A legjobbak között tartják számon a magyar mézet, a hazai méhészek azonban nincsenek könnyű helyzetben

2020. június 3. 11:36 2020. jún. 3. 11:36

A Magyarországon megtermelt méz kétharmada az Európai Unióban értékesítik, a maradék egyharmad marad hazánkban, melyből viszont a statisztikák szerint keveset fogyasztunk. A méhészek helyzete nem egyszerű, az igényelhető támogatások mértéke jócskán elmarad a  földművelés terén kapható pénzektől. Magyarországon a méhsűrűség egyike a legnagyobb a világon, így nincs érdek, hogy támogassák, mert támogatás nélkül is léteznek méhek, legalábbis még. Horváth Zoltán harkányi méztermelővel beszélgettünk.

- Miért vannak veszélyben a méhek, miért pusztulnak tömegével?

A mezőgazdaság növényvédelemre rovarölő szereket használ. Ezek a szerek nem válogatnak, így a méhek is kisebb-nagyobb mértékben áldozatul esnek. Az elmúlt években volt napraforgó virágzáskor országos méhpusztulás, a vizsgálatok még mindig nem mutattak ki semmit, és felelősök sincsenek. Ilyenkor a károkat mindig a méhészek viselik.

- Sokan nem értik, miért van szüksége a természetnek méhekre.

A virágok megtermékenyülése kétféle módon történhet. Vagy szél általi beporzásról beszélünk, vagy valamilyen rovar általi – itt akár százféle faj is lehet – beporzásáról, melyben legjelentősebb a mézelő méh. A különböző rovaroknak – többek között a mézelő méheknek – köszönhetjük a ma termesztett élelmiszerünk 70-80%-át. Így, amennyiben ezek a kis rovarok kivesznek, az emberiség természetes élelmiszerforrása is már rövid távon veszélybe kerül, továbbá a Föld ökoszisztémája is megborul.

Mézelő méhek (fotó: Pixabay.com)

- Az EU-ban mennyire meghatározó a magyar méz, kap támogatást országunk?

Magyarország a megtermelt méz kétharmadát külföldön - főként az EU országaiban - értékesíti, a maradék hazai fogyasztás. A magyar méhfogyasztás jócskán elmarad az uniós átlagtól. Amennyiben a hazai méhfogyasztási kultúra finomodna, és ezáltal emelkedne a fogyasztás, a megtermelt hazai méz belföldön kerülne fogyasztásra, nem kellene küzdeni a külföldi piaccal.

Az EU-ban világpiaci áron értékesül a magyar méz, ez egyben azt is jelenti, hogy mint magyar méz nem fog már létezni. Sőt, köztudott, hogy a magyar méz szinte „javító” méz. A méz világpiaci felvásárlási ára évek óta stagnál vagy csökken, így a méhészetek jövedelmezősége is évről évre gyengül.

Különféle jogcímeken kapunk támogatásokat, főként EU-s támogatásokat. Amennyiben viszont összehasonlítjuk a mezőgazdaság földművelés ágában igényelhető támogatásokkal, akkor nem állunk jól. Például egy hektár föld után kapott ún. „földalapú” támogatásnak csupán töredéke az, amit a méhészetben támogatás formájában igényelni lehet.

Véleményem szerint a méhészetet is megilletné nagyobb figyelem és egyben nagyobb anyagi megbecsülés, nagyobb támogatási forrás.  Magyarországon a méhsűrűség egyike a legnagyobb a világon, így nincs érdek, hogy támogassák, mert támogatás nélkül is léteznek méhek – még.

- Miért állítják sokan, hogy Magyarországon pörgetik a legjobb mézet? Igaz, hogy a magyar méz a legjobbak között van, ha nem egyenesen a legjobb?

A magyar méz igen jó minőségű, mely köszönhető, hogy a hazai méhészet igen jól megtanult minőségi mézet termelni. Megvan hozzá a szakmai és technológiai tudás, csak ezt sajnos nem követi napjainkban egy jó értékesítési stratégia. Aminek az az eredménye, hogy a magyar méz más mézekkel keverve kerül fogyasztásra.

- A múltban az akác- és a hársméz világhírű volt, jelentősen bővült a ma fellelhető és megvásárolható mézek palettája. Szükség van közel 100 fajta mézre?

Tény, hogy a mai méhészetek által termelt mézek palettája igen sokszínűvé vált. Ez összefüggésben van a kereslet igényeinek változásával és specifikussá válásával. A sokszínűség mögött látni kell, hogy a megtermelt méz mindig a rendelkezésre álló, adott mennyiségű növényi kultúrából származik. Ez alapján vannak nagyobb mennyiségben megtermelhető mézek, mint az akácméz, hársméz, repceméz, illetve kis mennyiségben megtermelhető, ún. kuriózum mézek, mint a medvehagyma méz, gesztenyeméz.

Egyre többen ismerik fel a mézek jótékony hatását, ez egyfajta keresletfinomodást- specifikálódást eredményez, melynek köszönhető a mézfajták sokszínűségének hazai megjelenése is.

Fogyasztásra készen (fotó: Pixabay.com)

- Sokan félnek a méhcsípéstől, mit kell róla tudni? Mikor életveszélyes a fullánkjuk?

A csípést, amennyiben méh ejtette rajtunk, megtalálva a fullánkot, azonnal távolítsuk el, hisz a méhecske csak egyszer tud szúrni, ellentétben a darázzsal, mely többször is. Mivel a méhecskéből a fullánk és mérget tartalmazó méregzsákja a szúrást követően kiszakad, ez marad benne a megcsípett testrészben.

A fullánkot jó mielőbb eltávolítani, ezzel csökkentve a méreganyag a megcsípett felületbe kerülő mennyiségét Amennyiben a csípést követően test-szerte kiütések, allergiás tünetek, fulladás jelennek meg, illetve méh- vagy darázsméreg-allergia áll fent, azonnal forduljunk orvoshoz.

- Ön már több évtizede méztermelő méhész, mit tud tenni azért, hogy több fogyjon a mézből, hiszen rendkívül egészséges termékről van szó?

Folyamatosan nem csak szakmai és technológiai szinten, hanem a megtermelt méhészeti termékeinkkel kapcsolatban is kutatunk, tanulunk, fejlődünk, és adjuk tovább megszerzett ismereteinket a velünk kapcsolatba lévőknek, közvetlen mézvásárlóinknak, a helyi óvoda gyermekeinek, egy általunk indított kölcsönös, karitatív együttműködési megállapodás formájában egy mézes hét programjainak keretében.

A pécsi ANK 1. iskolába a kéttannyelvű angol csoport 4. osztályosainak tartunk a méhekről és a méhészeti termékekről angolul órát.

Szállodába is kidolgoztunk egy egész napot kitöltő programot, mely a méhekről és az általuk megtermelt termékekről szól. Üvegkaptárban ismerkedés a méhekkel, kisfilm a méhek csodálatos világáról és az emberiségnek tett szolgálatáról, majd mézkóstolási lehetőség, megismerkedés más méhészeti termékekkel: virágpor, propolisz, méhviasz, interaktív és kreatív foglalkozás, méhviasz dísz- és gyertyaöntés, gyertyakészítés tekerési és préselési technikákkal.

A foglalkozás ideje alatt figyelmet fordítunk, hogy mindenki a lehető legtöbb ismerettel és pozitív élménnyel gyarapodjon a méhekkel és az általuk megtermelt csodálatos és jótékony hatású termékeikkel kapcsolatban. Fontosnak tartjuk, hogy tudjunk beszélni is arról, amit megtermelünk, miért is jó, egészséges és miért is fontos a méhek munkája mindannyiunk számára, a méz megtermelése mellett. Szeretettel, odaadással beszélünk a munkánkról, mely hivatásunk és egyben életformánk is.

Szerző: Szabó Ferenc

 

 

 

 

 

Forrás: Pécsi STOP