A fehérvári fideszes polgármester szerint sem kapták meg a fertőzöttek létszámát az önkormányzatok

2020. május 30. 13:57 2020. máj. 30. 13:57

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere mondta el egy lapnak, hogy bizony ők sem kapták meg azt az adatot a kormányzati szervektől, hogy hány fertőzött is van pontosan a településen, pedig szerinte erre szükség lett volna a védekezéshez. Amikor a pécsi polgármester panaszkodott hasonlóról még a járványhelyzet elején és derekán, hamar megjelent a helyi Fidesz, hogy letorkollja. A fehérvári polgármester nyilatkozatából azonban kiderül, hogy a probléma országos lehetett, ezt mindenképp javítani kell, ha tényleg visszatér a koronavírus-járvány egy második körre.

Fehérváron sem volt egyszerű a helyzet

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere nyilatkozott a járványhelyzet kapcsán az Indexnek pénteken.

Mint elmondta, a járvány elején ő is, mint más településvezetők csak az operatív törzs sajtótájékoztatóiból tudott tájékozódni. A járványügyi szakemberekkel és a helyi hatóságokkal szorosabb volt a kapcsolat, de egy a fontos adat mindvégig hiányzott: hogy hány fertőzött van a város területén,

"Néha jó lett volna, ha mi is ismerjük ezt az adatot, ennek fényében vissza lehetett volna igazolni döntéseket, és az emberek is könnyebben megértették volna, miért van szükség az adott intézkedésekre"

- mondta el a lapnak a polgármester, aki szerint a húsvéti szigorításoknál is jól jöttek volna az adatok. (Ekkor rendelhettek el először saját hatáskörben szigorúbb közterületi zárásokat a polgármestereket; igaz, a rendelkezés nagycsütörtökön derült ki, és szombattól már élhettek vele, vagyis kevés volt az idő a felkészülésre - a szerk.)

Cser-Palkovics arra is kitért, hogy miután sok településvezető kérte a járványügyi adatokat, végre megyei bontásban megkapták azokat, és 

"helyismerettel innen tudtunk következtetni, hogy a megyén belül hogy alakulhat a betegszám a városban."

A polgármester szerint a járványügyi szakemberek úgy vélekedhettek, a pontos adatok esetleg zavart okoztak volna a lakosságban, ám hozzátette, hogy miután az önkormányzat a városra vonatkozó hivatalos tájékoztatást indított, ez megnyugtatta az embereket. Vagyis szerinte hasznosak lettek volna a betegségadatok. 

A fideszes városvezető arra is kitért, hogy náluk, Székesfehérváron 420 millió forintos kiesést jelentett a gépjárműadó-bevétel helyben maradó részének elvétele, ez érzékeny veszteség volt. Azt nyilatkozta, hogy tudomásul kell venni, hogy ez egy állami adó, ugyanakkor a közlekedés jó része a településeken zajlik. Azt is elmondta, hogy a járványügyi helyi védekezés eddig 350 millió forintba került és örülne, ha ezt később el tudnák számolni. 

Cser-Palkovics úgy kalkulált, hogy 6-9 milliárd forintos kiesése lehet idén az önkormányzatnak (a helyi iparűzési adó visszaeséséből, a gépjárműadó kieséséből és a turizmus leállása miatt) a tervezett 25,2 milliárdos bevételéből.

"Jó lenne, ha ebben kapnánk állami segítséget, ahogy az például az adósságkonszolidációval történt. Ha a gazdaság újraindításáról beszélünk, akkor abban elengedhetetlen szerepük van az önkormányzatoknak. Még Székesfehérváron is az egyik legnagyobb megrendelő és foglalkoztató az önkormányzat"

- fogalmazta meg a fideszes politikus, aki szerint az államnak és az önkormányzatoknak "még jobban össze kellene dugni a fejüket", hogy közös megoldás legyen a járványhelyzet miatt.

A polgármesternek a 2021-es központi költségvetésben megemelt szolidaritási alap sem tetszett (ezt a gazdagabb városok fizetik be a költségvetésbe, és elvileg ezt a szegényebb települések támogatására fordítja a kormány. Idén 40 milliárd forint volt előirányozva erre, jövőre viszont 160 milliárdot írt be a kormány a költségvetésbe - a szerk.). Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy korrekt lenne, ha az állam a 2020-ban ténylegesen befolyt iparűzési adó után számolna.

Amikor a pécsi polgármester panaszkodott az információhiányra, a Fidesz egyből nekiállt savazni

Cser-Palkovics András nyilatkozata amiatt is fontos, mert Péterffy Attila pécsi polgármester is folyamatosan jelezte több fórumon is a járványhelyzet elején (március-áprilisban), hogy releváns információkat nem kap meg, hiába van benne a megyei védelmi bizottságban, és hiába kért adatokat más állami szervektől. 

A helyi Fidesz frakcióvezetője, Csizmadia Péter ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott meg (mikor Péterffy és Soltész államtitkár között csörte kezdődött, hogy akkor Pécsett támogatta-e a kormány bármivel, vagy sem), hogy a polgármesternek a szakmai ajánlások szerint úgy kell eljárnia, hogy azt feltételezi, hogy mindenki beteg, vagyis felelsleges tudnia, hogy pontosan hány fertőzött van a városban.

Korábban pedig arról írt a Facebookon, hogy Péterffynek nem a kormányra kell mutogatnia, hanem fel kell nőnie a városvezetői feladathoz, és azt is emlegette, hogy a polgármester már húsvét előtt is hozhatott volna szigorúbb rendelkezéseket, nem kellett volna a kormányra várnia. Ez utóbbi kijelentést pár nappal később maga Gulyás Gergely miniszter cáfolta, miszerint a polgármesterek a húsvéti kormányzati felhatalmazás előtt nem hozhattak volna meg ilyen rendelkezéseket

A Fidesztől baráti távolságra álló Pécs Aktuál is arról írt április 20-án, hogy a pécsi polgármesternek minden információ a rendelkezésére áll, bár a cikkből aztán ez pont nem derült ki teljesen. A lap által megkérdezett PTE azt válaszolta, hogy az operatív törzsnek és az illetékes hatóságnak köteles információt adni a járványhelyzetről, az egyetem válasza azt már nem tartalmazta, hogy ez a kötelesség a polgármesterre is kiterjedne (bár az elvi lehetőség az információk átcsorgatására mindig megvan - a szerk.).

Cser-Palkovics mostani nyilatkozatából tehát jól kiolvasható, hogy a kormányzati szervek felől nem volt megfelelő az információáramlás az önkormányzatok irányába, attól függetlenül, hogy milyen "színű" a városvezetés (erről egyébként húsvétkor is írt a fehérvári polgármester, de március végén a baloldali elhajlással nehezen vádolható fideszes komlói városvezető, Polics József is a betegadatok hiányáról számolt be a 7300.hu-nak).

A probléma országos volt, és amennyiben a járványnak tényleg lesz második köre, akkor nemcsak a budapesti adatokat kell kiemelnie a kormánynak, hanem célszerű legalább a városok adatait is átlátható módon feltüntetni a nyilvánosan elérhető felületeken és átadni a településvezetőknek

 

Szerző: V.G.

 

Forrás: Pécsi STOP