pedig több folyamatban lévő ügyet, a tao-támogatás helyzetét befolyásolja negatívan. Péterffy válaszul figyelmeztette Várit, hogy december 15-ig tart munkajogviszonya, így köteles ellátni a munkaköri feladatait.

A december 10-i ülésen megválasztják a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját is. Itt a Szabad Pécs korábbi cikke szerint már októberben felmondott Merza Péter, aki a PTE Közgazdaságtudományi Karán kezdett dolgozni, tanít. A lapnak Merza a PTE-s munkáját megerősítette, a felmondásáról viszont nem nyilatkozott. A lap akkor azt írta, Merza felmondási ideje novemberig tarthat.

A ZSÖK-nél és a városi médiacégnél is váltás volt

Az előző közgyűlésen rendkívüli, zárt ülésen döntöttek a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt.-t vezető Vincze Balázs menesztéséről. Az indoklás szerint azért kellett mennie, mert a ZSÖK Nkft. átvilágítása során kiderült, hogy a cég ügyvezetőjeként úgy kötött egy bruttó 209,6 milliós szerződést, hogy ahhoz nem kérte a pécsi közgyűlés előzetes hozzájárulását, holott az önkormányzat közleménye szerint kellett volna.

Vincze menesztése kapcsán a Népszavának azt mondta, joga volt aláírni a visszahívására indokot adó szerződést, így a közgyűlés döntését megtámadja a bíróságon. A ZSÖK élére a cég ügyvezető-helyettese, Rózsa Zoltán került, megbízatása hat hónapra szól.

A novemberi ülés döntése értelmében fejcsere történt a Pécsi Kommunikációs Központ Kft.-nél is, ott Bleszity Péter váltotta Katreiner Zoltánt, szintén házon belül oldva meg a személyügyi kérdést.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP