A járványhelyzetben sem szünetel a pécsi gyermekétkeztetés

2020. április 7. 16:53 2020. ápr. 7. 16:53

Az új koronavírus-járvány miatt a kormány elrendelte az oktatási intézményekben a tantermen kívüli digitális oktatási munkarendet, az intézményi gyermekétkeztetés az iskolások és óvodások részére azonban ebben az időszakban sem szünetel.

Minderről kedd délután adott ki közleményt a pécsi önkormányzat. Ebben írják, a közétkeztetés ellátása jogszabályi kötelesség, igyekeznek minden étkezési igényt maradéktalanul kiszolgálni, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez.

"A cél az, hogy mindenki hozzájusson a szolgáltatáshoz, aki igényli, akkor is, ha a gyermek egyébként nem önkormányzati intézménybe jár – senkit sem hagyunk ellátatlanul!"

- szögezte le a városháza, majd néhány fontos tudnivalót közölt erre az időszakra vonatkozóan.

Az étel igénylése a veszélyhelyzet előtti munkarend szerint, változatlanul történik, az osztály munkatársainak közreműködésével.

Nem változott az étkezési térítési díj összege, változatlan a kedvezményes étkezés jogosultsági rendszere is a gyermekvédelmi törvény szabályozása alapján.

A fentieknek megfelelően a közétkeztetést minden Pécset élő gyermekeknek igényelheti a szülő, akkor is, ha nem önkormányzati oktatási intézményben tanul, amennyiben eredeti intézménye jelenleg nem tudja részére biztosítani a szolgáltatást. Ebben az esetben a szülőnek egy nyilatkozatot kell kitöltenie, hogy gyermeke bekerüljön az önkormányzati ellátórendszerbe az átmeneti veszélyhelyzet idejére. Így jogosult a közétkeztetésre minden pécsi óvodás, nappali tagozatos általános és középiskolás. 

Az iskolás gyermekek továbbra is menza ebéd vagy napközi háromszori étkezés formájában kérhetik az ellátást.

A járványra tekintettel az ételt központi kiosztó-helyekről lehet hazavinni, az intézményekben nem lehet elfogyasztani őket.

Az óvodás gyermekek részére a kijelölt intézményekben napközbeni ügyeleti ellátás kérhető, étkezés elvitelre szintén az ügyeletes intézményekből igényelhető.

A veszélyhelyzet idején a személyes kontaktusok csökkentése érdekében a Pécsi Ellátó Központ ideiglenesen bezárta befizetőhelyeit, a Közétkeztetési Osztály mindenekelőtt a banki átutalásos fizetési módot támogatja. A banki befizetéshez nyilatkozatot kell kitölteni, ami megtalálható a központ honlapján (www.elszamolohazpecs.hu) a /Közétkeztetés /„letölthető mellékletek” címszó alatt. Netbankon keresztül banki átutalással lehet fizetni, valamint szülői felületen keresztül, regisztráció után a https://pecskk.eny.hu oldalon, internetes bankkártyás fizetéssel.

Fontos, hogy az étkezési igényt a PEK Közétkeztetési Osztályon vagy az ügyeletes óvodákban mindenképpen jelezni kell. A központ igyekszik a lehető legrövidebb idő alatt megrendelni az ételt a kiosztó-helyre.

A Pécsi Ellátó Központ Közétkeztetési Osztály munkatársai rendelkezésre állnak kérdés esetén.  Információkért keressék fel az www.elszamolohazpecs.hu honlapot, írjanak az  etkezesinfo@eh-pecs.hu e-mail címre, vagy hívják az alábbi telefonszámok valamelyikét:

  • 30/845 6732
  • 30/845 6713
  • 30/850 6482
  • 30/845 6697
  • 30/850 6453
  • 30/850 6453
Forrás: Pécsi STOP